23 °C Rethymno, GR
23/10/2020

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ

Προετοιμασίες για την στελέχωση των σχολείων με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Οι διευθυντές αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις της υπουργού την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο σε εξέλιξη είναι η διαδικασία για την τοποθέτηση αρχικά των μόνιμων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής που διορίστηκαν τις προηγούμενες μέρες και αναμένεται την Τρίτη να γνωρίζουν τα σχολεία στα οποία θα διδάξουν. Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διορίστηκαν 13 δάσκαλοι, οι οποίοι θα καλύψουν κατά προτεραιότητα τις ανάγκες του ειδικού σχολείου και δυο νηπιαγωγοί για το ειδικό νηπιαγωγείο.

Σε ό,τι αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια του νομού θα στελεχωθούμε με 47 εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής διαφόρων ειδικοτήτων. Οι καθηγητές αυτοί θα στελεχώσουν κατά προτεραιότητα το Ειδικό Γενικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το ΕΕΕΚ.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οι μόνιμες θέσεις για τα σχολεία του Ρεθύμνου είναι οι παρακάτω: ΠΕ02 Φιλολόγων: 20, ΠΕ03 Μαθηματικών: 7, Πε0401 Φυσικών: 4, ΠΕ0402 Χημικών: 2, ΠΕ0404 Βιολόγοι: 1, ΠΕ0405 Γεωλόγοι: 1, ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής: 1, ΠΕ78 Κοινωνικών Επιστημών: 1, ΠΕ79 Μουσικής: 1, ΠΕ80 Οικονομίας: 2, ΠΕ83 Ηλεκτρολόγων: 1, ΠΕ86 Πληροφορικής: 2, ΠΕ88 Γεωπόνων: 3, ΠΕ89 Εφαρμοσμένων Τεχνών: 1.

Ταυτόχρονα σε αναμονή βρίσκονται και οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που θα καλύψουν τα λειτουργικά κενά των σχολείων.

Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά κενά των σχολείων και προκειμένου αυτά να καλυφθούν για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση απατούνται προσλήψεις 153 αναπληρωτών εκπαιδευτικών γενικής αγωγής 31 για τα τμήματα ένταξης και 45 για την παράλληλη στήριξη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ελλείψεις καταγράφεται όπως κάθε χρόνο στις ειδικότητες των φιλολόγων, των μαθηματικών και των φυσικών-χημικών -βιολόγων.

Σε ό,τι αφορά την πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι ελλείψεις δασκάλων γενικής αγωγής είναι 109 και νηπιαγωγών 67. Αναλυτικά σε σχέση με τις ειδικότητες, οι ελλείψεις, όπως ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Λάμπρος Καρβούνης, έχουν ως εξής: Αγγλικής Γλώσσας: 27, Εικαστικών: 22, Μουσικής: 12, Πληροφορική: 18, Θεατρικής αγωγής: 12, Φυσικής Αγωγής: 18. Για δεύτερη Ξένη Γλώσσα απαιτούνται εννέα εκπαιδευτικοί γαλλικών και γερμανικών. Σε ό,τι αφορά την ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη απαιτούνται 197 δάσκαλοι και 31 νηπιαγωγοί.

Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Γιάννης Γαζανός, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», ανέφερε: «Οι εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, 47 στον αριθμό, έχουν ορκιστεί και από Τρίτη θα γνωρίζουν τα σχολεία στα οποία θα τοποθετηθούν για τον πρώτο χρόνο.

Από εκεί και πέρα περιμένουμε την ανακοίνωση των αναπληρωτών και θα τοποθετηθούν στα κενά, οργανικά και λειτουργικά, που υπάρχουν σε όλη την Περιφέρεια του Ρεθύμνου».

Ο κ. Γαζανός αναφερόμενος στην έναρξη της σχολικής χρονιάς μετά και τις ανακοινώνεις της υπουργού ανέφερε: «Ακούσαμε την Υπουργό. Κάποια πράγματα μας είναι ήδη γνωστά, με τις μάσκες εντός εσωτερικού χώρου και εκτός όταν υπάρχει συνωστισμός. Όσον αφορά την καθαριότητα και τα αντισηπτικά, υπεύθυνοι είναι οι δήμοι και οι σχολικές επιτροπές. Είμαι αισιόδοξος ότι όλα θα πάνε καλά και δεν θα έχουμε προβλήματα γιατί υπάρχει εμπειρία σε τέτοιες σχολικές συνθήκες, του Μάιου και του Ιουνίου και πιστεύω να κυλίσει ομαλά η σχολική χρονιά. Ο ιός παραμονεύει αλλά και εμείς πρέπει να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, καθώς μπαίνουμε σε μια νέα κανονικότητα. Στην περίπτωση που κάποια παιδιά δεν θα μπορούν να έρθουν γιατί ανήκουν σε ευπαθή ομάδα ή νοσεί κάποιος από το περιβάλλον του, ή νοσεί το ίδιο το παιδί, τότε μόνο θα λειτουργήσει η τηλεκπαίδευση».

 

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τους όρους λειτουργίας των σχολείων

Οι δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τους υγειονομικούς όρους υπό τους οποίους θα διεξάγονται τα μαθήματα, προκάλεσαν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις των εκπαιδευτικών.

Δάσκαλοι και καθηγητές γυμνασίων και λυκείων, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή, ενώ στο Ηράκλειο οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κρήτης.

Οι συνδικαλιστές δάσκαλοι και καθηγητές της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ζητούν, μεταξύ άλλων, τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με ανώτατο όριο τους 15 μαθητές και εύρεση χώρων για να λειτουργήσουν ως σχολικές αίθουσες, καθώς επίσης και αυξημένο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών για την κάλυψη όλων των απαραίτητων εκπαιδευτικών αναγκών σε όλες τις ειδικότητες και όλες τις δομές σε μια φάση.

Επιπλέον, ζητούν αύξηση χρηματοδότησης προκειμένου να καλυφθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας και καθαριότητας από το κράτος (δωρεάν μέσα ατομικής προστασίας π.χ. μάσκες, αντισηπτικά, κ.λπ.).

Παράλληλα, ζητούν τη διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού, καθώς επίσης και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία.

Τέλος, ζητούν την κατάργηση κάθε νομοθετικής διάταξης που επιτρέπει κάμερα στα σχολεία και on – line μετάδοση των μαθημάτων και την οργανωμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών και μαθητών σε ζητήματα ορθής τήρησης των μέτρων προστασίας.