15 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Προβληματισμός στην εκπαιδευτική κοινότητα για την ασφαλή επιστροφή στα θρανία

Στα θρανία επέστρεψαν χθες, μετά από περίπου δύο μήνες, οι μαθητές και μαθήτριες των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων.

Στις τάξεις μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων επέστρεψαν και οι μαθητές των δομών ειδικής αγωγής, που δεν έχουν διακόψει τη διά ζώσης λειτουργία τους φέτος.

Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο συνοδεύεται από τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό, τα οποία είναι εκείνα που ίσχυσαν και όταν άνοιξαν τα σχολεία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενώ θα πρέπει τα σχολεία να είναι «εξοπλισμένα» με αντισηπτικά. Ακόμη προβλέπεται ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών. Σχολαστικοί καθαρισμοί σε αίθουσες και εξοπλισμό προβλέπονται ειδικότερα για τα εργαστήρια πληροφορικής και για τα μουσικά όργανα. Επιπλέον μέτρα πρόληψης αυτή τη φορά αφορούν την αποφυγή συγχρωτισμού κατά την έλευση και αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών από τα σχολεία. Ειδικότερα, προβλέπεται διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων, όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών). Ακόμη, όσα σχολεία διαθέτουν περισσότερες της μίας εισόδου καλούνται να τις χρησιμοποιούν.

Χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι ήταν, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Λάμπρο Καρβούνη, οι μαθητές δημοτικών και νηπιαγωγείων για την επιστροφή τους στα σχολεία. Όλα, σύμφωνα με τον ίδιο, κύλησαν ομαλά και χωρίς προβλήματα. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, όπως υποστήριξε, οι εκπαιδευτικοί προχώρησαν σε rapid test, προκειμένου να υπάρχει υγειονομική ασφάλεια στην επιστροφή τους στα σχολεία.

Ωστόσο η ανησυχία στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι διάχυτη μετά και την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού σε επίπεδο νομού. Παρά την αυξημένη ζήτηση των εκπαιδευτικών να προχωρήσουν σε τεστ ανίχνευσης κορονοϊού μέσω της πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία από το υπουργείο Παιδείας, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Στέλιος Ορφανουδάκης, το ραντεβού προγραμματίζεται σχεδόν μια εβδομάδα μετά με αποτέλεσμα πολλοί εκπαιδευτικοί και δη αναπληρωτές που έχουν έρθει από άλλες περιοχές της χώρας, να επιστρέφουν τις τάξεις χωρίς εγκαίρως να έχουν ελεγχθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί εκπαιδευτικοί να απευθύνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια για να υποβληθούν σε τεστ.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι χθες, πρώτη ήμερα έναρξης των διά ζώσης μαθημάτων στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, υπήρξαν σχολεία σε Γεράνι και Κυριάννα όπου η προσέλευση των μαθητών ήταν ελάχιστη, ενώ τρεις εκπαιδευτικοί, σύμφωνα με τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, δεν προσήλθαν χθες στο σχολείο καθώς είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό. «Είχαμε τρεις απουσίες εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε καραντίνα καθώς αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, ενώ στο νηπιαγωγείο Κυριάννας και στο σχολείο Γερανίου κατά πλειοψηφία οι γονείς δεν έστειλαν τα παιδιά τους στο σχολείο. Σε γενικές γραμμές η πρώτη μέρα κύλησε ομαλά και χωρίς προβλήματα και οι μαθητές μας, από ότι με ενημέρωσαν οι εκπαιδευτικοί, ήταν πολύ χαρούμενοι για την επιστροφή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η διανομή μασκών στα σχολεία από το τμήμα προμηθειών του δήμου στο Άδελε και τα σχολεία έχουν τις απαραίτητες ποσότητες αντισηπτικών », ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο προϊστάμενος της Α/βάθμιας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών Στέλιος Ορφανουδάκης εξέφρασε την αγωνία της εκπαιδευτικής κοινότητας για την προχειρότητα με την οποία άνοιξαν τα σχολεία και μεταξύ άλλων ανέφερε: «Μέχρι στιγμής τα σχολεία άνοιξαν κανονικά και χωρίς παρατράγουδα. Ωστόσο υπήρξαν σχολεία, όπως το Γεράνι αλλά και σχολεία στα οποία φοιτούν μαθητές από την Αμνάτο, όπου η προσέλευση των μαθητών ήταν πολύ μικρή. Χαρακτηριστικά στο σχολείο του Γερανίου από τους 120 περίπου μαθητές πήγαν στο σχολείο μόλις οι 25. Η τοπική κοινωνία είναι προβληματισμένη. Δεν προβλέπεται κλείσιμο του σχολείου. Θεωρούμε δεδομένο ότι θα πρέπει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να πάει στις περιοχές αυτές να κάνει δειγματοληπτικά τεστ, τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στους μαθητές και τις οικογένειες τους για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των σχολείων και όλων των εμπλεκομένων μελών μιας σχολικής μονάδας. Δυστυχώς είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης και όπως έχουν κλείσει τα σχολεία πριν δυο μήνες έτσι ακριβώς ανοίγουν. Χωρίς κανένα μέτρο. Η μόνη διαφορά από όταν έκλεισαν τα σχολεία τον Νοέμβριο είναι ο πιο συχνός αερισμός των αιθουσών και η διαφορετική ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των μαθητών. Είμαστε πολύ προβληματισμένοι από αυτή την κατάσταση. Την ίδια στιγμή πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας για να κάνουν προληπτικά το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού με τα ραντεβού να προγραμματίζονται μέρες μετά. Προσωπικά έκανα αίτηση την Παρασκευή και μου ήρθε μήνυμα τη Δευτέρα για να πάω την Τετάρτη να κάνω το τεστ. Αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλοί εκπαιδευτικοί που επέστρεψαν στα σχολεία την Παρασκευή για να αναλάβουν υπηρεσία και είχαν κάνει αίτηση για διενέργεια του τεστ σίγουρα μέχρι χθες δεν είχαν διαγνωστεί. Υπάρχει καθυστέρηση μεγάλη. Γενικά υπάρχει προβληματισμός και θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όμως πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες από την πολιτεία. Εμείς λέμε ότι κακώς ανοίγουν τα σχολεία, όχι επειδή δεν θέλουμε να πάμε στα σχολεία. Φυσικά και θέλουμε να επιστρέψουμε στις τάξεις, όμως με όρους και προϋπόθεσες που θα διασφαλίζουν τη δημόσια υγεία. Γνωρίζω ότι κεντρικό σχολείο της πόλης, στο οποίο δεν έχουν καταγραφεί επιβεβαιωμένα κρούσματα, ζήτησε  προληπτικά από τον ΕΟΔΥ να πραγματοποιήσει δειγματοληπτικό έλεγχο και θα το κάνει τις επόμενες μέρες. Θεωρώ ότι κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να γίνει και στο Γεράνι αλλά δεν ξέρω αν μπορεί ο ΕΟΔΥ να σηκώσει τόσο μεγάλο βάρος μιας ολόκληρης κοινότητας. Θεωρώ ότι στο σχολείο του Γερανίου έπρεπε να είχε μεταβεί  ο ΕΟΔΥ. Δυστυχώς το άνοιγμα των σχολείων γίνεται με προχειρότητα. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο».

Σε ότι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού συνεχίστηκε από χθες η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννης Γαζανός. Στα θρανία τους επέστρεψαν οι μαθητές του ειδικού επαγγελματικού γενικού λυκείου αλλά και των ειδικών εργαστηρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στο σύνολο τους οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουν σε αυτά έκαναν το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού, όπως πρόσθεσε ο κ. Γαζανός.