17 °C Rethymno, GR
20/10/2020

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Προστασία των προϊόντων ονομασίας προέλευσης από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο AREPO

Mέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα 6 Ιουλίου η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Περιφερειών και Παραγωγών AREPO, της οποίας πρόεδρος είναι η περιφερειακή σύμβουλος Κρήτης, Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά την εκδήλωση της πανδημίας στην Ευρώπη. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της προάσπισης και προστασίας των προϊόντων ονομασίας προέλευσης.

Να σημειωθεί ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι το διοικητικό όργανο του Δικτύου Περιφερειών AREPO και απαρτίζεται από την πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο (πρόεδρο των παραγωγών της ένωσης) και τον ταμία (εκπρόσωπο Περιφέρειας Καταλονίας). Στόχος του συμβουλίου είναι να κατευθύνει τις δραστηριότητες της ένωσης, να εισηγείται θέματα και να συγκαλείται τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των Γενικών Συνελεύσεων.

Ειδικότερα, τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνεδρίαση, αφορούσαν:

 1) Την παράταση της θητείας της Περιφέρειας Κρήτης ως προεδρεύουσα Περιφέρεια της Ένωσης AREPO έως την άνοιξη του 2021.

 2) Την ενημέρωση σε οικονομικά θέματα.

 3) Τη διενέργεια Γενικής Συνέλευσης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω Covid-19 .

 4) Την εκτενή ενημέρωση των δραστηριοτήτων και δράσεων που έχει αναπτύξει η Ένωση AREPO αναφορικά με την παρακολούθηση των πολιτικών και των προγραμμάτων προώθησης για το 2020, των επικείμενων τροποποιήσεων των κανονισμών, την παρακολούθηση των εξελίξεων και τις παρεμβάσεις της ένωσης στη στρατηγική από το αγρόκτημα στο τραπέζι (farm to fork), κ.ά.

Η πρόεδρος της ένωσης AREPO κ. Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη στην εισαγωγή της ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ένωση AREPO πολύ γρήγορα προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Όπως ήδη γνωρίζετε αναγκαστήκαμε να αναβάλλουμε στη διοργάνωση του εκτελεστικού συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο πριν τη Γενική Συνέλευση στο Besançon της Περιφέρειας BourgogneFrancheComté της Γαλλίας (νέο μέλος της ένωσης AREPO). Μέσω επικοινωνίας των στελεχών της ένωσης AREPO ενημερώναμε για τα τρέχοντα θέματα και ανταποκριθήκαμε σε αιτήματα για ένταξη στην ένωσή μας σημαντικών ομάδων παραγωγών και περιφερειών όπως: Η ένωση Euro Foie Gras, με την οποία υπογράψαμε συμφωνητικό συνεργασίας. Αποδεχθήκαμε το αίτημα της ADRAL – Alentejo Regional Development Agency, από την Πορτογαλία για συμμετοχή στις δραστηριότητες της ένωσης AREPO, ως παρατηρητής και πλέον η Περιφέρεια Αττικής, η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδος, με έδρα την Αθήνα έχει καταβάλλει την ετήσια συνδρομή της για το 2019 και είναι ενεργό μέλος της ένωσης μας, κ.ά».

Και η κ. Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη κατέληξε τονίζοντας: «Η συνάντηση αυτή αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα στην κοινή μας προσπάθεια για την προάσπιση και προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Θέλω να γνωρίζετε ότι θα είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή για να προωθήσουμε αιτήματα της ένωσης και για οποιαδήποτε μορφής συνεργασία. Για το λόγο αυτό σας ζητώ να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους παραγωγούς μας και τις περιφέρειές μας».

Στο εκτελεστικό συμβούλιο συμμετείχαν ο κ. Guglielmo Garagnani από τον πλευρά του Consortium Parmigiano Reggianoτης Ιταλίας εκπροσωπώντας τον αντιπρόεδρο της Ένωσης AREPO κ. Nikola Bertinelli, o Joan Godia Tresanchez, ταμίας της ένωσης AREPO από την Περιφέρεια Καταλονίας.

Επιπρόσθετα συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας της ένωσης κ. Laurent Gomez, οι υπεύθυνες πολιτικής της αντιπροσωπείας της ένωσης στις Βρυξέλλες Giulia Scaglioni και Francesca Alampi, όπως επίσης και ο Πίτερης Χαράλαμπος-Νικόλαος ως επιστημονικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης, σε θέματα της ένωσης AREPO, στέλεχος της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνου.