21 °C Rethymno, GR
20/09/2020

ΕΝ ΜΕΣΩ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΚΛΑΔΟ

Προετοιμασίες για το άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων του Ρεθύμνου

- Ξεκινά στις 5 Ιουνίου η εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδόχων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ετοιμάζονται σιγά-σιγά οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου προκειμένου να επαναλειτουργήσουν τις μονάδες τους τη  φετινή σεζόν, μετά και την άρση των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τα οποία για τα μεν ξενοδοχεία δωδεκάμηνης λειτουργίας η αρχή γίνεται την 1η Ιουνίου και για τα εποχικά στις 15 Ιουνίου. Ωστόσο, τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου τουλάχιστον τα περισσότερα, θα ανοίξουν στο τέλος του επόμενου μήνα ή και αρχές του Ιουλίου καθώς οι πελάτες τους στη συντριπτική τους πλειοψηφία φτάνουν στο νησί με πτήσεις τσάρτερ, οι οποίες θα «ανοίξουν» από την 1η Ιουλίου. Το μόνο σίγουρο για τη φετινή σεζόν είναι ότι αυτή θα είναι πολύ διαφορετική από τις προηγούμενες, τόσο σε ότι αφορά τη λειτουργία των μονάδων, που θα γίνει σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ανακοινώθηκαν, όσο και στην περιορισμένη σε σχέση με άλλες χρονιές τουριστική κίνηση λόγω της πανδημίας.

Πλέον ο χρόνος κυλά αντίστροφα και οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να θέσουν τον σχεδιασμό τους σε εφαρμογή, ποντάροντας αφενός στην υγειονομική διαχείριση της πανδημίας και αφετέρου στο brand name που έχει χτίσει η χώρα αυτή την περίοδο.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα χαρακτηρίζονται βατά από τους ξενοδόχους, οι οποίοι θα τα εφαρμόσουν κατά γράμμα ενώ ήδη στο τέλος της επόμενης εβδομάδας και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδόχων από την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης με  από την  Υπεύθυνη του Προγράμματος Κατάρτισης την κα Άννα Ψαρουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το πρωτόκολλο άλλωστε δίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση του προσωπικού των ξενοδοχείων ώστε όχι μόνο να τηρούν με ευλάβεια τα υγειονομικά μέτρα πρόληψης αλλά και να αποκτήσουν γνώσεις για τη διαχείριση ενός ύποπτου κρούσματος στη μονάδα τους.

Το μεγάλο στοίχημα ωστόσο για τους επιχειρηματίες του κλάδου είναι οι αφίξεις επισκεπτών, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί καν να εκτιμηθεί. Όπως τονίζουν ήδη έχουν ακυρωθεί όλες οι κρατήσεις που είχαν γίνει μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ και όσες έχουν γίνει για τους επόμενους μήνες κανείς δεν γνωρίζει αν θα εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι τότε. Από την άλλη οι απαγορεύσεις ή υποδείξεις ευρωπαϊκών χωρών για ταξίδια λόγω της πανδημίας, όπως γίνεται στις σκανδιναβικές χώρες, προβληματίζουν έντονα τον ξενοδοχειακό κλάδο που αναφέρεται σε ένα θολό τουριστικό τοπίο που αλλάζει καθημερινά και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παρά όμως την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια και με δεδομένο ότι κίνηση και τζίρος θα είναι σημαντικά μειωμένα με σοβαρές απώλειες, οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου αποφασίζουν να πάρουν το ρίσκο και να ετοιμαστούν να υποδεχτούν με όρους ασφαλείας και υγιεινής τους πελάτες τους δημιουργώντας τις συνθήκες και τις προοπτικές για μια καλύτερη τουριστική περίοδο το 2021.

 

 

 

Αναλυτικά,

Ετοιμάζονται σταδιακά να ξεκινήσουν την λειτουργία τους οι ξενοδοχειακές μονάδες του Ρεθύμνου από την 1η Ιουλίου, με τους ιδιοκτήτες τους ωστόσο να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στον τουριστικό κλάδο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η ανακοίνωση των υγειονομικών πρωτοκόλλων την περασμένη Παρασκευή αποτελούσε για τους ίδιους ένα βασικό βήμα που θα έκρινε την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων.

Σε γενικές γραμμές οι υγειονομικοί κανόνες και οι οδηγίες που δόθηκαν χαρακτηρίζονται βατές και εφαρμόσιμες από τους ξενοδόχους οι οποίοι, όπως λένε, γνωρίζουν καλά ότι πρόκειται για ζήτημα που έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας και για τον λόγο αυτό, όπως υποστηρίζουν, θα ακολουθήσουν κατά γράμμα το περιεχόμενο του πρωτοκόλλου. Ωστόσο αναμένουν την εξειδίκευση κάποιων εκ των προβλεπόμενων μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζουν ασαφή.

Στην πλειοψηφία τους οι ξενοδόχοι του νομού εμφανίζονται αποφασισμένοι να ρισκάρουν και παρά την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που επικρατεί μέχρι στιγμής σε σχέση με την πορεία των κρατήσεων, να ανοίξουν στη μεγάλη πλειοψηφία τις μονάδες τους.

«Περιμένουμε ακόμα κάποιες διευκρινίσεις για τα υγειονομικά πρωτοκόλλα και κάποιες εξειδικεύσεις. Σε ότι αφορά τη λειτουργία του μπουφέ που αποτελούσε ένα μεγάλο ερωτηματικό, αυτό που αντιλαμβανόμαστε από όσα αναγράφονται στο πρωτόκολλο, είναι ότι ισχύει το ίδιο καθεστώς με την προ κορονοϊού εποχή, καθώς το πρωτόκολλο αναφέρει ότι ισχύει το ισχύον νομικό καθεστώς. Μας είπαν ωστόσο ότι θα εξειδικευτούν τα μέτρα εντός των ημερών και περιμένουμε να δούμε με ακρίβεια τι πρέπει να κάνουμε. Όσον αφορά τα πρωτόκολλα εμείς θα ακολουθήσουμε κάθε οδηγία. Ο νόμος είναι νόμος και είμαστε υποχρεωμένοι να τον ακολουθήσουμε. Επειδή όμως έχουν πει ότι με την πάροδο του χρόνου και εφόσον η πανδημία βαίνει μειούμενη θα υπάρξουν αναπροσαρμογές περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις. Σίγουρα ωστόσο είναι καλύτερο το πρωτόκολλο το υγειονομικό από αυτό που φοβόμαστε», υποστήριξε ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων.

Η πορεία των κρατήσεων παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό και το τοπίο είναι πολύ θολό, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μανόλης Τσακαλάκης, με δεδομένες τις απαγορεύσεις ή τις υποδείξεις ευρωπαϊκών χωρών, που αποτελούν τροφοδότριες για τον ελληνικό τουρισμό, και η εικόνα είναι ασαφής.

Σημειώνεται ότι είθισται οι κρατήσεις που γινόταν έως και τον Απρίλιο να αποτελούν το 50% της συνολικής τουριστικής κίνησης του έτους. Ήδη ακυρώθηκαν όλες μέχρι και τον Ιούνιο ενώ άγνωστο παραμένει μέχρι και σήμερα αν οι κρατήσεις που υπάρχουν για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, που δεν ξεπερνούν το 40%, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τις επόμενες ημέρες, καθώς ακόμα γίνονται νέες ακυρώσεις κρατήσεων από επισκέπτες που για φέτος αναβάλλουν το πρόγραμμα των διακοπών τους στην Κρήτη. «Όλα θα εξαρτηθούν από το αν υπάρχουν πελάτες. Εμείς θα κάνουμε την προσπάθεια και θα ανοίξουμε τις μονάδες μας. Το πόσο θα καρποφορήσει η προσπάθεια αυτή θα φανεί εκ του αποτελέσματος. Κάθε μέρα που περνάει γίνονται πιο σαφή τα πράγματα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες η έναρξη των μετακινήσεων που έχει ανακοινωθεί από τις σκανδιναβικές χώρες, που αποτελούν μια από τις βασικότερες αγορές του Ρεθύμνου, είναι μετά τις 30 Αυγούστου με ότι αυτό συνεπάγεται για τις τουριστικές απώλειες της φετινής περιόδου.

Άγνωστο ωστόσο παραμένει τι θα γίνει με άλλες χώρες που πλήττονται, όπως είναι η Αγγλία και η Γερμανία, ενώ ήδη έχουν προχωρήσει συμφωνίες με χώρες που βρίσκονται υγειονομικά στο ίδιο επίπεδο με την Ελλάδα, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Σερβία, η Κύπρος και το Ισραήλ. Ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε χαρακτηριστικά:  «Ενδεικτικό παράδειγμα της αβεβαιότητας που υπάρχει είναι ότι η Σουηδία απαγόρευσε όλες τις πτήσεις έως τις 31 Αυγούστου. Επομένως όλες οι κρατήσεις μας για Ιούλιο και Αύγουστο από τη Σουηδία ακυρώνονται. Την ίδια απόφαση πήρε και η Νορβηγία την περασμένη εβδομάδα. Ουσιαστικά χάσαμε τη σκανδιναβική αγορά. Με την καμπύλη που έχουν οι Άγγλοι δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να μετακινηθούν και να έρθουν στην Ελλάδα. Οι Ρώσοι επίσης δεν μπορούν να έρθουν. Οι μεγάλες αγορές που τροφοδοτούν τον τουρισμό της Κρήτης είναι η Γερμανία, η Αγγλία, οι σκανδιναβικές χώρες, η Γαλλία και η Ρωσία. Δυστυχώς αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα των τουριστών δεν είναι οι διακοπές. Οι Γερμανοί είναι ένας υπάκουος λαός που πειθαρχεί εύκολα στους ηγέτες του, που ούτε λίγο ούτε πολύ λένε να μην κάνουν διακοπές και αν όντως θέλουν διακοπές να τις κάνουν στον τόπο τους. Σίγουρα τίποτα δεν θα είναι το ίδιο. Οι Άγγλοι πιστεύω κάτι ανάλογο θα γίνει και εκεί. Άρα μέχρι στιγμής αυτοί που έχουν ανοίξει είναι η Βουλγαρία, Ισραήλ, η Κύπρος, οι Εβραίοι, Ρουμάνοι, Σερβία και  ευελπιστούμε ότι αργότερα θα είναι και Τσέχοι, οι Πολωνοί και θα μπουν και οι Γερμανοί στο παιγνίδι για όσο πάει». Και κατέληξε λέγοντας πως: «Ούτως ή άλλως ο ξενοδόχος είναι μαθημένος στο ρίσκο. Και η φετινή χρονιά είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Ότι κάνουμε το κάνουμε από φιλοπατρία και από αγάπη στον τόπο και στις επιχειρήσεις μας. Θα δούμε με την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων που θα πάει. Από την άλλη όσοι συνάδελφοι δεν ανοίξουν θα συναντήσουν τα ίδια προβλήματα που θα συναντήσουμε όσοι ανοίξουμε φέτος. Αυτό που ξέρουμε σήμερα είναι ότι υπάρχουν κρατήσεις όμως κανείς δεν γνωρίζει αν θα εξακολουθούν να ισχύουν τις επόμενες μέρες. Σε ότι αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ούτε εκεί υπάρχει κάτι βέβαιο. Βλέποντας και κάνοντας».

Ζητούμενο για τους επαγγελματίες του τουρισμού αποτελεί η διαχείριση της πανδημίας μετά την έλευση των πρώτων επισκεπτών, έτσι ώστε η Ελλάδα αφενός να διατηρήσει τη θετική της πορεία στο υγειονομικό σκέλος, αφετέρου δε να καθιερωθεί ως ένας ασφαλής προορισμός εξασφαλίζοντας έτσι θετικό προηγούμενο και για τον τουρισμό της επόμενης τουριστικής χρονιάς.

 

Από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης η εκπαίδευση των ξενοδόχων

Εν τω μεταξύ στις 5 Ιουνίου θα ξεκινήσει η εκπαίδευση των ξενοδόχων για ζητήματα πρόληψης και διαχείρισης κρουσμάτων κορονοϊού, όπως προβλέπεται από το σχετικό υγειονομικό πρωτόκολλο. Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κρουσμάτων του κορονοϊού στα ξενοδοχεία το υγειονομικό πρωτόκολλο μεταξύ άλλων προβλέπει πως η διεύθυνση του καταλύματος θα ορίζει συντονιστή για την επίβλεψη και την εφαρμογή των μέτρων, το προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδεύεται, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και συνεργασία με γιατρό.

Οι ξενοδόχοι του Ρεθύμνου θα εκπαιδευτούν από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου Κρήτης μετά από την προσφορά που έγινε από τους υπεύθυνους του εργαστηρίου της ιατρικής σχολής, Γιώργο Σουρβίνο και τη διοικήτρια της 7η ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης.