26 °C Rethymno, GR
11/07/2020

Η ΑΝΩΤΑΤΗ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ

«Προσκοπικό παράσημο του Αργυρού Φοίνικα» στον Ξενοφώντα Σπιταδάκη

Το «Προσκοπικό παράσημο του Αργυρού Φοίνικα», απονεμήθηκε την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020, στον Περιφερειακό Έφορο Προσκόπων Δυτικής Κρήτης κ. Ξενοφώντα Σπιταδάκη. Στην αίθουσα Αθανάσιου Λευκαδίτη, στην έδρα του ιδρύματος Σ.Ε.Π. στην Αθήνα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Προσκόπου – Ημέρας Σκέψης, πραγματοποιήθηκε η σεμνή τελετή απονομής από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και το Γενικό Έφορο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Η ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση έχει καθιερωθεί με το νομοθετικό διάταγμα 2017/1920 και απονέμεται σε μέλη του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, εφόσον έχουν διατελέσει, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ή Έφοροι του Σ.Ε.Π., και οι υπηρεσίες και η προσφορά τους έχουν εκτιμηθεί ως εξέχουσες και διακεκριμένες καθώς και σε ανώτατους θρησκευτικούς και κρατικούς λειτουργούς.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η διάκριση αυτή απονέμεται πρώτη φορά σε τόσο νέο, ηλικιακά μέλος, σε ολόκληρη την Ελλάδα και πρώτη φορά σε Ρεθεμνιώτη από το 1914.

Ο Ξενοφώντας Σπιταδάκης, γεννήθηκε το 1967 στο Ρέθυμνο. Μεγάλωσε στη Χαλκίδα όπου και το 1975 εντάχθηκε στη προσκοπική κίνηση, στο 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χαλκίδας. Από τότε έχει υπηρετήσει με ζήλο, επί σειρά ετών τον Προσκοπισμό τόσο σε τοπικό όσο και σε Πανελλήνιο επίπεδο, από πολλές αξιόλογες και ιδιαίτερα απαιτητικές θέσεις, θέτοντας την Προσκοπική Κίνηση ως προτεραιότητα στη ζωή του.

Έχει διατελέσει μεταξύ άλλων: Αρχηγός 2ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Ρεθύμνου, Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ρεθύμνου, Έφορος Προσκόπων Περιοχής Κρήτης, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Σύμβουλος ακίνητης περιουσίας, του ιδρύματος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων

Το προσκοπικό του «ψευδώνυμο» «Πολικός» (από τον ομώνυμο αστέρα) περιγράφει με ακρίβεια το έργο και τον χαρακτήρα του, καθώς στιγμή δε σταματά να δείχνει το σωστό δρόμο, φροντίζοντας ακούραστα τον προσανατολισμό της Προσκοπικής Κίνησης και των μελών της.

Η υπερηφάνεια των μελών και φίλων όλων των Προσκόπων της Περιφερειακής Εφορείας Δυτικής Κρήτης είναι μεγάλη και τη συνοδεύουν ευχές να έχει υγεία και δύναμη να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με την ίδια ανιδιοτέλεια και αξιοπρέπεια.

Οι Πρόσκοποι, μέσω των προγραμμάτων, των δράσεων και των διαχρονικών αξιών τους, για περισσότερα από 110 χρόνια εφαρμόζουν έμπρακτα στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου! Με τη συγκεκριμένη τιμητική διάκριση συμβάλουμε στην εφαρμογή του Στόχου 16: Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί.

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (Σ.Ε.Π.)

Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετέχει στον Παγκόσμιο Οργανισμό της Προσκοπικής Κίνησης, με εκατομμύρια μέλη σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία διάκριση φυλής, γλώσσας, θρησκείας, εθνικότητας. Σκοπός του είναι η διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων με την προσκοπική μεθοδολογία, στην οποία περιλαμβάνονται η υπαίθρια ζωή, το ομαδικό παιχνίδι, η αυτενέργεια και η αυτό-εκπαίδευση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα, αριθμώντας σήμερα περισσότερα από 25.000 μέλη σε όλη τη χώρα. Το Σ.Ε.Π. ιδρύθηκε το 1910, συμπληρώνει δηλαδή το 2020, 110 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και συστηματικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Είναι μια κίνηση για τους σημερινούς νέους, τους αυριανούς πολίτες, που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις προκρίνοντας την ενεργό συμμετοχή και την ανάληψη πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Εφορεία Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων – Π.Ε. Δυτικής Κρήτης