30 °C Rethymno, GR
13/07/2020

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ Γ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΟΥ 2020

Προγραμματισμός Δήμου Αγίου Βασιλείου για δράσεις πολιτισμού-τουρισμού

• Οργάνωση καλλιτεχνικού μητρώου και άλλες πρωτοβουλίες • Εκδήλωση στην Αθήνα για τουριστική προβολή

Γεννημένος για να υπηρετεί τον πολιτισμό αποδεικνύεται ο αντιδήμαρχος Αγίου Βασιλείου κ. Γιάννης Νεκτάριος Χαραλαμπάκης. Αν και νέος στην ηλικία εμφανίζει αρετές μια ήρεμης δύναμης που δεν σταματά όμως να δρα και να δημιουργεί.

Έχει καταφέρει ο πολιτιστικός σύλλογος στα Σακτούρια, που είναι πρόεδρος να παρουσιάζει αξιοθαύμαστο απολογισμό έργου.

Θυμάμαι όταν ο φορέας που ανήκω είχε εξαγγείλει τη δωρεά βιβλίων για την ενίσχυση των βιβλιοθηκών των συλλόγων ο μόνος που ανταποκρίθηκε ήταν ο κ Χαραλαμπάκης. Και ολομόναχος ήρθε και παρέλαβε τα βιβλία καταβάλλοντας μεγάλο κόπο αλλά πάντα με ένα χαμόγελο ικανοποίησης που σε συγκινεί.

Και τώρα με τα νέα του καθήκοντα παρουσιάζει από το πρώτο διάστημα κιόλας δράσεις που σηκώνουν τον πήχη ψηλά.

Βαρύ το χρέος των απογόνων

– Αλήθεια, από πότε αρχίζετε να έχετε αυτές τις δημιουργικές ανησυχίες; τον ρωτήσαμε σε πρόσφατη συνάντησή μας.

– Μεγάλωσα σε ένα μαρτυρικό χωριό. Η μνήμη των ηρώων μας που θυσιάστηκαν στην Αγυιά κληροδοτούσε ένα βαρύ χρέος στις επόμενες γενιές με ηθική υποχρέωση να καλλιεργείται με σύμπνοια και κοινή δράση μια διάθεση από όλους, για να καρπίσει πάλι αυτή η γη, να ανατείλει μια όμορφη κοινωνία μέσα από τους καπνούς και τα αποκαΐδια που άφησε πίσω του ο κατακτητής. Ο πολιτισμός, που ανασταίνει τις παραδόσεις κάθε τόπου, είναι η πιο στέρεη γέφυρα, που ενώνει τους ανθρώπους. Γι’ αυτό και αφοσιωθήκαμε στην υπηρεσία του.

– Είστε ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα δράση σας;

– Ποτέ δεν μπορείς να εφησυχάσεις με πρόσκαιρες επιτυχίες, όταν ο αγώνας για την πολιτιστική αναβάθμιση, ενός τόπου, δεν σταματά. Και δεν σταματά γιατί θα πρέπει να ανταποκρίνεται στα μηνύματα των καιρών που αλλάζουν, όσο η πρόοδος προχωρεί και η τεχνολογία αρχίζει να επηρεάζει σημαντικά τη ζωή μας.

Μπορεί κάποτε με μια χοροεσπερίδα να ήταν αρκετή η πολιτιστική προσφορά μας. Σήμερα όμως δεν μπορείς να μην αξιοποιήσεις μια ευκαιρία που θα κάνει καλύτερη την ποιότητα ζωής στις μικρές μας κοινωνίες, δεν γίνεται να μη σκέπτεσαι και σαν πολίτης του κόσμου βελτιώνοντας το γνωστικό σου πεδίο.

Και πως επιτυγχάνονται αυτά;

– Πρώτιστο καθήκον η αναβάθμιση του περιβάλλοντα χώρου με δράσεις όπως δενδροφύτευση, αξιοποίηση των συγκριτικών σου πλεονεκτημάτων, η αναβίωση παραδοσιακών κληροδοτημάτων, η προστασία του αρχαιολογικού και φυσικού μας πλούτου, ό,τι δηλαδή διατηρεί σταθερή την επαφή με τις ρίζες μας. Παράλληλα πρέπει ένας σύλλογος να διευρύνει τους πνευματικούς ορίζοντες των μελών του με τη δημιουργία βιβλιοθήκης…

Εσείς τώρα μας κάνετε απολογισμό της δικής σας δράσης; Είναι σαν να σας παρακολουθώ σε δικές σας πρωτοβουλίες.

– Κάθε άλλο. Απλά αυτές τις βασικές αρχές προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε ως διοίκηση του Πολιτιστικού Συλλόγου Σακτουρίων.

…που επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε ότι έχει κάνει και τροποποιήσεις καταστατικού.

– Μα ό,τι λέμε πρέπει και να το εννοούμε. Δεν μπορούσε ο σύλλογος να διατηρήσει επωνυμίες που δεν δικαιολογούσε πλέον ούτε η ηλικία των μελών του ούτε και οι συγκυρίες…

Πού δώσατε μεγαλύτερο βάρος;

– Μοιράσαμε ισοδύναμα το ενδιαφέρον και την προσωπική μας εργασία στην αναπαλαίωση του σχολείου, που έγινε ένας εξαιρετικά λειτουργικός χώρος για πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Εσείς όμως το εξελίξατε σε συνεδριακό χώρο.

– Από τη στιγμή που μας εμπιστεύτηκε η Περιφέρεια και ενίσχυσε τις πρωτοβουλίες μας με τις αναγκαίες πιστώσεις πήγαμε παραπέρα. Η εποχή μας περισσότερο τώρα δεν δικαιολογεί σπατάλες. Οφείλαμε να τοποθετήσουμε σε απόλυτα αναγκαίες δράσεις και το τελευταίο σεντ. Έπρεπε να σεβαστούμε την κάθε ενίσχυση της πολιτείας που προέρχεται από τον φορολογούμενο πολίτη και να εκφράσουμε το σεβασμό μας αυτό με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης στη διαχείριση.

Για ποια δράση σας θεωρείτε πως αποδείξατε καλύτερα τη φιλοσοφία σας για το πολιτιστικό γίγνεσθαι.

– Εκτός από το πολιτιστικό μας κέντρο, καταφέραμε την αναβάθμιση της τοπικής επετείου για να τιμάται η μνήμη των εθνομαρτύρων χωριανών μας της Αγυιάς, καθιερώνοντας την 4η Μαΐου ως ημέρα μνήμης και τιμής, αλλά και το ντοκιμαντέρ που δημιουργήσαμε μαζί πριν από χρόνια ήταν από τις σημαντικές μας προσπάθειες διατήρησης της εθνικής μνήμης. Για σκεφτείτε Στο «ΕΛΕΓΕΙΑ ΗΡΩΩΝ -Σακτούρια» περιγράφουν τα τραγικά γεγονότα εκείνοι που τα έζησαν. Και σήμερα οι περισσότεροι δεν είναι πια στη ζωή. Μεγάλο επίτευγμα για το σύλλογο είναι και το βιβλίο του «γαμπρού» των Σακτουρίων εκλεκτού εκπαιδευτικού και συγγραφέα κ. Αντώνη Στιβακτάκη που σε 480 σελίδες, ξεδιπλώνει πτυχή πτυχή την πορεία του χωριού στους αιώνες. Μετά από ενδελεχή και πρωτογενή ιστορική έρευνα κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ σημαντικά στοιχεία.

Όλα αυτά όμως χρειάζονται χρήματα.

– Εδώ οφείλω να πω ότι κοιτάξαμε να «ωφεληθούμε» «επιστρατεύοντας» πολιτιστικούς παράγοντες με την ίδια με μας διάθεση να προσφέρουν εθελοντικά στον πολιτισμό. Το ντοκιμαντέρ στοίχισε ελάχιστα σε σύγκριση με το αποτέλεσμα που όλοι έχουν επαινέσει. Αν ζητούσατε χρήματα εσείς που επιμεληθήκατε όλο το έργο, ο κ. Πραματευτάκης που μας έδωσε τη μουσική, οι αφηγητές, οι τραγουδιστές, τότε δεν θα είχαμε εκπληρώσει ένα όνειρο για το οποίο ξοδέψαμε τόσο λίγα χρήματα, τα απολύτως αναγκαία για την τεχνική υποστήριξη.

Και την ίδια τακτική ακολουθείτε και σαν δημοτικός παράγοντας.

– Ακούστε. Γνώμη μου είναι ότι όσο υπάρχει τόσο ισχυρό δυναμικό εθελοντών στο πολιτιστικό μας γίγνεσθαι θα πρέπει να το ενεργοποιήσουμε. Και είναι πολύτιμη η συμβολή των εθελοντών στις προσπάθειές μας επειδή όταν έχουμε τόσες ανάγκες για δημιουργία έργων υποδομής, μοιραία θυσιάζουμε όνειρα και οράματα για εκδηλώσεις μεγάλης εμβέλειας που είναι ωστόσο απαραίτητες σε μια περιοχή τουριστική όπως η δική μας. Ευτυχώς το μεράκι που χαρακτηρίζει τους εθελοντές του πολιτισμού που μας στηρίζουν, επιτρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες και να βάζουμε τον πήχη ψηλότερα. Και ξεκινάμε άμεσα.

Με τι ακριβώς;

– Προκειμένου να έρθουμε κοντά στους Αγιοβασιλειώτες όπου γης ξεκινάμε με μια μεγάλη εκδήλωση στην Αθήνα μέσα Φεβρουαρίου. Θα είναι ένα αγιοβασιλειώτικο αντάμωμα που θα επαναλαμβάνεται -πρώτα ο Θεός- κάθε χρόνο. Θα γίνει στο «Πολεμικό Μουσείο». Εκεί θα παρουσιάσουμε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρής διάρκειας τη σημερινή εικόνα του δήμου μας. Ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ταταράκης, η συνάδελφος κ. Ευαγγελία Γλαμπεδάκη κι εγώ θα αναφερθούμε στα πεπραγμένα του δήμου μας και στις προοπτικές για το 2020. Θα τιμηθεί και κάποιος σημαντικός παράγοντας αλλά γι’ αυτό θα περιμένετε νεώτερα.

Και τι άλλο ετοιμάζετε;

– Από καιρό τώρα παρακολουθώντας την ιστοσελίδα «Πολιτιστικό Ρέθυμνο» διαπίστωσα με δέος ότι ο δήμος μας διαθέτει ένα τόσο πλούσιο υλικό σε μορφές, πνευματική παράδοση, ανθρώπους που διέπρεψαν στους εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, σε μεγάλους ιστορικούς σταθμούς, στην επιστήμη, στην πολιτική, στη μουσική, στην ποίηση, στη λογοτεχνία, στην παράδοση, στη λαογραφία, έχουμε νεομάρτυρες αγίους το σπουδαιότερο.

Ζητήσαμε λοιπόν από την επιτροπή διαχείρισης της σελίδας την άδεια να αξιοποιήσουμε αυτό το τεράστιο υλικό. Κι είχαμε πρόθυμη ανταπόκριση. Έτσι ξεκινάμε εκτός από μια προσεκτικά δομημένη καταγραφή της πορείας του δήμου μας από καταβολής του κόσμου του κι ένα καλλιτεχνικό μητρώο που θα αναδείξει όλους αυτούς τους σημαντικούς που τίμησαν τον τόπο τους και εκτός Κρήτης ακόμα και εκτός Ελλάδος. Κι είναι πολλοί.

Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά αυτή από το «Πολιτιστικό Ρέθυμνο», γιατί σκεφτείτε αν έπρεπε τώρα να αρχίσουμε την έρευνα… Με την αφιλοκερδή αυτή παραχώρηση πρωτογενούς υλικού και απόλυτα έγκυρου υλικού, θα δαπανήσουμε ελάχιστα χρήματα για να υποστηρίξουμε από τεχνικής πλευράς αυτό το σπουδαίο υλικό. Πρόκειται για μεγάλη ευκαιρία που δεν θα αφήσουμε να χαθεί.

– Ιδού λοιπόν τι μπορεί να επιτύχει μια συνεργασία. Θα πρέπει να αναδειχθεί αυτό το σπουδαίο υλικό και οι μεγάλες πνευματικές μορφές του δήμου σας. Μελετούσα πρόσφατα τον κ. Κωστή Ηλ. Παπαδάκη στην περίφημη ιστοσελίδα του. Τι πλούτος δημιουργίας είναι αυτός…

– Είναι αρκετοί ευτυχώς οι συνεργάτες μας αυτοί πάντα πρόθυμοι να μας ενισχύσουν με τις γνώσεις και τη εμπειρία τους. Είναι ο κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης που προαναφέρατε. Είναι ο κ. Θεόδωρος Πελαντάκης, ο κ. Γιώργος Μαυροτσουπάκης και τόσοι άλλοι.

Από τη μία πλευρά ο δήμαρχός μας ο κ. Ταταράκης, που διακρίνεται για το όραμα που έχει για το δήμο μας και το αποδεικνύει με εξαιρετικές πρωτοβουλίες από την άλλη το πνευματικό μας δυναμικό, θα επιτρέψουν στο δήμο μας να περιμένει πολύ καλύτερες εποχές.

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο έμπρακτο ενδιαφέρον τόσο του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη όσο και της αντιπεριφερειάρχη κας Μαρίας Λιονή. Είναι πάντα πρόθυμοι να μας ενισχύουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους κάθε φορά.

Με καλές προοπτικές ξεκινά η νέα χρονιά για το δήμο Αγίου Βασιλείου κι ευχόμαστε να πετύχει τους υψηλούς στόχους του και να μπορέσει να αναδείξει το πλούσιο επιστημονικό και καλλιτεχνικό δυναμικό του, που είναι τόσο σπουδαίο και πολυσήμαντο.