27 °C Rethymno, GR
07/07/2020

ΣΥΣΚΕΨΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Προετοιμασίες και συντονισμός για την αποτελεσματική εφαρμογή της δακοκτονίας

- Αυξήθηκε κατά 2 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα στο νησί - Αμέσως μετά τις γιορτές η περιφέρεια προκηρύσσει τον διαγωνισμό για την πρόσληψη εργολάβων και τους παγιδοθέτες

Στον απόηχο της πολύ κακής ελαιοκομικής περιόδου για το νησί με τη ζημιά που προκάλεσε ο δάκος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις να ξεπερνά ακόμα και τα 100 εκ. ευρώ, οδηγώντας σε αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγούς του νησιού, περιφέρεια και δήμοι συντονίζουν τις ενέργειες τους για την επόμενη ελαιοκομική περίοδο, ώστε να προστατευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελαιοπαραγωγή.

Ήδη, όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε αύξηση του προϋπολογισμού για τη δακοκτονία στο νησί κατά 2 εκ ευρώ. Έτσι 7,940 εκ. ευρώ για το 2020 το ποσό για τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού διαμορφώνεται στα 9.940 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα αυξηθούν οι δολωματικοί ψεκασμοί για την καταπολέμηση του εντόμου.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ρέθυμνο, παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου Μαρίας Λιονή, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα Μανόλη Χνάρη, του διευθυντή της διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης της περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνου Φωτάκη, των δημάρχων του νομού και περιφερειακών συμβούλων.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε γνωστή η αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ενώ η περιφέρεια προετοιμάζεται και στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την προκήρυξη του νέου  τριετούς  διαγωνισμού για την πρόσληψη των εργολάβων και την τοποθέτηση των παγιδοθέσεων, κάτι που θα γίνει αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Η αύξηση του προϋπολογισμού, σύμφωνα με τον κ. Χνάρη, θα δώσει τη δυνατότητα για ενάμιση επιπλέον δολωματικό ψεκασμό.

Στη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης ζητήθηκε από τους δημάρχους του νομού να στηρίξουν, παρότι δεν έχουν θεσμική αρμοδιότητα, το πρόγραμμα της δακοκτονίας, ενημερώνοντας τους παραγωγούς για το ακριβές πρόγραμμα των ψεκασμών, ώστε οι παραγωγοί να διευκολύνουν την εργασία της δακοκτονίας, ενώ ζητήθηκε από τους δημάρχους να είναι φειδωλοί στα αιτήματα τοπικών κοινοτήτων που επιθυμούν να εξαιρούνται από το πρόγραμμα της δακοκτονίας της περιφέρειας ώστε αυτή να εφαρμόζεται καθολικά και να γίνεται ολική αντιμετώπιση του δάκου.

Παράλληλα, στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, έγινε ενημέρωση στους δημάρχους για την επταμελή ομάδα εργασίας που σύστησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην οποία προεδρεύει ο κ. Χρήστος Αυγουλάς, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου και στην οποία επιτροπή συμμετέχει και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης. Η επιτροπή καλείται σε διάστημα τριών μηνών να συγκεντρώσει τα στοιχεία και το πόρισμα της για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που έληξαν το νησί, ώστε να κατατεθεί στη συνέχεια με επιχειρήματα να κατατεθεί αίτημα για αποζημίωση των παραγωγών από την ευρωπαϊκή επιτροπή.

Τέλος, στη σύσκεψη τονίστηκε ότι από μέρα σε μέρα αναμένονται τα αποτελέσματα από το Ινστιτούτο   Μπενάκειο, αναφορικά με τα δείγματα που είχαν ληφθεί για την ύπαρξη εκτός από δάκου και μυκήτων στα ελαιόδεντρα. Μόλις αυτά παραληφθούν άμεσα θα ενημερωθούν οι δήμοι από τους ειδικούς επιστήμονες για τους τρόπους αντιμετώπισης του μύκητα, ώστε με τη σειρά τους να ενημερώσουν τους ελαιοπαραγωγούς για τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Μανόλης Χνάρης,  ανέφερε: «Κάναμε μια σύσκεψη με τους δημάρχους του νομού ώστε να τους ενημερώσουμε για το πρόγραμμα της δακοκτονίας και το θέμα των αποζημιώσεων. Ειδικότερα, τους ενημερώσαμε για την αύξηση κατά 2 εκ. ευρώ του κρατικού προϋπολογισμού για το πρόγραμμα της δακοκτονίας στο νησί. Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά θα γίνουν επιπλέον ψεκασμοί, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και ο αριθμός των τομεαρχών. Από πλευράς περιφέρειας ζητήσαμε τη συμβολή των δημάρχων στην καλύτερη εφαρμογή του προγράμματος. Θεσμικά οι δήμαρχοι δεν έχουν αρμοδιότητα ωστόσο ηθικά τους ζητήσαμε να ενημερώνουν τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων για το ακριβές πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών, ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία και οι παραγωγοί να συνδράμουν το έργο της δακοκτονίας. Η ζημιά είναι μεγάλη στη φετινή παραγωγή και αυτό είναι το μόνο σίγουρο, ωστόσο θα φανεί το ύψος της ζημιάς μετά το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου. Εκτιμούμε ωστόσο ότι είναι μεγαλύτερη από 100 εκ. ευρώ. Είμαστε ευχαριστημένοι για την αύξηση του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα της δακοκτονίας, καθώς αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της περιφέρειας μιας και από το ύψος των κονδυλίων εξαρτάται και η ποιότητα του έργου. Όσο περισσότεροι ψεκασμοί γίνονται τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε και όσο περισσότεροι τομεάρχες κάνουν τον έλεγχο τόσο περισσότερο διασφαλίζεται η ποιότητα του προγράμματος. Εμείς και γραπτώς και προφορικά  ζητήσαμε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης την αποκέντρωση του προγράμματος, όμως η πρόταση μας  υιοθετήθηκε από το υπουργείο. Ωστόσο ζητήσαμε τουλάχιστον τον αριθμό των τομεαρχών αλλά και το διάστημα στο οποίο θα προσλαμβάνονται να τον ορίζει η περιφέρεια με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και όχι το υπουργείο. Ζητήσαμε επίσης μεγαλύτερη προσοχή στα φάρμακα τα οποία έχουν ανθεκτικότητα στο νησί να μην διατίθενται για τη δακοκτονία».