16 °C Rethymno, GR
16/06/2021

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΝΑ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ «ΧΑΜΟΓΕΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ»

Προσφορά αίματος για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Δεκάδες εθελοντές αιμοδότες ανταποκρίθηκαν χθες στο κάλεσμα για προσφορά αίματος, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αίματος που δημιούργησε η πανδημία. Από νωρίς χθες το πρωί στο χώρο της μαρίνας, που είχε παραχωρηθεί για την υλοποίηση της δράσης, οι αιμοδότες έδωσαν για μια ακόμα φορά το παρόν για να συνδράμουν την προσπάθεια συγκέντρωσης αίματος για τις ανάγκες του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που τόσο λόγω της πανδημίας όσο και εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας σε πανελλαδικό επίπεδο, από 1.500 αιμοληψίες/ημέρα, πλέον υλοποιούνται μόλις 800/ημέρα. Με δεδομένη, λοιπόν, την κάθετη πτώση των αιμοληψιών και αναγνωρίζοντας την άμεση και επείγουσα ενίσχυσή τους, ο Οργανισμός ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρεία Teleperformance Greece, η οποία, συνεπής στην κοινωνική προσφορά της, στηρίζει ενεργά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η δράση διοργανώνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την πολύτιμη υποστήριξη της Teleperformance Greece, στο πλαίσιο της δράσης «Weekends of Life», σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνης και με την υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου και των Μινωικών Γραμμών.

Σε σχετικές δηλώσεις της η Χρύσα Βισταγιαννάκη, κοινωνική λειτουργός και υπεύθυνη του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Ρέθυμνο, ανέφερε: «Ακόμα μια δράση για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται στο Ρέθυμνο.. Είναι μια δράστη που δεν κοστίζει, γίνεται για καλό σκοπό και είμαστε πολύ αισιόδοξοι και ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Οι δράσεις αυτές είναι για να βοηθήσουν το σύστημα υγείας στις ελλείψεις αίματος που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας και το «Χαμόγελο» κάθε φορά προσπαθεί να είναι δίπλα σε όποιον έχει ανάγκη και με όποιον τρόπο μπορεί».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, Λευτέρης Μαρκάκης, από την πλευρά του σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε: «Η αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης και ανιδιοτέλειας. Ένα δώρο από τον άνθρωπο προς τον συνάνθρωπό του. Η δράση αυτή έχει ως στόχο την ενίσχυση της επάρκειας αίματος που παρουσιάζεται μειωμένη λόγω της πανδημίας. Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους τους φορείς που συμπράττουν σήμερα για να καταστεί εφικτή η ενέργεια αυτή. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές αιμοδότες που συμπράττουν σε αυτό. Στο νοσοκομείο μας σήμερα υπάρχει επάρκεια αίματος, όμως, αυτό είναι κάτι που αλλάζει ανά πάσα στιγμή και ειδικά τώρα με την έναρξη του τουρισμού όπου ο πληθυσμός αυξάνεται, αυξάνονται αυτόματα και οι ανάγκες».

H Μαρία Καββάλου, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ανέφερε: «Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης και της κ. Λιονή, αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου χαιρετίζω τη Δράση «Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ρέθυμνο» του «Χαμόγελου του Παιδιού» στην πόλη μας. Το πρόγραμμα Εθελοντική Αιμοδοσία στην Κρήτη είναι υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως άλλωστε γνωρίζεται η εθελοντική προσφορά αίματος, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κρίκους του κοινωνικού εθελοντισμού. Επιπλέον η εθελοντική αιμοδοσία, είναι βασικός πυλώνας του Δημοσίου Συστήματος Υγείας. Είναι στην ουσία μια έμπρακτη έκφραση Κοινωνικής Αλληλεγγύης και δεν συγκαταλέγεται στην φιλανθρωπία όπως έχει επικρατήσει να θεωρείται.

Διανύοντας μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή λόγω πανδημίας covid-19 είναι ακόμα σημαντικότερο να προσφέρουμε μια πράξη αγάπης στους συνανθρώπους μας και να τροφοδοτήσουμε την τράπεζα Αίματος της χώρας υποστηρίζοντας έτσι και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μία πηγαία πράξη αγάπης, προσφοράς και αλληλεγγύης που βοηθάει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος, την ανεπάρκεια αίματος, που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας.

Ας γίνει σύνθημά μας αυτές τις δύο ημέρες το παρακάτω «Αρκούν μόνο λίγα λεπτά για να σώσει κάποιος μια ζωή»!

Εκ μέρους του δήμου, η αντιδήμαρχος παιδείας και κοινωνικής πολιτικής, Άννα Ελευθεριάδου τόνισε: «Ο Δήμος Ρεθύμνου στηρίζει πολύ δυναμικά τον εθελοντισμό και δη την αιμοδοσία και αυτό είναι αυταπόδεικτο γιατί έχει εξασφαλίσει στέγη στην τοπική ομάδα εθελοντών αιμοδοτών «Δότες ζωής» και το «Χαμόγελο του Παιδιού» αρχίζει και κάνει σταδιακά στη πόλη πολύ αισθητή τη παρουσία του με δράσεις διακριτικές μεν, όμως, πολύ ουσιώδεις. Περιμένουμε με ανυπομονησία αυτά που μας έχουν υποσχεθεί ότι το Φθινόπωρο θα κάνουμε μια μεγάλη δράση διάρκειας προληπτικού ελέγχου παιδιών δημοτικού, όπου θα μπορέσουν με την βοήθεια μελών του τοπικού ιατρικού συλλόγου οι κινητές τους μονάδες -οδοντιατρική, οφθαλμολογική και ωτορινολαρυγγολογική να εξετάσουν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά προληπτικά, έτσι ώστε παιδιά, που οι γάνες τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, να έχουν την ευκαιρία να εξεταστούν».

Η πρόεδρος του Λ.Τ. Ρένα Κουτσαλεδάκη, είπε: «Είναι χαρά μας που στη χερσαία ζώνη φιλοξενούμε την ομάδα του «Χαμόγελου του Παιδιού». Πρόκειται για μια προσπάθεια κοινωνικής αλληλεγγύης πάντα με διάθεση προσφοράς και πάντα εμείς είμαστε στο πλευρό τους διαθέτοντας το χώρο με στόχο να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να ανταποκριθεί στις ανάγκες υγείας. Λεμέ ναι στον εθελοντισμό, ναι στην προσπάθεια συλλογής αίματος που θα διατεθεί στο Νοσοκομείο και σε κάθε τέτοια προσπάθεια είμαστε αλληλέγγυοι».

Σημειώνεται ότι η εθελοντική δράση θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο 15 Μαΐου (ώρες 09:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.).