17 °C Rethymno, GR
17/05/2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

Προτάσεις των εμπόρων της Κρήτης για άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων

Τις προτάσεις τους για την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και της οικονομίας καταθέτουν με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη οι έμποροι της Κρήτης επισημαίνοντας το βαρύ πλήγμα που έχει επιφέρει στον εμπορικό κόσμο της Κρήτης η πανδημία του κορονοϊού. Αναλυτικά στην επιστολή τους, την οποία κοινοποιούν στον περιφερειάρχη, τα επιμελητήρια την ΕΣΕΕ και τους εμπορικούς συλλόγους του νησιού, αναφέρουν:

«Το λιανικό εμπόριο της Κρήτης και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που μετά από δέκα χρόνια πολύμορφης κρίσης, με τα μεγέθη των αγορών να έχουν υποστεί τεράστια συρρίκνωση, βρίσκεται τώρα να βιώνει ακραίες συνθήκες εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν μέσα σε ένα έκτακτο νέο ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας και σε μια αγορά στην οποία η υγειονομική κρίση έχει ήδη αφήσει το αποτύπωμά της με την εκτεταμένη μείωση των εισοδημάτων, τα προβλήματα ρευστότητας και τη μεταφορά υποχρεώσεων στο μέλλον.

Έτσι λοιπόν όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, το λιανικό εμπόριο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που το αποτελούν, που είναι το τελευταίο κομμάτι του παραγωγικού κυκλώματος, που διαμορφώνει προστιθέμενη αξία, που δημιουργεί θέσεις εργασίας, που είναι το κύτταρο της οικονομίας και που τελικά διαμορφώνει τα μεγέθη της οικονομίας, είναι εκείνο που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα.

Είναι εκείνο που υφίσταται την μεγαλύτερη αδικία, ανάμεσα σε όλους τους κλάδους του οικονομικού κυκλώματος.

Το κόστος είναι μεγάλο και θα φανεί τους επόμενους μήνες.

Για την ανάσχεση των πλέον δυσμενών επιπτώσεων από την πανδημία, σας καταθέτουμε προτάσεις για τη λήψη συμπληρωματικών μέτρων στήριξης που θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν, ώστε η δύσκολη επαναφορά στην οικονομική κανονικότητα να επιτευχθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

 • Οι επιστρεπτέες προκαταβολές να μην είναι επιστρεπτέες, να δοθούν άμεσα και να στοχεύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • Μείωση του ενοικίου κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες, με ταυτόχρονη κάλυψη της απώλειας των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες, με χρήματα και όχι με φοροαπαλλαγή (και στα νομικά πρόσωπα).
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΟΑΕΕ κατά 40% για τους επόμενους 6 μήνες.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για τους επόμενους 6 μήνες.
 • Ενεργοποίηση του επαγγελματικού ακατάσχετου λογαριασμού.
 • Αναβολή για 6 μήνες της ενεργοποίησης του νέου πτωχευτικού κώδικα.
 • Στήριξη των εργαζομένων και παράταση των επιδομάτων ανεργίας.
 • Να υλοποιηθούν τα δάνεια που έχουν εγκριθεί από τις τράπεζες και δεν προχωρούν επειδή η εγγύηση του 80% του κράτους δεν έχει πραγματοποιηθεί, παρά του ότι έχει εξαγγελθεί από το Μάρτιο του 2020.
 • Αναστολή για 6 μήνες του μέτρου ηλεκτρονικής τιμολόγησης και κατάργησης χειρόγραφων τιμολογίων.
 • Όσον αφορά την πληρωμή των επιταγών πρέπει με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψή τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας (για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων).
 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

15) Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

16) Την χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις».