24 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΤΟ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΟΙ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΙ Β. ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ ΚΑΙ Γ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Προοπτικές εξέλιξης του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του Ρεθύμνου σε Κέντρο Αριστείας

Τις σημαντικές προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη του Κέντρου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ανέδειξε σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης, που το πρωί του περασμένου Σαββάτου μαζί με τον υφυπουργό Υποδομών, Γ. Κεφαλογιάννη επισκέφτηκαν το ερευνητικό κέντρο.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Laser του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.), διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές για να διεκδικήσει μια θέση στη λίστα των κέντρων αριστείας της χώρας.

Στη διάρκεια της συνάντησης των δύο υφυπουργών με την διοίκηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αλλά και εκπροσώπων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, στην οποία ανήκε το κτίριο που σήμερα στεγάζεται το ερευνητικό κέντρο συζητήθηκε και το ζήτημα που επιλύθηκε, πριν από λίγες ημέρες, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο -και αφορούσε την ολοκλήρωση της αγοράς ακινήτου για τις ανάγκες του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ.- με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τη βουλευτή Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ακίνητο αυτό, που φιλοξενείται ερευνητικό τμήμα της Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής HELLAS-CH, είναι εγκατεστημένος εξοπλισμός άνω των 10 εκατ. ευρώ και εργάζονται 20 περίπου ερευνητές υψηλού επιπέδου. Το κτίριο είναι ειδικών προδιαγραφών και η απομάκρυνση από αυτό όχι μόνο θα ανέκοπτε το επιστημονικό έργο που παράγεται, αλλά θα παρόπλιζε ή και θα αχρήστευε τον εξειδικευμένο και ευαίσθητο εξοπλισμό του.

Να σημειωθεί ότι το ποσό του τιμήματος για την απόκτηση του ακινήτου από το ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. ανέρχεται σε περίπου 4 εκ ευρώ. Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, ενώ και η κατασκευή του κτιρίου έγινε με δαπάνες της Ένωσης.

Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε το 2008 και ολοκληρώθηκε το 2015. Το 2017 έγινε η συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης του ακινήτου από την Ένωση στο τότε ΤΕΙ, ωστόσο εκκρεμούσε μέχρι και σήμερα η καταβολή του τιμήματος των 4 περίπου εκ. ευρώ, η οποία είχε πάρει τρεις διαδοχικές παρατάσεις.

Οι δυο υφυπουργοί ξεναγήθηκαν στους χώρους του ερευνητικού κέντρου και ενημερώθηκαν από την ακαδημαϊκή κοινότητα για το πλούσιο ερευνητικό έργο που παράγεται στο Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ.

Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βασίλης Διγαλάκης, σε σχετικές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Διαπιστώσαμε με μεγάλη ικανοποίηση το σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο που συντελείται στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. στο Ρέθυμνο τόσο σε προπτυχιακό, όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η ενίσχυση και η αναβάθμιση των Προγραμμάτων Σπουδών και των αντίστοιχων υποδομών τους είναι στις προτεραιότητές μας και με τη συνεργασία και τον συντονισμό που υπήρξε πρόσφατα για το κτιριακό ζήτημα στα Τρία Μοναστήρια, είμαι σίγουρος ότι το Ίδρυμα θα συνεχίσει να εξελίσσεται και να αναπτύσσεται προς όφελος της πόλης του Ρεθύμνου, αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Είναι μία πολύ αξιόλογη εθνική υποδομή, φιλοξενεί εξοπλισμό μεγάλης αξίας, προσωπικό καταξιωμένο από τους καλύτερους στο χώρο στην Ευρώπη και η πολιτεία οφείλει να στηρίζει αυτές τις προσπάθειες και χαιρόμαστε ξανά που αυτό το χρόνιο πρόβλημα βρήκε τη λύση. Έχουμε θεσμοθετήσει τα κέντρα αριστείας με το νόμο της Εθνικής Αρχής της Ανώτατης Εκπαίδευσης τον Ιανουάριο. Αυτή η υποδομή, το προσωπικό και το ερευνητικό ινστιτούτο μπορεί να υποβάλει αίτηση να ενταχθεί σε αυτά τα κέντρα αριστείας και να στηριχθεί ακόμα περισσότερο. Αξίζει να πούμε ότι από μόνο του το κέντρο αυτό είναι πολύ ανταγωνιστικό σε διεθνές επίπεδο, προσελκύει Ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτείται, φυσικά η πολιτεία είναι εδώ να βάζει πλάτη και να υποστηρίζει αυτές τις ενέργειες».

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αναφέρθηκε στο σημαντικό και πολύπλευρο έργο που επιτελείται στο ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. κι ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε δεσμευτεί για την επίλυση της εκκρεμότητας του κτιριακού ζητήματος, τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλη Διγαλάκη για το διαρκές ενδιαφέρον του για το Ίδρυμα και τη βουλευτή Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία κατέθεσε στη Βουλή την τροπολογία, η οποία έγινε αποδεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καλό φίλο και συνάδελφο υφυπουργό Παιδείας και βουλευτή Χανιών Βασίλη Διγαλάκη για το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα επίλυσης του κτιριακού προβλήματος αμέσως το είδε θετικά και τυπικά έληξε αυτό το πρόβλημα που χρόνιζε αρκετό καιρό. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την κυρία Μπακογιάννη, που νομοθετικά κατέθεσε και την τροπολογία τη στιγμή που έπρεπε να προχωρήσουμε με τη διαδικασία. Να θυμίσω ότι ήταν μια δέσμευση του πρωθυπουργού που με την τελευταία κάθοδο στην Κρήτη είχε δεσμευτεί ότι αυτό το χρόνιο πρόβλημα θα επιλυθεί όπως συνέβη. Σε λίγες βδομάδες είχαμε ένα δεύτερο θετικό βήμα μετά την ίδρυση της σχολής ξεναγών στο Ρέθυμνο, όσον αφορά τον ακαδημαϊκό χώρο, θα γίνουν συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να αποτελέσουμε ένα ακαδημαϊκό χώρο πολύ ισχυρό και να ενισχυθεί, το οποίο δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια τώρα γίνεται πραγματικότητα. Το τρίτο βήμα, αφού περάσει και την αξιολόγηση από την ανεξάρτητη αρχή, είναι η ίδρυση της σχολής τουρισμού και πιστεύω με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνεται και θωρακίζεται το Ρέθυμνο ακαδημαϊκά» ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Νικόλαος Κατσαράκης, τόνισε:

«Ξεπεράστηκε ένα ζήτημα που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη δεκαετία από το 2008-2009, το οποίο με την τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα με τον Νόμο 4692 επιλύθηκε και μπορεί οριστικά το ακίνητο και το κτίριο να περιέλθει στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου. Πάρα πολύ σύντομα θα πληρωθεί με πόρους από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στον ανάδοχο, στην ένωση αγροτικών συνεταιρισμών Ρεθύμνου το ποσό, το οποίο οριστικά θα μεταβιβάζει το κτίριο, ακίνητο – οικόπεδο, το υπερσύγχρονο αυτό κτίριο που φιλοξενεί μια εθνική ερευνητική υποδομή και το ινστιτούτο λέιζερ και φυσικής πλάσματος του πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου. Είναι κάτι πάρα πολύ ευχάριστο, είναι κάτι που συζητούσαμε αρκετά χρόνια και επιλύθηκε με το άρθρο 121 του νόμου 4692 του 2020. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και σίγουροι ότι η δουλειά που γίνεται στο ινστιτούτο λέιζερ και φυσικής πλάσματος, η προσέλκυση ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, η δουλειά εξαιρετικής ποιότητας και αριστείας που γίνεται στο ινστιτούτο θα επιβραβεύσει τόσο τις ενέργειες του πανεπιστημίου όσο και την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου. Ασχολούνται περίπου 10 μέλη ΔΕΠ Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου με τα διδακτορικά τους, ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταπτυχιακοί φοιτητές, έχουμε ξενόγλωσσα σχολεία που φιλοξενούνται στο Ρέθυμνο, έχουμε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, το οποίο είναι διεθνές και έρχονται φοιτητές από όλη την Ευρώπη και συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Είναι μια ποιοτική ερευνητική υποδομή που προάγει την έρευνα σε ολόκληρη την Κρήτη και σίγουρα στο Ελληνικό Μεσογειακό πανεπιστήμιο. Με την έναρξη της λειτουργίας του ερευνητικού πανεπιστημιακού κέντρου, το οποίο ιδρύθηκε πριν από 1 χρόνο, νομίζουμε ότι και το κέντρο μετά την οριστική μεταβίβαση θα αποτελέσει κέντρο αριστείας και σίγουρα θα βοηθήσει την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της έρευνας στην Κρήτη».

Στο περιθώριο των δηλώσεών του ο πρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε και στην ανάγκη λειτουργίας της σχολής Μουσικών Σπουδών, που προβλέπεται στο πρόγραμμα σπουδών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. μετά την πανεπιστημιοποίησή του, ωστόσο δεν έχει λειτουργήσει. Ο πρύτανης του Ε.Μ.Π. ζήτησε με την ευκαιρία της επίσκεψης του υφυπουργού Παιδείας να προωθηθεί από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και ο φάκελος για την ίδρυση και λειτουργία και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών στο Ρέθυμνο για περαιτέρω ανάπτυξη του Εθνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στην πόλη μας. «Με την ευκαιρία να τονίσω ότι στο Ρέθυμνο έχουμε ένα άλλο τμήμα που έχει ιδρυθεί με το νόμο 4610, είναι το τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου. Σήμερα λειτουργεί το τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής και έχει ιδρυθεί το τμήμα Μουσικών Σπουδών που έχει ανασταλεί η λειτουργία του. Αυτά αποτελούν δύο τμήματα της σχολής Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνολογιών του Ελληνικού Μεσογειακού πανεπιστημίου. Άρα θα ήταν ευχής έργο να εξετασθεί από την ΕΘΑΕ (εθνική αρχή) ο φάκελος του τμήματος μουσικών σπουδών, έτσι ώστε να έχουμε 2 τμήματα στο μουσικών σπουδών και περαιτέρω ανάπτυξη και του ακαδημαϊκού τριτοβάθμιου πόλου και στο Ρέθυμνο».

Εκ μέρους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου ο Γιαννης Γλετζάκης ανέφερε: «Είμαστε ευτυχείς που ένα χρόνιο πρόβλημα λύθηκε και το ωραίο κτίριο και μια καλή μελέτη που θα ανήκει σύντομα στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο συνεταιρισμός θα έχει την ρευστότητα που έχουμε δώσει για να λυθεί και το πρόβλημα του συνεταιρισμού των εργαζομένων και για να ανασάνει ο συνεταιρισμός. Θέλω να ευχαριστήσω την Ντόρα Μπακογιάννη για την μεγάλη απόφαση που πήρε, κατάθεσε την τροπολογία για να μην χαθεί το ωραίο κτίριο που κατασκευάσαμε με κόπο και θα ανήκει σε λίγο στο πανεπιστήμιο».