25 °C Rethymno, GR
29/07/2021

ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2019-2020

Προκήρυξη Βραβείου Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιου Πηχωρίδη»

Προκηρύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας «Στέλιου Πηχωρίδη» για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020.

Το βραβείο θεσπίστηκε από τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης το έτος 1999 προς τιμήν του καθηγητή του Τμήματος Μαθηματικών Στέλιου Πηχωρίδη που χάθηκε πρόωρα και ο οποίος εκπροσώπησε, με υποδειγματικό τρόπο, την έννοια του Πανεπιστημιακού Δασκάλου. Σκοπός του βραβείου είναι να υπογραμμίσει την έμφαση που οφείλει να αποδίδει στην πανεπιστημιακή διδασκαλία κάθε σύγχρονο Πανεπιστήμιο και να επιβραβεύει ταυτόχρονα εκείνα από τα μέλη του που υπηρετούν αυτό το ιδανικό με ξεχωριστή ικανότητα και αφοσίωση.

Σύμφωνα με την απόφαση της 312ης/21-03-2013 Τακτικής Συνεδρίασης της Συγκλήτου, το βραβείο θα απονεμηθεί για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος σε Ακαδημαϊκό Δάσκαλο από τα Τμήματα του Ηρακλείου.

Επιλέξιμοι για το βραβείο είναι οι εν ενεργεία Διδάσκοντες του Ιδρύματος, όμως το βραβείο θα μπορεί να απονέμεται κατ’ εξαίρεση και σε συνταξιοδοτηθέντες καθηγητές του. Το βραβείο θα μπορεί να απονέμεται επίσης σε ερευνητές, μέλη ερευνητικών ιδρυμάτων, που διδάσκουν παράλληλα και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Επιλέξιμοι παραμένουν και υποψήφιοι παρελθόντων ετών κατά την κρίση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων ορίζεται στις 31 Ιανουαρίου 2020.

Πέρα από τα ουσιαστικά προσόντα (που αφορούν στην ποιότητα του διδακτικού έργου) οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον πενταετή υπηρεσία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Η κατάθεση των προτάσεων θα γίνεται είτε στα γραφεία του Ειδικού Λογαριασμού στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών Ηρακλείου (γραφείο 3) ή ταχυδρομικά στη διεύθυνση: Ειδικός Λογαριασμός Πανεπιστημίου Κρήτης -Κτήριο διοίκησης, Πανεπιστημιούπολη Βουτών, Ηράκλειο, Ταχ. Κώδικας: 70013 (Υπόψιν κας Άννας Δοξαστάκη).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Βραβείου «Στέλιου Πηχωρίδη» για το Ακαδημαϊκό Έτος 2019-2020 αποτελείται από:

Τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων κ. Ι. Καρακάση.

Τον εκπρόσωπο της Επιτροπής Ερευνών κ. Χ. Τσατσάνη.

Τον επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρο της Εκδοτικής Επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης κ. Στ. Τραχανά.

Και από τους τιμηθέντες κατά το παρελθόν με το Βραβείο και συγκεκριμένα τους κ.κ. Ν. Σταμπολίδη, καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μ. Μυλωνά, καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας, Θ. Τομαρά, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής, Εμ. Κατεβαίνη, καθηγητή του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Χ. Κατερινόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Χημείας, Ε. Τάφα, καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Δ. Γεωργόπουλο, καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής.

Για πληροφορίες: κ. Άννα Δοξαστάκη, τηλ. 2810 393157, doxastaki@uoc.gr Ακολουθεί αναλυτικό κείμενο με το ιστορικό, τους όρους και τις προϋποθέσεις του βραβείου.

 

Ο μαθηματικός Στέλιος Πηχωρίδης

Ο Στέλιος Κ. Πηχωρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Το 1963 πήρε το δίπλωμα του μηχανολόγου – ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Ε.Μ.Π. Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1963-1965) ασχολήθηκε κυρίως με τα μαθηματικά. Ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. άρχισε το 1968 τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Μαθηματικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Σικάγου.

Το 1969 πήρε το MastersofScience και εν συνεχεία εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή υπό την επίβλεψη του A. Zygmund. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D.) το 1971. Από το 1972 έως το 1983 εργάσθηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών «Δημόκριτος». Παράλληλα, από το 1974 έως το 1976 εργάσθηκε ως ερευνητής του CNRSστο Παρίσι, ενώ κατά την περίοδο 1979-81 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια PARISSUD (ORSAY) και UCLA (UniversityofCalifornia, LosAngeles). Εν τω μεταξύ είχε ήδη γίνει παγκοσμίως γνωστό το ερευνητικό του έργο, για το οποίο και τιμήθηκε, το 1980, με το διεθνές βραβείο «PRIXSALEM». Το έργο αυτό αναφέρεται σε θέματα Κλασικής Αρμονικής Αναλύσεως.

Το έτος 1983 εξελέγη καθηγητής του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του, με ενεργό συμμετοχή στην οργάνωσή του και έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του κατά τα κρίσιμα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του. Ιδιαίτερα καθοριστική ήταν η συμβολή του στην οργάνωση του πρωτοποριακού, για τα ελληνικά δεδομένα των ετών εκείνων, προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών του Τμήματος.

Το 1991 εξελέγη καθηγητής του τότε νεοσύστατου Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο όμως παρέμεινε για διάστημα μικρότερο του ενός έτους. Ωστόσο, η συμβολή του και στην οργάνωση του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου υπήρξε ουσιαστική. Κατόπιν επέστρεψε και πάλι στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι κατά τη χρονική περίοδο 1983-1992 διετέλεσε επισκέπτης-καθηγητής αξιόλογων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, όπως αυτών του Σικάγου, CALTECH, CAMBRIDGE, BROWN, καθώς και των ερευνητικών ινστιτούτων MITTAG- LEFFLERκαι COURANT.

Απεβίωσε την 18η Ιουνίου του έτους 1992 στη Μαδρίτη, κατά τη διάρκεια διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχε. Η αιτία του θανάτου του ήταν «προσβολή στον χώρο του πέμπτου οσφυϊκού σπονδύλου», την οποία υπέστη κατά τη διάρκεια εκδρομής των συνέδρων σε βουνό στα περίχωρα της Μαδρίτης. Προς τιμήν του το Ι.Τ.Ε. (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) του Ηρακλείου Κρήτης διαθέτει κάθε χρόνο το απαραίτητο χρηματικό ποσό για τη θέση «Σ. Πηχωρίδη», η οποία προσφέρεται από το Τμήμα Μαθηματικών σε διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες, προκειμένου να δώσουν σειρά διαλέξεων ως επισκέπτες καθηγητές.

Επίσης, το Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ι.Τ.Ε. διαθέτει κάθε χρόνο, εις μνήμην του, την «Υποτροφία Πηχωρίδη» σε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ή φοιτήτρια, και το Τμήμα Μαθηματικών απονέμει το «Βραβείο Πηχωρίδη», προερχόμενο από διάφορες δωρεές φίλων και συναδέλφων, σε έναν προπτυχιακό φοιτητή ή μία προπτυχιακή φοιτήτρια. Τέλος, το Τμήμα Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου Κύπρου απονέμει κάθε χρόνο το «Βραβείο Στυλιανού Πηχωρίδη» στον φοιτητή ή στη φοιτήτρια με τον μέγιστο σταθμικό μέσον όρο (Σ.Μ.Ο.) στο πτυχίο Μαθηματικών.