26 °C Rethymno, GR
26/07/2021

ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για ναυαγοσωστικό και εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού

Ξεκινούν τις αμέσως επόμενες μέρες οι διαγωνισμοί για την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών του Δήμου Ρέθυμνου, καθώς και η εκμίσθωση τμημάτων αιγιαλού για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων και καντινών, μετά και την χθεσινή ομόφωνη απόφαση των μελών της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Ρεθύμνου.

Φέτος το κόστος του ναυαγοσωστικού έργου του Δήμου Ρέθυμνου ξεπερνά τις 600.000 ευρώ, καθώς είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις του νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο προβλέπει αύξηση του προσωπικού των ναυαγοσωστών, καθώς και του εξοπλισμού που αυτοί υποχρεούνται να διαθέτουν. Το κόστος χαρακτηρίζεται δυσβάσταχτο για τον Δήμο Ρέθυμνου και για το σύνολο των τουριστικών δήμων και για το λόγο αυτό έχουν ήδη υπάρξει σχετικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών τόσο από πλευράς Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης όσο και από την Κεντρική Ένωση Δήμων ζητώντας οικονομική στήριξη και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει απρόσκοπτα να ανταποκριθεί και να καλύψει αυτή τη βασική ανάγκη. Μέχρι στιγμής ωστόσο δεν υπήρξε κάποια απάντηση από πλευράς υπουργείου, όμως, οι διαδικασίες έπρεπε να προχωρήσουν, καθώς σύμφωνα με το νόμο και εν όψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου οι ναυαγοσώστες θα πρέπει να βρίσκονται στις θέσεις τους την 1η Ιουνίου. Με δεδομένο ότι ο διαγωνισμός είναι διεθνής και πρέπει να είναι στον αέρα για διάστημα περίπου 30 ημερών αλλά και με ανοιχτό το ενδεχόμενο ενστάσεων ο Δήμος προχωρά τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, φέτος οι θέσεις των ναυαγοσώστων είναι 19 από 18 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σκάφη θα είναι τέσσερα, ενώ θα υπάρχουν και 4 επόπτες, σύμφωνα με το Π.Δ. οι υποχρεώσεις των Δήμων είναι:

α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων.

β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη,

γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπανουδάκης, τόνισε: «Μετά το Π.Δ. το περσινό του κόστος για το ναυαγοσωστικό έργο ανέβηκε κατακόρυφα και λόγω προσωπικού και λόγω του εξοπλισμού που αυτό θα πρέπει να διαθέτει. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες τόσο από την ΠΕΔ, όσο και από την ΚΕΔΕ αλλά και μεμονωμένους δημάρχους που με επιστολές τους ζητούν επιχορήγηση. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι. Όμως επειδή το ποσό είναι μεγάλο και πρόκειται για ένα διεθνή διαγωνισμό που πρέπει να είναι στον αέρα 35 ήμερες και επειδή υποχρεούμαστε την 1η Ιουνίου να υπάρχουν ναυαγοσώστες στις παραλίες -διαφορετικά ο δήμος θα είναι αντιμέτωπος με τσουχτερά πρόστιμα- προχωράμε τις διαδικασίες με ίδιους πόρους, ελπίζοντας ότι θα καταβληθεί αργότερα κάποια επιχορήγηση. Το κόστος του διαγωνισμού για την φετινή χρονιά ανέρχεται σε 640.000 ευρώ περίπου, η χρονική διάρκεια ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών είναι από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου και το ωράριο που προβλέπεται είναι από τις 10:00 το πρωί έως τις 6:00 το απόγευμα. Φέτος οι θέσεις είναι 19 αντί 18 που ήταν πέρυσι γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού των αποστάσεων μεταξύ των πύργων στις πολυσύχναστες παραλίες. Επίσης από ένα σκάφος για περιπολίες φέτος θα είναι τέσσερα και φυσικά κάθε σκάφος έχει και ναυαγοσώστη και χειριστή και έχουμε και 4 επόπτες αντί για ένα σε κάθε περιοχή, ο οποίος επιβλέπει τους ναυαγοσώστες. Άρα ουσιαστικά τώρα θα υπάρχει άλλο σκάφος στην Επισκοπή, άλλο στο Κουμπέ, άλλο στην παραλία της πόλης και άλλο σε Πηγή-Άδελε και Αδελιανό κάμπο.

Παράλληλα μέχρι την Παρασκευή θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση αιγιαλού 40 περίπου τμημάτων για την ανάπτυξη ομπρελοκαθισμάτων. Οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ως τις 30 Απριλίου.

Μέχρι τις 26 Απριλίου οι αιτήσεις για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού στις όμορες επιχειρήσεις

Ο Δήμος Ρεθύμνης ενημερώνει τους ιδιοκτήτες όμορων στον αιγιαλό επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχείων ότι η διαδικασία παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού – παραλίας βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Ρεθύμνης στο Άδελε μέχρι 26-04-2021, συνοδευόμενη από τα εξής δικαιολογητικά:

  • Άδεια λειτουργίας / γνωστοποίηση λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, κατά περίπτωση ή ειδικό σήμα λειτουργίας εφόσον πρόκειται για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
  • Έναρξη δραστηριότητας στη Δ.Ο.Υ. επιχείρησης υπαγόμενης στις επιστρεπτέες από τις διατάξεις του άρθρου 13 Ν. 2971/2001 χρήσεις.
  • Φορολογική ενημερότητα τελευταίου τριανταήμερου (30 ημέρες).
  • Πιστοποιητικό περί μη οφειλής στον Δήμο.
  • Yπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη του άρθρου 11 του ν. 4281/2014, ή υπόβαθρο ορθοφωτοχάρτη από την εφαρμογή «OPEN» της ΕΚΧΑ ΑΕ., ή απόσπασμα του τοπογραφικού διαγράμματος καθορισμού οριογραμμών αιγιαλού και παραλίας όπου αυτός υφίσταται, στο οποίο θα αποτυπώνεται ο κοινόχρηστος χώρος που παραχωρείται (η θέση με τις συντεταγμένες, το εμβαδόν και η ιδιότητα του χώρου).

Καταλυτική Ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων είναι η 26η Απριλίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με την αρμόδια Υπηρεσία στο τηλ. 2831 3 41033.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία των πολιτών από την πανδημία οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προσέρχονται στην Υπηρεσία μόνο κατόπιν ραντεβού στο παραπάνω τηλέφωνο.