11 °C Rethymno, GR
24/01/2021

ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ-ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Προσφορά αλληλεγγύης και ανθρωπισμού από τα φροντιστήρια του Ρεθύμνου

Η δύσκολη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα που επικρατεί σε έντονο βαθμό τους τελευταίους μήνες, στέκεται σε πολλές περιπτώσεις, εμπόδιο στον δρόμο της γνώσης και της παιδείας για πολλούς μαθητές, που προέρχονται από οικογένειες που αδυνατούν οικονομικά να προσφέρουν εξωσχολική ενισχυτική διδασκαλία.

Με στόχο την καταπολέμηση αυτών των ανισοτήτων, έτσι ώστε να μην αποκλείεται από τις διαδικασίες μάθησης κανένας μαθητής, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί Μέσης Εκπαίδευσης της πόλης, ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της αντιδημάρχου Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Ρ. κας Άννας Ελευθεριάδου – Γκίκα για την εκ μέρους τους προσφορά δωρεάν μαθημάτων σε μαθητές – μέλη οικογενειών που είναι ωφελούμενοι της Δομής του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου.

Πιο συγκεκριμένα, δεκατρία ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, καθώς επίσης και πολλοί εκπαιδευτικοί που ήδη ήταν εγγεγραμμένοι ως εθελοντές στα μητρώα του Δήμου, θα παρέχουν δωρεάν μαθήματα επί καθημερινής βάσεως, σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στα μαθήματα και η οικογένειές τους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

«Υπάρχουν οικογένειες με πολλά προβλήματα, μονογονεϊκές, πολύτεκνοι, με γονείς χρόνια αρρώστους, όλες αυτές θέλουν ιδιαίτερη στήριξη και για αυτό αποφασίσαμε να έχουμε αυτό το δίκτυ προστασίας επάνω τους, έτσι ώστε η κοινωνική μας υπηρεσία να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να συνδράμει στο μορφωτική ποιότητα των μικρών μαθητών», δηλώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Ρ. κα Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα, ενώ τονίζει πως υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και μεμονωμένων εθελοντών για την συγκεκριμένη δράση: «Πρόκειται για 13 ιδιώτες, ιδιοκτήτες φροντιστηριακών μονάδων και άλλοι ιδιώτες οι οποίοι δεν ήθελαν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι εθελοντές, που είναι δηλωμένοι στο μητρώο του Δήμου και το κάνουν μέσα από την καρδιά τους, χωρίς να επιζητούν την προσοχή. Βρήκαμε πολλούς τρόπους για να εξυπηρετήσουμε όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη».

Ο αριθμός των δικαιούχων μαθητών έχει ήδη διαμοιραστεί στα φροντιστήρια, στις τάξεις των οποίων θα στεγάζονται και θα κάνουν μάθημα μαζί με παιδιά που ήδη είναι εγγεγραμμένα εκεί, ενώ θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια από τους ιθύνοντες, ώστε η ενσωμάτωση των μαθητών να γίνει διακριτικά, χωρίς να στιγματιστούν ή στοχοποιηθούν.

Εποπτεία προόδου των μαθητών

Από τους κοινωνικούς λειτουργούς του Κοινωνικού Παντοπωλείου και του Συσσιτίου θα πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε επικοινωνία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς των μαθητών, επίβλεψη της προόδου και ενημέρωση για τις ανάγκες και τον βαθμό βοήθειας που χρειάζεται κάθε παιδί.

Όπως αναφέρει η αντιδήμαρχος Παιδείας και Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Ρ. κα Άννα Ελευθεριάδου Γκίκα: «Η Κοινωνική Υπηρεσία έκανε μια αληθινά ποιοτική δουλειά. Από την αρχή, τον Μάιο, το οργάνωσε, συγκέντρωσε τις αιτήσεις και τις ανάγκες, είδε τις διαβαθμίσεις στις ανάγκες και στη συνέχεια το συντόνισε. Μέσα στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς θα το παρακολουθούν λεπτομερώς, σε συνεργασία και επικοινωνία με τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς που ανέλαβαν το έργο αυτό και με τις οικογένειες των μαθητών».

Τμήμα για παιδιά 3ης Λυκείου στον χώρο του Πειραματικού Λυκείου

Στα πλαίσια αυτής της κοινωνικής δράσης, ήδη έχει συσταθεί ένα τμήμα εξολοκλήρου για μαθητές 3ης Λυκείου, μέλη οικογενειών που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Εθελοντές εκπαιδευτικοί, θα μεταβαίνουν καθημερινά στον χώρο του πειραματικού λυκείου, προκειμένου να προετοιμάζουν τους μαθητές για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ο κατάλογος των φροντιστηρίων

 1. Μαρκαντώνης Κων/νος – Μαθηματικό Εργαστήρι
 2. Κακλαμάνου Αικατερίνη – Διάκρισις
 3. Σκαλίδης Μανώλης – Σύγχρονη Μάθηση
 4. Δασκαλάκη Μαρία – Δερεδάκης Ανδρέας Προπύλαια
 5. Χαμαράκης Γεώργιος – Διδασκαλείο
 6. Γιασαφάκης Ιωάννης – Παιδεία
 7. Αποστολάκη Θεοδώρα – Ο Λόγος
 8. Ασουμανάκης Γιώργος – Αριστοτέλειο
 9. Ζώτου Ιωάννα – Γνώση
 10. Γαλανομάτη Δήμητρα – Διάδραση
 11. Πάφου Χριστίνα – Εξέλιξη
 12. Φωτεινάκης Μιχάλης – Φωτεινάκης
 13. Μελιδόνης Αλέξανδρος – Θετικό
 14. Λιοδάκης Στυλιανός – Συνταξιούχος καθηγητής ΕΜΠ

 «Η γενναιόδωρη αυτή προσφορά χρήζει ιδιαίτερης μνείας, αφού κατατίθεται από συμπολίτες εκπαιδευτικούς σε μία περίοδο οξυμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Το παράδειγμά τους αξίζει το δημόσιο έπαινο και τις θερμές ευχαριστίες του Δήμου Ρεθύμνης και των Κοινωνικών και κοινωφελών του δομών.

Ειδικότερα, ευχαριστούμε κι ευχόμαστε να έχουν πάντοτε τη δυνατότητα της έμπρακτης έκφρασης της αλληλεγγύης και τους ανθρωπισμού τους» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ρεθύμνης.

Τέλος, εκκρεμεί η οργάνωση ξενόγλωσσων τμημάτων για τους δικαιούχους μαθητές και αναμένεται η συνεδρίαση του Συλλόγους Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Ξένων Γλωσσών δεν για την δρομολόγηση του θέματος.