21 °C Rethymno, GR
20/10/2020

Προσοχή μην εκφυλιστεί η έννοια της οικολογίας, όπως έχει εκφυλιστεί η έννοια της Δημοκρατίας και της Αριστεράς

Του Μανώλη Ηλιάκη

Αναφέρομαι στην αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στον τοπικό τύπο για τους καθαρισμούς σε ρέματα και ποτάμια.
Δεν έχω κανένα λόγο να μην μοιραστώ τις οικολογικές ανησυχίες των συμπολιτών μας και του μουσείου φυσικής ιστορίας. Άλλο όμως είναι οι ανησυχίες και άλλο ο καταγγελτικός λόγος. Γιατί ο καταγγελτικός λόγος σημαίνει ότι έχω πλήρη γνώση μιας κατάστασης και προβαίνω στην καταγγελία. Πολύ λυπάμαι για τα έωλα επιχειρήματα των καταγγελλόντων γιατί δεν ήλθαν από κοντά να γνωρίσουν το μέγεθος της καταστροφής να φωτογραφίσουν, να αποτυπώσουν, να μιλήσουν με τους αγρότες που είχαν υποστεί φοβερές καταστροφές μέχρι και πλήρη εξαφάνιση των περιβολιών τους.
Διαθέτω φωτογραφίες και είναι στη διάθεση σας για να γνωρίσετε τι ακριβώς είχε συμβεί. Θα αναφερθώ στη δική μου καταστροφική εμπειρία. Σε ένα σημείο του ποταμιού είχαν σφηνώσει 85 τεράστια πλατάνια ξεριζωμένα. Το αποτέλεσμα ήταν να σχηματιστεί φράγμα και να αλλάξει η κοίτη του ποταμού, να ξεριζώσει 400 δένδρα αβοκάντο, να παρασύρει όλο το χώμα και στη θέση του να αφήσει τεράστιες πέτρες. Περπάταγες από τη μία όχθη του ποταμιού στην άλλη και σαν να περπάταγες πάνω σε ένα μεγάλο γεφύρι σε μήκος και πλάτος. Ενώ ήταν ακόμα χειμώνας και κατεβασμένο το ποτάμι δεν έβλεπες στάλα νερό. Το κάθε πλατάνι μαζί με τις ρίζες του πρέπει να ζύγιζε πάνω από δέκα με είκοσι τόνους, δεν υπάρχουν αλυσοπρίονα τόσο μεγάλα για να κόψουν αυτούς τους τεράστιους κορμούς. Εύλογα τώρα μπαίνει το ερώτημα. Τι έπρεπε να γίνει, να αφεθεί η κατάσταση ως έχει, προκαλώντας κάθε χειμώνα χειρότερες καταστροφές και με λιγότερες ποσότητες νερού, να απομακρυνθούν τα ξεριζωμένα δένδρα με τα χέρια; Η ερώτηση όπως καταλαβαίνετε είναι ρητορική, που να πάνε εκατοντάδες τόνοι ξύλα που να πάνε εκατοντάδες ρίζες από τα πλατάνια που κανένας δεν τις ήθελε στο περιβόλι του. Η πρόσβαση σε μεταφορικό μέσο είναι αδύνατη, μόνο με ελικόπτερο θα μπορούσε και που θα τις πήγαινε. Για του λόγου το αληθές μπορείτε να έλθετε να φωτογραφίσετε να αποτυπώσετε, να ελέγξετε γιατί στο περιβόλι μου είναι στοιβαγμένες και σχηματίζουν λόφο οι ρίζες των δένδρων. Γιατί άλλοι δεν τους δέχονται και τις ρίχνουν ξανά στο ποτάμι με αποτέλεσμα να υπάρχουν προστριβές ανάμεσα στις υπηρεσίες και στους εργολάβους χωρίς να φταίει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος.
Νομίζω ότι μετά από αυτή τη φοβερή οικολογική καταστροφή που είχε συντελεστεί χωρίς τη χρήση μηχανημάτων δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα διαφορετικό.
Οι επιστήμονες τώρα και πολλά χρόνια φωνάζουν, γράφουν, θέλοντας να προλάβουν τις επερχόμενες οικολογικές καταστροφές για να παρθούν κάποια μέτρα, και για να αποκτήσουμε οικολογική συνείδηση αλλά δυστυχώς τίποτα. Οι βιομηχανίες με τις ευλογίες των διεστραμμένων κυβερνήσεων τους βάζουν πάντα το κέρδος πάνω από τη σωτηρία του πλανήτη. Αλλά και εμείς, τα σκουπίδια μας στα ρυάκια, στα ποτάμια και στις θάλασσες. Αν είχαμε καθαρίσει τα ρυάκια και τα ποτάμια μας δεν θα είχαμε υποστεί αυτή την οικολογική καταστροφή. Σε άλλες χώρες υπάρχουν υπηρεσίες που ακολουθούν την κοίτη του ποταμού και καταγράφουν ποια δένδρα πρέπει να κοπούν για να μην προκαλέσουν προβλήματα στη ροή του νερού, τα βγάζουν σε δημοπρασία και όποιος πάρει την άδεια κοπής πρέπει να απομακρύνει και όλα τα υπολείμματα διατηρώντας το περιβάλλον καθαρό.
Αυτό που προέχει τώρα είναι να βοηθήσουν οι άνθρωποι με επιστημονικές γνώσεις στο τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Όσοι πραγματικά έχετε ανησυχία όχι από τον καναπέ, μπορείτε να έλθετε να διαπιστώσετε ότι στις όχθες των ποταμών τώρα έχουν φυτρώσει χιλιάδες πλατάνια, καλαμιές, πικροδάφνες, που χρειάζονται φροντίδα. Δυστυχώς υπάρχουν ελεύθερα κατσίκια που συνεχίζουν το καταστροφικό έργο τους και γι’ αυτό κανένας δεν λέει τίποτα. Υπάρχουν χελώνες και πέστροφες που για να επιβιώσουν χρειάζονται όντως κολύμπες που έχουν καταστραφεί. Αν οι ανησυχίες είναι πραγματικές μπορούν να είναι δημιουργικές και γόνιμες.
Παρεμπιπτόντως, παρακαλώ τους δημοσιογράφους να έλθουν και αποτυπώσουν και να αναδείξουν την οικολογική καταστροφή στο ποτάμι του Πετρέ από τα λύματα των οικισμών, και να σκεφτεί κανείς ότι από αυτό το νερό πίνουν χιλιάδες ζώα της περιοχής, τα ψάρια, οι χελώνες και τα πουλιά και ποτίζουν τους κήπος τους οι κάτοικοι της περιοχής.
Είμαι στη διάθεση σας.