10 °C Rethymno, GR
16/01/2021

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΙΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Προσπάθεια του Δήμου για την ενίσχυση βιώσιμης κινητικότητας

-Μέσω του προγράμματος Civitas Destination το επόμενο διάστημα ο Δήμος θα παραλάβει είκοσι ποδήλατα και 15 πατίνια

Με στόχο την ενίσχυση και προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, αλλά και την ενθάρρυνση των πολιτών του να χρησιμοποιούν εναλλακτικά μέσα για την μετακίνησή τους, ο Δήμος Ρεθύμνου θα προμηθευτεί ποδήλατα και πατίνια για να καλύψει ανάγκες αιρετών αλλά και του προσωπικού των δημοτικών υπηρεσιών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του προγράμματος Civitas Destination, στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Ρεθύμνου, θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες μια παραλαβή είκοσι ηλεκτρικών ποδηλάτων και δεκαπέντε πατινιών που θα διατεθούν για την εξυπηρέτηση των μετακινήσεων του προσωπικού του Δήμου Ρεθύμνου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην φιλοσοφία της βιώσιμης κινητικότητας με στόχο την ενθάρρυνση των εργαζομένων αλλά και των αιρετών να χρησιμοποιούνται τα παραπάνω μέσα για τις μετακινήσεις τους.

Ήδη όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, αλλά και ο υπεύθυνος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνης, Νίκος Βώβος, έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός προϋπολογισμού 35.000 ευρώ και τις επόμενες ημέρες θα παραληφθούν τα ποδήλατα και τα πατίνια. Ο σχεδιασμός είναι να μοιραστούν στις υπηρεσίες και να τοποθετηθούν στις εισόδους τους, ώστε κάθε φορά που θα χρειάζεται κάποιος υπάλληλος ή αιρετός να μετακινηθεί για υπηρεσιακό λόγο εντός πόλεως να μπορεί να τα χρησιμοποιήσει.

Μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Ρεθύμνου, Νίκος Βώβος, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε:

«Έχει γίνει μία προμήθεια που αφορά σε ποδήλατα και κάποια πατίνια μέσα από το πρόγραμμα «Civitas Destination», που ως λογική έχει τις εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Μία εξ αυτών είναι να μπορέσουμε να ενθαρρύνουμε το προσωπικό του Δήμου να μετακινείται με τέτοια μέσα. Εφόσον υπήρχε η δυνατότητα και η χρηματοδότηση προχωρήσαμε στην προμήθεια ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών για τις υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου. 20 ποδήλατα και 15 πατίνια είναι προς παράδοση. Τα ποδήλατα και τα πατίνια θα τοποθετηθούν σε διάφορες υπηρεσίες του Δήμου και ανάλογα με τις ανάγκες που θα μας δηλώσει η εκάστοτε υπηρεσία, θα γίνει ένας διαμοιρασμός. Προφανώς και δεν καλύπτεται το σύνολο του προσωπικού του Δήμου αλλά θα είναι κοινής χρήσεως, δηλαδή στην Τεχνική Υπηρεσία θα βρίσκονται τέσσερα ποδήλατα και όταν χρειαστεί να γίνει κάποια συνάντηση στην Πολεοδομία ή στο Δημαρχείο, θα χρησιμοποιούνται αυτά τα μέσα για την μετακίνηση των εργαζομένων. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε αυτό που πρεσβεύουμε μέσα από το πρόγραμμα, δηλαδή την βιώσιμη κινητικότητα». Μέσα στα πλαίσια να εκπαιδεύσουμε και τον κόσμο έστω και με ένα παράδειγμα που μπορεί να δει, να χρησιμοποιεί εναλλακτικές μορφές μετακίνησης. Το εκάστοτε μέσο από μόνο του δεν είναι πρόβλημα και ο εκάστοτε χρήστης και αναβάτης μπορεί να το κάνει προβληματικό όπως συμβαίνει και με το ποδήλατο, το αυτοκίνητο μπορεί να γίνει επικίνδυνο δυνητικά λόγω κακής χρήσης».

Η βιώσιμη κινητικότητα αποτελεί μια αποτελεσματική λύση στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος που προκαλείται από την κυκλοφορία των οχημάτων αλλά συμβάλλει ταυτόχρονα στην αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών των αστικών κέντρων, καθώς και στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση τους.

Ειδικότερα δε σε πόλεις που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι και το Ρέθυμνο, όπου υποδέχεται μεγάλο όγκο επισκεπτών την καλοκαιρινή περίοδο, η βιώσιμη κινητικότητα μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη σωστή λειτουργία της πόλης προσφέροντας ταυτόχρονα αναβαθμισμένες και πράσινες λύσεις στους επισκέπτες της με τη χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Σχεδιασμός αλλαγής του δρομολογίου του ηλεκτρικού λεωφορείου

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Άγγελος Μαλάς, στο τραπέζι της συζήτησης βρίσκεται η αλλαγή του δρομολογίου που εκτελεί το ηλεκτρικό λεωφορείο, το οποίο επίσης έχει προμηθευτεί ο Δήμος Ρεθύμνου, μέσω του παραπάνω προγράμματος, με στόχο τη χειμερινή περίοδο να εξυπηρετεί περισσότερους κατοίκους. Ο προσανατολισμός είναι όπως τόνισε ο κ. Μαλάς το ηλεκτρικό λεωφορείο να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής του Μασταμπά. «Είμαστε σε φάση που συζητάμε την διαδρομή που θα ακολουθεί το ηλεκτρικό λεωφορείο την περίοδο του χειμώνα. Μάλλον θα υπάρξει μία τροποποίηση, του δρομολογίου και πιθανότατα αυτό θα εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής του Μασταμπά, όμως, ακόμα δεν έχουμε οριστικοποιήσει ποια θα είναι η τελική διαδρομή».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, δηλαδή εδώ και ένα περίπου χρόνο η διαδρομή του λεωφορείου είναι κυκλική γύρω από την παλιά πόλη και περικλείει τις οδούς – Σοφοκλή Βενιζέλου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Ι. Πετυχάκη, Αρκαδίου, Σαλαμίνος, Μελισσηνού, Λεωφ. Κεφαλογιάννη, ΚΤΕΛ Ρεθύμνου, Βλαστού, Πρεβελάκη, Φεραίου, Ψυλλάκη, Πατριάρχη Γρηγορίου, Δημακοπούλου, Γερακάρη, Μακαρίου, Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, Σοφοκλή Βενιζέλου. Σημείο εκκίνησης του ηλεκτρικού λεωφορείου είναι στη Σοφοκλή Βενιζέλου πλησίον της Μαρίνας Ρεθύμνου, το οποίο αντιστοιχεί με την πρώτη στάση του λεωφορείου.

Το ηλεκτρικό λεωφορείο χωρητικότητας περίπου 20 ατόμων, είναι ευέλικτο για μετακίνηση εντός του αστικού ιστού.

Τρία υπαίθρια πάρκα άθλησης

Εν τω μεταξύ, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, Άγγελος Μαλάς, μέσω του προγράμματος ο Δήμος σχεδιάζει παράλληλα την προμήθεια οργάνων άθλησης, με στόχο να δημιουργήσει τρία υπαίθρια πάρκα στα οποία θα μπορούν να αθλούνται δωρεάν οι δημότες, όπως εξήγησε πρόκειται για προμήθεια σιδερένιων οργάνων γυμναστικής εξωτερικού χώρου. «Στα πάρκα αυτά θα μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος να αθλείται. Πρέπει να επιλέξουμε τις σωστές θέσεις που θα τοποθετηθούν, εμείς θα κάνουμε τις υποδομές και να προχωρήσει η διαδικασία. Περνάμε σε μία νέα εποχή στα πλαίσια της βιώσιμης κινητικότητας».

Το Civitas Destinations χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., στο πλαίσιο του προγράμματος Ορίζοντας 2020 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και την ανάδειξη των πόλεων, ως αειφόρων τουριστικών προορισμών. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Civitas Destinations στοχεύει στην προώθηση της ηλεκτροκίνησης και της χρήσης καθαρών και εναλλακτικών οχημάτων, στην αλλαγή της νοοτροπίας και στροφή σε βιώσιμους τρόπους μετακίνησης σε ένα πιο υγιές τοπικό περιβάλλον, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής, την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών CO2, την μείωση του θορύβου εντός της πόλης και την βελτίωση της πόλης και προβολή ως βιώσιμος τουριστικός προορισμός.