32 °C Rethymno, GR
28/09/2020

ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Προετοιμασίες για την επαναλειτουργία των σχολείων

Σήμερα επιστρέφουν στις αίθουσες οι εκπαιδευτικοί, ακόμα περιμένουν την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με τις οδηγίες

Πέντε μέρες πριν το άνοιγμα των σχολικών μονάδων και μέχρι χθες στη διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου δεν είχε φτάσει η εγκύκλιος με τις αναλυτικές οδηγίες για τον τρόπο επαναλειτουργίας των σχολείων, που σε πρώτη φάση αφορά τους μαθητές της γ’ λυκείου, από την ερχόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου. Το δεδομένο είναι ότι οι εκπαιδευτικοί μέσης εκπαίδευσης σήμερα πρέπει να εμφανιστούν στις σχολικές τους μονάδες.

Οι δήμοι στην αρμοδιότητα των οποίων είναι η επισκευή και συντήρηση των σχολείων μεριμνούν για τις απολυμάνσεις των σχολικών αιθουσών προς το παρόν με δικά τους απολυμαντικά υλικά, καθώς περιμένουν να παραλάβουν τις ποσότητες αντισηπτικών που τους αποστέλλει το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα το ΚΤΕΛ, το οποίο βρίσκεται σε επαφή με την περιφέρεια Κρήτης στην αρμοδιότητα της οποίας είναι το μεταφορικό έργο, περιμένει τις αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει ο προγραμματισμός των δρομολογίων που θα ξεκινήσουν από τις 11 Μαΐου για τους μαθητές της γ’ λυκείου και από τις 17 Μαΐου για τους μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του λυκείου καθώς και των γυμνασίων.

«Εμείς σαν δευτεροβάθμια εκπαίδευση αναμένουμε την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας με αναλυτικές οδηγίες για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία στις 6 Μαΐου. Οι δήμοι ζητούν από εμάς πληροφορίες για την απολύμανση των σχολείων όμως δεν έχουμε σχετική ενημέρωση», ανέφερε ο προϊστάμενος της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννης Μαρκαντές.

Επιμελής καθαρισμός από τις σχολικές καθαρίστριες

Ωστόσο ο δήμος Ρεθύμνου από χθες έχει ξεκινήσει την απολύμανση των χώρων των σχολικών συγκροτημάτων της αρμοδιότητας του. Κατά πληροφορίες ο δήμος Μυλοποτάμου έχει ήδη προχωρήσει στην απολύμανση των σχολείων του.

Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η αντιδήμαρχος παιδείας και κοινωνικής μέριμνας του δήμου Ρεθύμνου Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα εκίνησε η απολύμανση όλων των χώρων των σχολείων με χλωρίνη, τόσο στις αίθουσες σε όλες τις επιφάνειες όσο και στις τουαλέτες. Η εργασία της απολύμανσης γίνεται από τις σχολικές καθαρίστριες των σχολείων ενώ την επόμενη εβδομάδα, όπως ανέφερε, θα επιστρατευτούν και οι καθαρίστριες των δημοτικών σχολείων -τα οποία δεν προβλέπεται προς το παρόν να ανοίξουν- για να απολυμάνουν τους χώρους των γυμνασίων. Όλα τα σχολεία θα είναι σε πλήρη λειτουργία όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ και καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων θα απολυμαίνονται οι χώροι δυο φορές την ημέρα. Η κ. Ελευθεριάδου τόνισε πως προς το παρόν τουλάχιστον δεν προβλέπεται επιπλέον κονδύλιο για τις σχολικές καθαρίστριες και πως αυτές επαρκούν για τις απολυμάνσεις όπου απατιούνται να γίνονται στα γυμνάσια και τα λύκεια. Σε ότι αφορά τα αντισηπτικά σαπούνια η αρμόδια αντιδήμαρχος διευκρίνισε πως το υπουργείο έχει δεσμευτεί για την αποστολή τους, τα οποία αναμένουν από μέρα σε μέρα καθώς έχουν προετοιμαστεί τα σχετικά διπλότυπα και είναι θέμα ημερών. Υποστήριξε ωστόσο πως ακόμα και αν καθυστερήσουν μερικές ημέρες δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα διότι ο δήμος έχει απόθεμα για να διαθέσει στα σχολεία.

Σε σχετικές δηλώσεις της η κ. Άννα Ελευθεριάδου τόνισε ότι βασικό μέλημα του δήμου είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και θα γίνουν όλα όσα προβλέπονται στο πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, ώστε η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία να γίνει με όλους τους κανόνες ασφάλειας. «Έχω δώσει εντολή να επιστρέψουν οι σχολικές καθαρίστριες στη δουλειά τους να επαναλάβουν την απολύμανση με χλωρίνη που είχαν κάνει και αμέσως μόλις έκλεισαν τα σχολεία. Όλες οι σχολικές μονάδες θα είναι καθαρές και ασφαλείς όταν θα επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία. Εμείς σαν δήμος προσπαθούμε να κάνουμε μια καλή διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μας. Δηλαδή έχω καθαρίστριες στα δημοτικά σχολεία (τα οποία προς το παρόν δεν προβλέπεται να ανοίξουν). Αυτές τις καθαρίστριες θα τις αξιοποιήσουμε για τη δεύτερη βάρδια καθώς οι οδηγίες του υπουργείου προβλέπουν απολύμανση των σχολείων δύο φορές την ημέρα. Η οδηγία του ΕΟΔΥ είναι να απολυμανθούν όλα τα σχολεία με χλωρίνη, πόμολα, παράθυρα, θρανία, όλες οι επιφάνειες και οι τουαλέτες. Αυτή η απολύμανση θα είναι σχολαστική και θα την επιτηρώ και προσωπικά. Όσο λείπουν τα δημοτικά σχολεία είναι κλειστά αυτό θα μπορέσουμε να το κάνουμε. Τα σχολεία θα ανοίξουν και θα έχουν καθαρίστρια δυο φορές την ημέρα. Δεν θα έχουμε πρόβλημα παρά μόνο όταν ανοίξουν και τα δημοτικά σχολεία, οπότε θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Έχουμε περίπου 15 καθαρίστριες μόνιμες του τμήματος παιδείας του δήμου Ρεθύμνου. Όλες οι υπόλοιπες είναι με σύμβαση έργου. Με ΠΝΠ του ΥΠΕΣ επιβάλλεται σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα με το τι είδους σύμβαση έχουν με τον δήμο να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν από την πανδημία του κορονοϊού. Η αλήθεια είναι ότι εγκύκλιο από το υπουργείο με οδηγίες δεν έχουμε λάβει. Το μόνο που μας ήρθε ήταν ένα σημείωμα ότι θα παραλάβουμε αντισηπτικά για τα σχολεία τα οποία και τα περιμένουμε. Εμείς σαν δήμος έχουμε αυτή τη στιγμή διαθέσιμα αντισηπτικά για όλα τα γυμνάσια,   λύκεια που ανοίγουν τη Δευτέρα. Όμως είναι βέβαιο ότι θα έρθουν τα αντισηπτικά του υπουργείου Παιδείας γιατί έχει έρθει η σχετική απόφαση».

Αναμονή για τον προγραμματισμό του μεταφορικού έργου

Παράλληλα, το ΚΤΕΛ περιμένει σχετική ενημέρωση από την περιφέρεια που έχει στην αρμοδιότητα της το μεταφορικό έργο, προκειμένου να καθοριστούν τα μαθητικά δρομολόγια που θα τεθούν σε ισχύ την επόμενη Δευτέρα. Ο αριθμός των δρομολογίων θα καθοριστεί με βάση τον αριθμό των μαθητών. Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΚΤΕΛ Γιώργος Χατζηδάκης έχουν ήδη ληφθεί τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε ότι αφορά τις απολυμάνσεις των λεωφορείων και υποστήριξε ότι θα ακολουθηθούν κατά γράμμα όσα προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Ακόμα δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες για το μεταφορικό έργο των μαθητών. Είμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης για τον προγραμματισμό της μεταφοράς των μαθητών με βάση τα στοιχεία που θα συλλέξουν τα σχολεία για το πόσοι και ποιοί χρειάζεται να μεταφερθούν, θα κάνουμε ειδική σύμβαση και θα ξεκινήσουμε. Αρχικά θα είναι μικρός ο αριθμός των μαθητών γιατί θα ξεκινήσει μόνο η γ’ λυκείου αρχικά και στη συνέχεια βλέποντας και κάνοντας. Σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθητών που θα μεταφέρονται στα λεωφορεία αυτό θα γίνεται με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Εμείς σαν ΚΤΕΛ είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ασφάλεια στα νέα δεδομένα», ενώ υποστήριξε ότι στα μισθωμένα για τους μαθητές λεωφορεία απαγορεύεται να εισέρχονται άλλοι χρήστες. «Ποτέ δεν επιτρέπεται να εισέρχονται άλλοι δημότες στα λεωφορεία που έχουν μισθωθεί από την περιφέρεια για την εκτέλεση του μεταφορικού έργου».

Αναφορικά με τη μεταφορά των μαθητών η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου έχει ζητήσει διευκρίνισες από τη  διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της ΠΕΡ για τον προγραμματισμό της περιφέρειας. «Σαν αντιδήμαρχος δημόσιας υγείας θέλω να είμαι πολύ σχολαστική με τη μεταφορά των μαθητών. Από την περασμένη Πέμπτη έχω απευθύνει ερώτημα στη διευθύντρια της διεύθυνσης δημόσιας υγείας της ΠΕΡ Μαρία Κάββαλου για το αν τα παιδιά θα μπαίνουν στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, με βάση τις κανόνες που προβλέπουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, αν θα υπάρξουν επιπλέον δρομολόγια προκειμένου να εξυπηρετούνται οι μαθητές σε περίπτωση που το ένα λεωφορείο δεν επαρκεί. Επίσης απηύθυνα ερώτημα αν στο ίδιο λεωφορείο θα εισέρχονται και δημότες γιατί θα πρέπει να μας εξασφαλίσει το ΚΤΕΛ ότι θα προσέρχονται μόνο μαθητές ή τουλάχιστον ότι θα τους δίνεται προτεραιότητα. Εμάς σαν δήμος μας ενδιαφέρει να διασφαλίσουμε την προστασία της υγείας των παιδιών μας γι’ αυτό και συνεργαζόμαστε με την περιφέρεια που είναι αρμόδια για το μεταφορικό έργο ώστε να ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα», υποστήριξε η κ. Ελευθεριάδου-Γκίκα.

Στάση εργασίας σήμερα από την ΟΛΜΕ

Εν τω μεταξύ τρίωρη στάση εργασίας κήρυξε για σήμερα Τετάρτη, για τις 3 πρώτες ώρες του ημερήσιου και του εσπερινού ωραρίου, η ΟΛΜΕ, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην επιστροφή των καθηγητών στα σχολεία, προκειμένου να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες για την έναρξη των μαθημάτων, τη Δευτέρα 11 Μαΐου, για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Η ΟΛΜΕ, καθώς οι καθηγητές θα πρέπει να βρίσκονται από σήμερα στις σχολικές μονάδες, κάνει λόγο για ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) στα σχολεία, υποστηρίζει ότι στα περισσότερα σχολεία δεν έχουν γίνει απολυμάνσεις, ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες κτιριακές υποδομές (αίθουσες με τα απαραίτητα τετραγωνικά μέτρα), αλλά και ότι δεν έχουν προβλεφθεί άδειες για τους εκπαιδευτικούς που έχουν ασθένειες που δεν συμπεριλαμβάνονται στο ΦΕΚ του ΥΠΕΣ ή άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στο άμεσο οικογενειακό τους περιβάλλον, ούτε υπάρχει μέριμνα για τις άδειες ειδικού σκοπού των αναπληρωτών.