22 °C Rethymno, GR
17/04/2021

ΟΙ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΙΒΟΥ ΤΟΥ ΑΡΚΑΔΙΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Προπόνηση σε ΔΑΚ Γάλλου και Πευκάκια

Σε αγωνιστικούς ρυθμούς προσπαθούν να παραμείνουν οι αθλητές του τμήματος στίβου του Αρκαδίου και παράλληλα φροντίζουν να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται. Η εκγύμναση χωρίζεται σε δύο σκέλη, με τις καθημερινές προπονήσεις στο ΔΑΚ Γάλλου και με την ατομική εκγύμναση στα Πευκάκια.

Τα πρωτόκολλα και οι οδηγίες από την Γ.Γ.Α. δεν αφήνουν πολλά περιθώρια και ουσιαστικά στο Αρκάδι έχουν ως βασικό μέλημα την συντήρηση των αθλητών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φορτσάρουν όταν και ο αθλητισμός επιστρέψει σε μία μορφή κανονικότητας.

Γιώργος Βιζιργιανάκης και Μαρία Τσιχλάκη έχουν χωρίσει τους αθλητές τους σε γκρουπ των 2 ατόμων και σε αυτή τη μορφή λαμβάνουν χώρα οι προπονήσεις στο ΔΑΚ Γάλλου. Βέβαια οι ώρες είναι περιορισμένες και δη καθημερινά από τις 15:00-20:00. Σαφώς και δεν είναι εύκολο να «χωρέσουν» όλοι οι αθλητές στο καθημερινό πρόγραμμα, αλλά τουλάχιστον τους δίνεται η ευκαιρία να διατηρήσουν επαφή με τον φυσικό τους χώρο άθλησης και δη το ταρτάν του σταδίου. Φυσικά και κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό στο μεγαλύτερο φάσμα του αθλητισμού που παραμένει σε παύση εδώ και δύο εβδομάδες και ακόμα είναι άγνωστο το πότε θα δοθεί… το πράσινο φως για επιστροφή τουλάχιστον στις προπονήσεις.

Βέβαια, τη δεδομένη χρονική περίοδο αποτελεί ανασταλτικός παράγοντας ο καιρός. Το κρύο είναι τσουχτερό στο ΔΑΚ Γάλλου και οι βροχοπτώσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, με αποτέλεσμα πολλές προπονήσεις να ακυρώνονται.

Η προπόνηση στα Πευκάκια και τα οφέλη της

Παρά τους περιορισμούς στις προπονήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο πως οι προγραμματισμένοι αγώνες στίβου θα διεξαχθούν κανονικά. Αυτό έχει σαν συνέπεια, οι αθλητές να ψάχνουν τρόπους άθλησης και εναλλακτικές μορφές προπόνησης για να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Παράδοση αποτελεί πλέον το γεγονός πως τον μήνα Νοέμβριο, οι αθλητές του τμήματος στίβου του Αρκαδίου… δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους σε προπονήσεις βουνού. Στην προκειμένη περίπτωση ανηφορίζουν στα Πευκάκια, αλλά η μορφή των φετινών προπονήσεων δεν έχει καμία σχέση με αυτές των προηγούμενων ετών.

Με τα τωρινά δεδομένα, οι αθλητές προπονούνται ατομικά και όχι συλλογικά. Τα πρωτόκολλα της Γ.Γ.Α. δεν επιτρέπουν τις προπονήσεις ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους, παρά μονάχα σε οργανωμένες ανοικτές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Συνεπώς,  οι αθλητές του στίβου ανηφορίζουν κάθε Σάββατο στα Πευκάκια και προσπαθούν για το καλύτερο δυνατό. Δουλεύουν την φυσική τους κατάσταση σε ειδικές συνθήκες προπόνησης. Το ανώμαλο και σκληρό έδαφος, οι εναλλαγές ανηφόρα-κατηφόρα και γενικότερα οι δυσκολοδιάβατες διαδρομές προσφέρονται για ενδυνάμωση και τους βοηθούν στην προετοιμασία τους.

Γιώργος Βιζιργιανάκης: «Αγωνιστικά και ψυχολογικά οφέλη από την προπόνηση στο βουνό»

Ο προπονητής του τμήματος στίβου του Αρκαδίου, με δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», επισημαίνει πως τα οφέλη είναι πάρα πολλά από την προπόνηση στο βουνό.

«Η προπόνηση στο βουνό προσφέρει πολλά οφέλη στον αθλητή και στο αγωνιστικό και στο ψυχολογικό κομμάτι. Βασικά ξεφεύγει από τον χώρο του σταδίου που είναι στην καθημερινότητά του και πραγματοποιεί μίας διαφορετικής μορφής προπόνηση.

Επίσης, η ψυχολογία του αθλητή αλλάζει. Με τα τωρινά δεδομένα και τα πρωτόκολλα που ισχύουν για τους οργανωμένους χώρους άθλησης, στο βουνό οι αθλητές προπονούνται επίσης ατομικά αλλά σε τελείως διαφορετικές συνθήκες».

Επίσης, αναλύει τον τρόπο που πραγματοποιείται αυτή η προπόνηση, τους τομείς που δουλεύει ο αθλητής και το πόσο σημαντική είναι η αλλαγή εικόνων και παραστάσεων: «Στο βουνό και εν προκειμένω στα Πευκάκια, η εναλλαγή του εδάφους από ανηφόρα σε κατηφόρα και το σκληρό και ανώμαλο έδαφος, μεγιστοποιεί τον βαθμό δυσκολίας της προπόνησης. Έτσι ο αθλητής δουλεύει στην ειδική αντοχή πάνω στο γαλακτικό οξύ.

Οι εναλλαγές ρυθμού, ανηφόρα-κατηφόρα και το αντίστροφο, αυξάνουν τις δυσκολίες της εκγύμνασης και τα οφέλη στον οργανισμό του αθλητή είναι μεγαλύτερα και απαραίτητα για τις προπονήσεις που ακολουθούν στο στάδιο και στο ταρτάν του στίβου.

Επίσης, αποτελεί τεράστια ψυχολογική τόνωση στον αθλητή γιατί αλλάζει παραστάσεις και χώρους και δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες προπόνησης.

Κυρίως στα αγωνίσματα άνω των 200μ., στα αγωνίσματα αντοχής, είναι από τις πιο σημαντικές προπονήσεις και βοηθούν τους αθλητές σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Παραδοσιακά τον Νοέμβριο μπαίνουν σε αυτή τη διαδικασία προπόνησης στα Πευκάκια, αλλά φέτος οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές. Οι αθλητές γυμνάζονται ατομικά».

Τέλος, ο Γιώργος Βιζιργιανάκης τονίζει πως πρωταρχικό μέλημα είναι η συντήρηση των αθλητών μέσω των προπονήσεων που γίνονται στο ΔΑΚ Γάλλου: «Οι προπονήσεις στο ΔΑΚ Γάλλου συνεχίζονται κανονικά και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που έχει ορίσει η Γ.Γ.Α. Έχουμε κάνει τον προγραμματισμό μας, έχουμε χωρίσει τα παιδιά σε γκρουπ των δύο ατόμων και παρουσία ενός προπονητή, συνεχίζουμε να δουλεύουμε. Όπως έχουμε τονίσει, στόχος μας γι’ αυτό το διάστημα είναι η συντήρηση των αθλητών. Να παραμείνουν σε ένα καλό επίπεδο για να είναι σε θέση να ανεβάσουν ρυθμούς όταν επιστρέψει και ο αθλητισμός σε μία μορφή κανονικότητας.

Από την άλλη, ανασταλτικός παράγοντας είναι ο καιρός. Και το κρύο που στο ΔΑΚ Γάλλου είναι τσουχτερό και η βροχή. Φυσικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό, παρά να βρίσκουμε τον τρόπο να αναπληρώνουμε τις χαμένες προπονήσεις».