17 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΤΗΡΟΥΝ ΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ

Προβληματισμός από τη μειωμένη ροή των τουριστικών κρατήσεων

Έντονος είναι ο προβληματισμός και η ανησυχία στον τουριστικό κλάδο το τελευταίο διάστημα λόγω του κορωνοϊού. Η ροή των κρατήσεων εδώ και εβδομάδες είναι υποτονική ενώ η μείωση σε σχέση με πέρυσι κυμαίνεται από 10 έως και 50% ανάλογα το ξενοδοχείο και τον τουρ οπερέιτορ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης. Το πρόσημο είναι αρνητικό και στο σύνολο του ο επιχειρηματικός κόσμος παρακολουθεί τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό με ιδιαίτερη προσοχή, ευελπιστώντας να σταματήσει η εξάπλωση του.

Ο μεγαλύτερος φόβος βέβαια αν η επιδημία επεκταθεί τόσο χρονικά, όσο και γεωγραφικά, διαμορφώνοντας συνθήκες γενικευμένου περιορισμού των ταξιδιών, που θα μειώσει τον αριθμό τουριστών και από άλλες αγορές.

Ο μήνας Μάρτιος θα είναι καθοριστικός για την πορεία της σεζόν καθώς είναι η περίοδος όπου οι μεγάλοι tour operators κάνουν την πλειονότητα των κρατήσεων για τις καλοκαιρινές διακοπές των πελατών τους.

Η κατάσταση πάντως δεν θεωρείται προς το παρόν ιδιαίτερα ανησυχητική για την τουριστική κίνηση της επόμενης σεζόν, με τους τουριστικούς πράκτορες να παρακολουθούν με ψυχραιμία την πορεία των προκρατήσεων. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργος Πελεκανάκης παραδέχτηκε ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στον τουριστικό κόσμο λόγω του κορωνοϊού υποστηρίζοντας πως. «Για εμάς είναι ζητούμενο να μην υπάρχει φόβος για ταξίδια των επισκεπτών. Αν υπάρξει εξάπλωση του ιού μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσουμε να ανησυχούμε, όμως ελπίζουμε ότι θα ανέβει η θερμοκρασία και θα σταματήσει η εξάπλωση του».

«Ο ελληνικός τουρισμός έχει τη γνώση, την ωριμότητα και τον επαγγελματισμό να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά και σε αυτή την περίσταση», τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σχετικά με τον κορωνοϊό.

Τους επόμενους μήνες η Ελλάδα αναμένεται να υποδεχθεί πάνω από 30 εκατ. επισκέπτες και θα απαιτηθεί από όλους ψυχραιμία, συντονισμός και συνεργασία, αναφέρει στην ανακοίνωση του.

«Ο ΣΕΤΕ βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη του, τις αρμόδιες αρχές και τους φορείς της πολιτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιολόγηση της κατάστασης, η έγκυρη ενημέρωση και η τήρηση των μέτρων πρόληψης που χρειάζεται να εφαρμοστούν». Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προκαλούν επιπλέον προβληματισμό, ωστόσο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τον κλάδο.

Εν τω μεταξύ, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών αποτιμήθηκε η κατάσταση, αξιολογήθηκαν οι αρχικές επιπτώσεις του προβλήματος στην ελληνική οικονομία, συζητήθηκαν εναλλακτικές μελλοντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του, στο πλαίσιο συντονισμού ενεργειών και με τους Ευρωπαίους εταίρους και αποφασίστηκε η διενέργεια τακτικών συναντήσεων με τη συμμετοχή και του υπουργείου Υγείας.

Απαιτείται νηφαλιότητα, εγρήγορση και υπευθυνότητα», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Αναλυτικά,

Με αργούς ρυθμούς και με σημαντική πτώση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο κινείται η ροή των τουριστικών κρατήσεων για τη φετινή χρονιά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία και προβληματισμό στους επιχειρηματίες του κλάδου. Η επιδημία του κορωνοϊού σε χώρες της Ευρώπης έχει φρενάρει τις τουριστικές κρατήσεις και οι ξενοδόχοι τηρούν στάση αναμονής τονίζοντας ότι ο Μάρτιος είναι ο καθοριστικός για τις εξελίξεις της σεζόν μήνας. Μέχρι στιγμής διατηρούν τις ελπίδες τους και εύχονται να σταματήσει η εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη.

Τα στοιχεία που έχουν στη διάθεση τους οι επιχειρηματίες του κλάδου στο Ρέθυμνο, ως συνολική εικόνα, δείχνουν μια καθαρή υστέρηση των τουριστικών κρατήσεων σε σχέση με τη αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στο γενικό σύνολο τους οι Ευρωπαίοι τουρίστες «τρενάρουν» τις διακοπές τους, αφού ο φόβος για την επιδημία του κορωνοϊού είναι μεγάλος. Οι υποψήφιοι ταξιδιώτες έχουν αρχίσει να σκέφτονται, αυτό το διάστημα τουλάχιστον, να αναστείλουν την κράτηση κάποιου πακέτου διακοπών, αναμένοντας τις εξελίξεις για την αντιμετώπιση του.

Την ίδια στιγμή οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προκαλούν επιπλέον προβληματισμό, ωστόσο σύμφωνα με τους επιχειρηματίες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τον κλάδο.

Η κατάσταση πάντως δεν θεωρείται προς το παρόν ιδιαίτερα ανησυχητική για την τουριστική κίνηση της επόμενης σεζόν, με τους τουριστικούς πράκτορες να παρακολουθούν με ψυχραιμία την πορεία των προκρατήσεων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης αν και στις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν θετικά μηνύματα από τις προκρατήσεις, ιδίως από τη ρωσική αγορά που κατέγραφε αύξηση σε ποσοστό που φτάνει και το 30% και από την αγορά της Πολωνίας σε ποσοστό που έφτανε το 20% σε σχέση με πέρυσι, πλέον όλες οι αγορές κινούνται σε αρνητικό πρόσημο. «Έχουν φρενάρει οι τουριστικές κρατήσεις εδώ και καιρό και η πτώση κυμαίνεται ανάλογα το ξενοδοχεία και τον τουρ οπερέιτορς από 10 έως και 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Δεν γίνονται κρατήσεις πλέον. Είχαμε ένα θετικό πρόσημο στις προκρατήσεις τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και σταδιακά άρχισε να ροκανίζεται αυτό το θετικό πρόσημο και εξελίχθηκε σε αρνητικό. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει αυτό τον μήνα, γιατί παραδοσιακά τον Μάρτιο γίνεται ο κύριος όγκος των κρατήσεων. Είμαστε ανήσυχοι και τηρούμε στάση αναμονής για να δούμε τι θα γίνει και πόσο θα επηρεαστεί ο τουρισμός από τον κορωνοϊό αλλά και από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Πελεκανάκης, πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου διευθυντών ξενοδοχείων τόνισε: «Το προσφυγικό δεν φαίνεται να επηρεάζει τις τουριστικές κρατήσεις για την Κρήτη, προς το παρόν, όμως με τον κορωνοϊό έχουμε επιπτώσεις καθώς η ροή των κρατήσεων είναι μειωμένη. Οι κρατήσεις μπαίνουν με πολύ αργούς ρυθμούς και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχτεί ο μήνας Μάρτιος, αν θα υπάρξει εξάπλωση ή αν θα σταματήσει η επιδημία. Υπάρχει έντονος προβληματισμός στον κλάδο μας με τον κορωνοϊό. Για εμάς είναι ζητούμενο να μην υπάρχει φόβος για ταξίδια των επισκεπτών. Αν υπάρξει εξάπλωση του ιού μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσουμε να ανησυχούμε, όμως ελπίζουμε ότι θα ανέβει η θερμοκρασία και θα σταματήσει η εξάπλωση του. Τηρούμε στάση αναμονής αν ωστόσο η αργή ροή συνεχιστεί μέσα στον μήνα τότε θα ανησυχήσουμε πολύ.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας που δεν φαίνεται να επηρεάζει την Κρήτη προς το παρόν».