11 °C Rethymno, GR
22/01/2021

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ

Προτεραιότητα για την περιφέρεια η προστασία και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα

Η προστασία, η προαγωγή της υγείας και η κοινωνική ένταξη των ατόμων με ψυχικά νοσήματα» αποτελεί προτεραιότητα για την περιφέρεια Κρήτης.

Αυτό αναφέρει με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς.

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης αναφερόμενος στον σχεδιασμό της περιφέρειας τονίζει ότι η περιφέρεια Κρήτης έχει ως άμεση προτεραιότητά της την υποστήριξη και την προστασία των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και την ανάληψη δράσεων για την προαγωγή της ψυχικής υγείας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, έχει εντάξει στο επιχειρησιακό πρόγραμμα (ΕΠ) «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020, την πράξη «Μονάδα για άτομα με ψυχιατρική συννοσηρότητα περιφέρειας Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο», η οποία υλοποιείται από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ». Έργο της μονάδας αυτής είναι να παρέχει θεραπευτική και συμβουλευτική υποστήριξη στα άτομα με συνύπαρξη κάποιας μορφής εξάρτησης με ψυχική διαταραχή, καθώς και στις οικογένειές τους και πρόκειται να καλύψει το σημαντικό κενό υπηρεσιών που απαντάται στη χώρα μας. Επίσης, στο ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2014-2020 έχουν ενταχθεί σημαντικά έργα που στοχεύουν στην υποστήριξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών κοινοτικής θεραπείας και κατ’ οίκον νοσηλείας, στην εφαρμογή προγραμμάτων παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών και στην ενίσχυση των Κινητών Μονάδων για την παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών. Τα έργα αυτά υλοποιούνται από τις δομές ψυχικής υγείας του Βενιζελείου-Πανανείου νοσοκομείου, του νοσοκομείου Χανίων, του νοσοκομείου Ρεθύμνου και από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ψυχοκοινωνική στήριξη «Η ΑΡΩΓΗ».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η προγραμματική σύμβαση που έχει υπογράψει η περιφέρεια Κρήτης με τον τομέα ψυχιατρικής και επιστημών συμπεριφοράς της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης και την πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ για την υλοποίηση του έργου «Μελέτη αξιολόγησης της πορείας και θεραπείας των χρόνιων ψυχικών νοσημάτων της Κρήτης». Σκοπός της συνεργασίας αυτής είναι η εκπόνηση έρευνας σχετικά με τον προσδιορισμό των παραγόντων που επιδρούν αρνητικά ή θετικά στην έκβαση των ασθενών με ψυχιατρικές διαταραχές που νοσηλεύονται και αντιμετωπίζονται στην Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ και στις ψυχιατρικές κλινικές των γενικών νοσοκομείων Χανίων και Ρεθύμνου.

Όπως επεσήμανε ο αντιπεριφερειάρχης δημόσιας υγείας και κοινωνικής πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς μας βρίσκει όλους αντιμέτωπους με μια πρωτόγνωρη κρίση δημόσιας υγείας. Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σοβαρή ψυχό-πιεστική συνθήκη που προκαλεί έντονα συναισθήματα φόβου, άγχους, ανασφάλειας, αβεβαιότητας και θλίψης και έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή όλου του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευάλωτων ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ας είναι αυτή η ημέρα μια ευκαιρία να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικά νοσήματα και των οικογενειών τους και να συνενώσουμε δυνάμεις στον κοινό αγώνα για τη μείωση του κοινωνικού στιγματισμού και της απομόνωσης που βιώνουν και την προαγωγή της υγείας και της ποιότητας της ζωής τους».

Παράλληλα υπενθυμίζει ότι: «Η 10η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 1994 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας». Το μήνυμα του ΠΟΥ για την «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» για το 2020 είναι: «Ψυχική Υγεία για Όλους: Μεγαλύτερη Επένδυση-Μεγαλύτερη Πρόσβαση». Σκοπός της φετινής εκστρατείας για την «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας» είναι η επαύξηση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τις ψυχό-κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας και η ανάδειξη της διαχρονικής αναγκαιότητας επένδυσης στην ψυχική υγεία μέσω της υλοποίησης αντίστοιχων δράσεων και προγραμμάτων σε τοπικό, εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Γι’ αυτό έχει ήδη ξεκινήσει μια παγκόσμια εκστρατεία, με τίτλο «Κίνηση για την Ψυχική Υγεία: Ας Επενδύσουμε». Στα πλαίσια της εκστρατείας αυτής ο ΠΟΥ, από κοινού με άλλους συνεργαζόμενους φορείς, απευθύνουν κάλεσμα για μια μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στην ψυχική υγεία, για την ανάπτυξη υπηρεσιών ψυχικής υγείας υψηλής ποιότητας και την ενίσχυση της απρόσκοπτης πρόσβασης όλων των ατόμων στις υπηρεσίες αυτές.

Στην πραγματικότητα η ψυχική υγεία αποτελεί έναν από τους περισσότερο παραγκωνισμένους τομείς της δημόσιας υγείας, η διαχρονική έλλειψη επενδύσεων στην οποία έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στο περιθώριο εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι υποφέρουν από ψυχικά νοσήματα. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο νοσούν από κάποια ψυχική διαταραχή, 3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από τις καταστροφικές επιπτώσεις του αλκοόλ και ένα άτομο αυτοκτονεί κάθε 40 δευτερόλεπτα, ενώ μόνο το 2% των επενδύσεων των προϋπολογισμών για την υγεία αφορούν στην ψυχική υγεία».

 

Δράσεις από τον Σύλλογο Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου

Εν όψει της σημερινής παγκόσμιας ημέρας Ψυχικής Υγείας(10 Οκτωβρίου), ο Σύλλογος Οικογενειών και Φίλων Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου (Σ.Ο.Φ.Ψ.Υ.) θα βρίσκεται στο κέντρο της πόλη μας, έξω από το δημαρχείο, από τις δέκα (10:00) το πρωί για να μοιράσει έντυπα στους πολίτες για περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία. Σε σχετική ανακοίνωση του ο σύλλογος αναφέρει τα παρακάτω:

 

Είναι ευκαιρία λοιπόν να δεσμευτούμε :

– Ως άτομα, υποστηρίζοντας τη δικιά μας ψυχική υγεία και υποστηρίζοντας φίλους και συγγενείς που παλεύουν με την ψυχική ασθένεια

– Ως κυβερνήσεις, αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις αύξησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας

– Ως δημοσιογράφοι, εξηγώντας στο κοινό τι περισσότερο μπορεί να γίνει ώστε η ψυχική υγεία να είναι πραγματικότητα για όλους το επιχείρημα της υγείας .

Σχεδόν 1 δις ανθρώπων έχουν κάποια ψυχική διαταραχή και οποιοσδήποτε, οπουδήποτε μπορεί να επηρεαστεί

Η κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίες των εφήβων και των ενηλίκων

1 στα πέντε παιδιά και εφήβους έχει κάποια διαταραχή

Τα άτομα με σοβαρές ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια, πεθαίνουν 10-20 χρόνια νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό

Η αυτοκτονία είναι η αιτία θανάτου περίπου 800.000 ανθρώπων κάθε χρόνο-1 κάθε 40 δευτερόλεπτα-και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου νέων 15-29 ετών .

 

Το έλλειμμα φροντίδας

Παρά τον παγκόσμιο χαρακτήρα και το μέγεθος των ψυχικών διαταραχών, το χάσμα μεταξύ ζήτησης και προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας παραμένει μεγάλο.

Σχετικά λίγοι άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Τα σοβαρά κενά στη φροντίδα ψυχικής υγείας είναι αποτέλεσμα της εδώ και πολλές δεκαετίες χρόνιας υποχρηματοδότησης της προαγωγής, πρόληψης και φροντίδας ψυχικής υγείας.

Το στίγμα οι διακρίσεις και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές εξακολουθούν να αποτελούν ευρέως διαδεδομένες πρακτικές.

 

Το οικονομικό κόστος

Η απώλεια παραγωγικότητας λόγω κατάθλιψης και άγχους , δύο εκ των συνηθέστερων ψυχικών διαταραχών, κοστίζει στην παγκόσμια οικονομία 1τρις δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Κατά μέσο όρο οι χώρες ξοδεύουν για την ψυχική υγεία λιγότερα από το 2% του εθνικού προϋπολογισμού τους.

 

Τα καλά νέα

Ορισμένες από τις συνηθέστερες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη και το άγχος, μπορούν να αντιμετωπισθούν με ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής .

Το ευρύτερο ιατρικό προσωπικό μπορεί να εκπαιδευτεί στην διάγνωση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών.

Ο τακτικός ιατρικός έλεγχος των ατόμων με σοβαρές ψυχικές διαταραχές μπορεί να προλάβει τους πρόωρους θανάτους.

Η ποιότητα ζωής των ατόμων με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού και άνοια μπορεί να βελτιωθεί σε μεγάλο βαθμό με την εκπαίδευση και την κατάρτιση των φροντιστών τους.

Τα δικαιώματα των ατόμων με ψυχικές διαταραχές μπορούν να προστατευτούν και να προαχθούν μέσω της νομοθεσίας για την ψυχική υγεία, των πολιτικών, της ανάπτυξης οικονομικά προσιτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην κοινότητα και την εμπλοκή των ιδίων των ατόμων με ψυχικές διαταραχές και των οικογενειών τους.