34 °C Rethymno, GR
01/08/2021

ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΕΣ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Προϋπόθεση η μείωση της φορολογίας για την ενίσχυση του τουρισμού

- Ανάσα η άρση των περιορισμών για τους Ρώσους επισκέπτες - Μείωση της φορολογίας διεκδικούν οι ξενοδόχοι

Καθηλωμένες παραμένουν οι τουριστικές κρατήσεις με πράκτορες και ξενοδόχους ένα μήνα πριν το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού, όπως αυτό έχει ανακοινωθεί από την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκονται μετέωροι. Η εξέλιξη της πανδημίας και το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει «κόκκινη» στον ευρωπαϊκό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που καταγράφει την πορεία της πανδημίας, αποτελούν αποτρεπτικούς παράγοντες για τον προγραμματισμό των διακοπών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, αυτό να μην μεταφράζεται σε κρατήσεις. Την ίδια στιγμή οι ξενοδόχοι με ιδιαίτερη έμφαση επισημαίνουν την επιτακτική ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ένας ανταγωνιστικός προορισμός, κάτι που προϋποθέτει τη μείωση της φορολογίας σε ΦΠΑ διαμονής και διανυκτέρευσης. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε οι απώλειες για τον κλάδο θα είναι μεγάλες και την φετινή σεζόν.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου με την υποχρέωση οι επισκέπτες είτε να έχουν εμβολιαστεί, είτε να έχουν αρνητικό τεστ 72 ωρών, είτε τεστ αντισωμάτων, σε συνδυασμό με την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και την σταδιακή άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για τη φετινή σεζόν. Βεβαία, η ουσιαστική έναρξη και επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου σε τοπικό επίπεδο δεν αναμένεται νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου. Αυτό υπογράμμισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου και γραμματέας της ΠΟΞ, Μανόλης Τσακαλάκης, διευκρινίζοντας πως αυτή την ώρα στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι ξενοδόχοι του νομού -σε ποσοστό 80% επιθυμεί να ανοίξουν τις μονάδες τους, ωστόσο οι κρατήσεις είναι μηδενικές και είναι άγνωστο το μέλλον.

Δεδομένο θεωρούν ότι η χρονιά θα κριθεί στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, καθώς υπάρχει αυτή η δυνατότητα από τη μια και από την άλλη η πολιτική ακυρώσεων είναι τέτοια που καμιά κράτηση δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. «Η χρονιά θα κινηθεί στο σύνολό της με κρατήσεις τελευταίας στιγμής. Καμία κράτηση δεν υπάρχει αυτή την ώρα στα σύστηματά μας, και θα είναι όντως μια σεζόν της τελευταίας στιγμής, δηλαδή 2 ώρες πριν φύγει το αεροπλάνο κάποιος να κάνει κράτηση. Το ίδιο ισχύει βεβαία και για την ακύρωση της κράτησης. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα κα θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τους στο υπουργείο. Οι ανταγωνιστές μας έχουν το περιθώριο να ρίξουν τιμές. Εμείς δεν το έχουμε. Όταν το ΦΠΑ στην διανυκτέρευση είναι 13%, ενώ στη Κύπρο 6%, αντιλαμβάνεται κανείς τη διάφορα. Η φορολογία του ξενοδοχειακού κλάδου είναι υπερδιπλάσια των υπολοίπων ευρωπαίων ανταγωνιστικών προορισμών και αυτό είναι ένα τεράστιο μειονέκτημα του τουριστικού μας προορισμού. Αυτό που ζητάμε είναι ανταγωνιστικότητα. Πρέπει να μας ακούσει η κυβέρνηση. Δεν θέλουμε άλλα έντοκα δάνεια γιατί έτσι υποθηκεύεται το μέλλον των επιχειρήσεών μας με κίνδυνο να αφανιστούν. Οι περισσότεροι συνάδελφοι έχουν να δουλέψουν από τον Οκτώβριο του 2019. Σήμερα το 80% λεει ότι θα ανοίξει. Όμως δεν υπάρχουν κρατήσεις. Αυτό είναι πρόβλημα μεγάλο. Πιστεύω μέχρι τον Ιούνιο να έχουν βελτιωθεί τα πράγματα. Προς το παρόν τίποτα δεν είναι σίγουρο, ελπίζουμε όμως να αλλάξει το κλίμα. Πάντως για να επιτύχουμε το 40% της κίνησης του 2019 σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε το διπλάσιο κόσμο του 2020. Χρειάζεται όλοι να τρέξουμε. Αν δεν τρέξουμε δεν θα κάνουμε τίποτα».

Σημαντική ανάσα η άρση των περιορισμών από την αγορά της Ρωσίας

Σημαντική ανάσα για την τουριστική αγορά της Κρήτης αποτελούν οι τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργού Τουρισμού αναφορικά με την άρση των περιορισμών από τους επισκέπτες που έρχονται από τη Ρωσία, αλλά και η αποδοχή το ρώσικου εμβολίου από την Ελλάδα. Αυτό σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων αποτελεί μια σημαντική τονωτική ένεση για τον τουρισμό ολόκληρης της Κρήτης, που επενδύσει στους Ρώσους επισκέπτες και οι οποίοι πέρυσι απουσίαζαν από τον τουριστικό χάρτη. Οι επιχειρηματίες μάλιστα περιμένουν με αγωνία να υπογραφεί και η διμερής σύμβαση Ελλάδας – Ρωσίας, ώστε άμεσα να ξεκαθαριστεί το τοπίο για το τι γίνεται με τους Ρώσους επισκέπτες, που θα επιστρέφουν από τις διακοπές του στην Ελλάδα πίσω στην Ρωσία. Αυτό είναι ένα θέμα που σύμφωνα με τον κ. Τσακαλάκη, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα συμβάλλει στην τόνωση των τουριστικών κρατήσεων.

«Φέτος βελτιώθηκε η ποσόστωση για τους επισκέπτες που έρχονται από τη Ρωσία και από 500 την εβδομάδα που ήταν πέρυσι φέτος θα έρχονται 4.000 εβδομαδιαίως. Μόλις ανοίξει ο τουρισμός από τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται το ρωσικό εμβόλιο και το θεωρεί αντίστοιχο των ευρωπαϊκών εμβολίων οι Ρώσοι επισκέπτες θα έρχονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι Ευρωπαίοι. Το πρόβλημα τώρα δεν είναι μόνο πώς θα έρθουν οι Ρώσοι πελάτες αλλά και πώς θα μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Αν χρειάζεται πάλι τεστ ή μοριακό τεστ 72 ωρών. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να διευθετηθούν τόσο με τη Ρωσία όσο και με τις άλλες χώρες έκτος από την ΕΕ».

Σημειώνεται ότι σε δηλώσεις του από τη Μόσχα ο υπουργός τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ανέφερε ότι «είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τουρίστες από τη Ρωσία με ασφάλεια για την υγεία τους. Στην Ελλάδα αποδείξαμε πέρυσι ότι η πανδημία δεν αποκλείει τον ασφαλή τουρισμό. Το Καλοκαίρι του 2020 καταφέραμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας για τους τουρίστες, με τρόπο τέτοιο ώστε να επιτευχθεί ισορροπία ανάμεσα στη διασφάλιση της υγείας επισκεπτών και πολιτών αφ’ ενός και αφ’ ετέρου στη δυνατότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν και να απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Για το 2021 η Ελλάδα διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο μας επιτρέπει να διασφαλίσουμε ότι με την άρση τόσο των εσωτερικών περιορισμών, όσο και αυτών για τους επισκέπτες του εξωτερικού, θα επιτύχουμε τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και της υγείας των τουριστών».

Ειδικά για τους Ρώσους ταξιδιώτες προς την Ελλάδα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης εξήγησε ότι «η Ρωσία είναι μία από τις χώρες από τις οποίες οι πολίτες της θα μπορούν να μας επισκέπτονται χωρίς περιορισμούς. Θα πρέπει είτε να είναι εμβολιασμένοι ή να έχουν νοσήσει και να έχουν αντισώματα ή να έχουν αρνητικό τεστ πριν από την άφιξή τους στη χώρα μας. Θα συνεχίσουν να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την είσοδο στην Ελλάδα και, αν εντοπιστεί θετικό κρούσμα, αυτό θα απομονώνεται άμεσα. Πρόκειται για ένα πλέγμα μέτρων ασφαλείας, το οποίο θα εφαρμοστεί από εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο επιπλέον διαθέτει και την περσινή εμπειρία. Μέχρι τη 14η Μαΐου οι περιορισμοί θα έχουν αρθεί. Επίσης θα είμαστε σε θέση να δεχτούμε στην Ελλάδα και όσους ταξιδιώτες έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V».

Διευκρινίσεις για τα πρωτόκολλο

Παράλληλα, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΞ και πρόεδρο του Συλλόγου Ξενοδόχων το υπουργείο Τουρισμού καλείται άμεσα να δώσει διευκρινίσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που θα ισχύουν φέτος στα ξενοδοχεία. Όπως εξήγησε είναι σαφές ότι θα ισχύουν τα περσινά, ωστόσο από πλευράς ξενοδόχων έχουν ζητηθεί τροποποιήσεις, βελτιώσεις και έχουν τεθεί ερωτήματα, στα οποία το υπουργείο δεν έχει ακόμα απαντήσεις. «Ξέρουμε ότι ισχύουν τα περσινά πρωτόκολλα. Έχουμε ζητήσει να γίνουν κάποιες διορθώσεις. Θέλουμε να ξέρουμε αν ο πελάτης θα μπορεί να επισκέπτεται τον μπουφέ, ο οποίος θα είναι μονής κατεύθυνσης, θα φοράνε μάσκες οι πελάτες, ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου θα τους χορηγεί αντισηπτικό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούν μόνοι τους να εξυπηρετούνται από το μπουφέ. Πέρυσι απαγορευόταν στους εκτός ξενοδοχείου παλέτας να δέχονται στους χώρους τους (καφέ-εστιατόρια) πελάτες. Επίσης οι πληρότητες στα αεροπλάνα είναι στο 100%, ενώ στα τουριστικά λεωφορεία δεν ισχύει αυτό. Το γεγονός αυτό όμως συνεπάγεται κόστος στις μεταφορές. Δεν κατανοούμε πως εφόσον είναι τρεις ώρες στο αεροπλάνο τι πειράζουν τα πενήντα λεπτά στο λεωφορείο για να μεταφερθούν οι επισκέπτες στα ξενοδοχεία. Όλα αυτά περιμένουμε να μας τα απαντήσει το υπουργείο» κατέληξε ο κ. Τσακαλάκης.