16 °C Rethymno, GR
27/10/2020

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Προσωρινή εγκατάσταση γηπέδων beach volley στην παραλία για φέτος

- Ένταση χθες για το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Τη λειτουργία προσωρινής εγκατάστασης γηπέδων beach volley, για διάστημα 45 ημερών, στην παραλία του Ρεθύμνου με περίφραξη και χωρίς χημική τουαλέτα, αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία με 5 ψήφους υπέρ και 4 κατά το διοικητικό συμβούλιο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου.

Η χθεσινή απόφαση προκάλεσε την παρέμβαση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρή Νίνου που έθεσε το θέμα στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τονίζοντας ότι τόσο σε τελευταία συνεδρίαση του Λ.Τ. όσο και σε ενημέρωση που είχε ο ίδιος από την πρόεδρο, διαπιστώθηκε ότι είναι μη νόμιμη η εγκατάσταση των γηπέδων στο σημείο αυτό, καθώς δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες αδειοδοτήσεις και αναρωτήθηκε πως με παρέμβαση του δημάρχου χθες η απόφαση αυτή άλλαξε ως διά μαγείας ενώ μέχρι πρότινος κάτι τέτοιο ήταν ουσιαστικά παράνομο.

Η τοποθέτηση του κ. Νίνου πυροδότησε την αντίδραση του δημάρχου, ο οποίος διέψευσε τα λεγόμενα του και η συζήτηση άναψε με εκατέρωθεν χαρακτηρισμούς.

Αυτό που διευκρινίστηκε ήταν ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου είναι νόμιμη, καθώς αφορά προσωρινή και όχι μόνιμη εγκατάσταση, ενώ το λιμενικό ταμείο θα εξετάσει το ενδεχόμενο εγκατάστασης των γηπέδων σε άλλο σημείο ανατολικότερα της παραλίας, πληρώντας πάντα τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές που η νομοθεσία προβλέπει.

Ωστόσο, όπως ειπώθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο καθώς το καθεστώς είναι διαφορετικό στην ανατολική παραλία, υπάρχει εμπλοκή και άλλων υπηρεσιών και συλλόγων, όπως η κτηματική εταιρία και ο Αρχέλων, ωστόσο η πρόεδρος του Λ.Τ. τόνισε πως θα το «παλέψουν».

«Υπήρξε απόφαση ομόφωνη του Λ.Τ. ότι δεν θα εγκατασταθούν τα γήπεδα γιατί απαγορεύεται από τη  νομοθεσία. Σήμερα ως διά μαγείας άλλαξε η ομόφωνη απόφαση του Λ.Τ. με ωμή παρέμβαση-καπέλωμα του δημάρχου. Το αποτέλεσμα είναι ότι προκλήθηκε απόφαση που δεν είναι σύννομη. Είναι ένα μείζον θέμα θεωρώ, για τη λειτουργία συλλογικών οργάνων. Αν είναι να κάνουμε εμείς ότι θέλουμε, να καταργήσουμε τη διοίκηση του Λ.Τ. Θεωρώ ότι η εξέλιξη είναι αρνητική ενώ γνώριζαν οι αρμόδιοι του τμήματος αθλητισμού και επένδυσαν 50.000 ευρώ σε κάτι που δεν μπορούσε να λειτουργήσει νόμιμα εκεί. Είμαι πολύ ενοχλημένος με αυτή την εξέλιξη και για την πίεση που ασκήθηκε έξω από τα όρια ανοχής και με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το θέμα. Εμείς εννοείται ότι θέλουμε να κάνουμε νομιμότατα την υποδομή σε χώρο που θα αδειοδοτηθεί. Έχουμε δημοτικά ακίνητα να δεσμεύσουμε και μάλιστα υπάρχουν προτάσεις ανθρώπων που δέχονται να χρηματοδοτήσουν με 60.000 ευρώ, χρήματα τα οποία δόθηκαν και τα πετάξατε στα σκουπίδια εν γνώσει κάποιων. Προϋπόθεση όμως είναι ο χώρος να έχει λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις πληρώντας όλες τις προδιαγραφές που θέτει η νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Νίνος.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου απαντώντας στον Νίνο τού ανέφερε ότι η απόφαση για τη λειτουργία των γηπέδων είναι νόμιμη καθώς αφορά μια προσωρινή εγκατάσταση με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας τις 45 ημέρες. Κατηγόρησε τον κ. Νίνο για αναξιοπιστία και ζήτησε να παρατεθούν τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά των τελευταίων συνεδριάσεων του λιμενικού ταμείου για να ενημερωθούν όλοι για τα όσα ειπώθηκαν τις δυο φορές και στη  συνέχεια, όπως είπε, θα συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.

Μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Εγώ ειλικρινά πέφτω από τα σύννεφα. Ο δήμος έκανε νόμιμη αίτηση να ζητήσει επανεξέταση θέματος. Ήμουν παρών με τον κ. Μανόλη Φοουρφουλάκη που εκπροσώπησε γονείς. Να φέρουμε τις δυο κασέτες των συνεδριάσεων και μετά να μας πει ο κ. Νίνος. Όσον αφορά την αυτονομία των οργάνων εμείς αποχωρήσαμε κατά τη συζήτηση υπόθεσης και εγώ και όλοι οι υπόλοιποι γιατί το όργανο έχει αυτονομία. Όμως όλα τα όργανα έχουν σημείο αναφοράς το δημοτικό συμβούλιο. Σήμερα ακούμε ότι σαν τον μάγο Χουντίνι ο κ. Νίνος φέρνει πρόταση επιχειρηματιών που ουδέποτε έχει τεθεί υπόψη μας».

Η πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Ρένα Κουτσαλεδάκη αναφέρθηκε στην πρόταση που είχε έρθει στο Λ.Τ. για τη δημιουργία μιας μόνιμης εγκατάστασης 2 στρεμμάτων με 140 μεταλλικές κερκίδες, 4 μέτρα περίφραξη, με φωλιές πυρόσβεσης η οποία, όπως ανέφερε, δεν μπορούσε να λάβει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις. «Η νομοθεσία λέει ότι πρέπει να έχει συγκεκριμένες αδειοδοτήσεις από υπουργεία. Εμείς τόσα χρόνια δεν είχαμε αδειοδοτήσεις. Δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί και προτείναμε άλλη θέση ανατολικά του Δελφινιού. Έρχεται από την υπηρεσία μια δεύτερη αίτηση που αναφέρεται σε πρόχειρη εγκατάσταση χωρίς φωτισμό, χωρίς κερκίδες την οποία εξετάσαμε χθες. Αφορά μια μη μόνιμη κατασκευή χωρίς χημική τουαλέτα, καθώς δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία. Έτσι αποφασίσαμε μετά και ψηφίσαμε κατά πλειοψηφία να δημιουργηθούν ξανά πρόχειρες κατασκευές, χωρίς χημική τουαλέτα περίφραξης χωρίς φωτισμό. Εμάς στο Λιμενικό Ταμείο η πρόταση μας είναι να κάνουμε ανατολικά μια εγκατάσταση».

Στη διάρκεια της συζήτησης παρενέβησαν δημοτικοί σύμβουλοι μέλη του Δ.Σ. του λιμενικού ταμείου, ενώ το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αναλυτικά, ώστε να βρεθεί ένας χώρος στον οποίο θα μπορούν μόνιμα να εγκατασταθούν τα γήπεδα beach volley πληρώντας τις προδιαγραφές ασφαλείας και νομιμότητας.