12 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Προϋπόθεση ο εμβολιασμός του πληθυσμού για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο εμβολιασμός του πληθυσμού στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό το επόμενο διάστημα αποτελεί τη μια και βασική προϋπόθεση για να επιτευχθεί η επιστροφή στην κανονικότητα και την καθημερινότητα μας. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης μιλώντας στα «Ρ.Ν.», τονίζοντας πως το εμβόλιο είναι ασφαλές αλλά και το μοναδικό όπλο την ελληνικής κοινωνίας για να επανέλθει στην προ κορονοϊού εποχή. Τα εμβόλια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχουν αποδείξει και στο παρελθόν πως είναι το εργαλείο για την αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, αφού σώζουν ζωές. Όπως υποστήριξε στο σύνολο τους τα μέλη του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου είναι υπέρ του εμβολιασμού και έχουν εκφράσει την επιθυμία και την πρόθεση τους να εμβολιαστούν μόλις υπάρξει ο κατάλληλος προγραμματισμός για τους ιδιώτες γιατρούς από την 7η ΥΠΕ. Κάλεσε μάλιστα τους πολίτες του Ρεθύμνου να αντιληφθούν τη σημασία του εμβολίου για την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, την επανεκκίνηση της οικονομίας, των παραγωγικών δραστηριοτήτων αλλά και των κοινωνικών μας επαφών.
Παράλληλα, όπως ανέφερε, χαρακτηρίζεται ζωτικής σημασίας για το επόμενο εξάμηνο έως του εμβολιαστεί ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός να συνεχίσουμε την πιστή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την διασπορά του ιού.
Εν τω μεταξύ ως χθες είχαν έχουν γίνει 16.365 εμβολιασμοί στη χώρα. Στα Χανιά είχαν εμβολιαστεί 440 άτομα ενώ στο Ηράκλειο 350. Το απόθεμα που διατίθεται στις ειδικά διαμορφωμένες αποθήκες οι οποίες λειτουργούν για τις ανάγκες της επιχείρησης «Ελευθερία» ανέρχεται σε 150.850 δόσεις, όπως ενημερώθηκε χθες ο πρωθυπουργό που συμμετείχε σε σύσκεψη της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας για την πορεία των εμβολιασμών. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τις 20 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού, ξεκινώντας με τις πιο ευπαθείς ομάδες, τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της επιτροπής. Και από τις 11 Ιανουαρίου θα ανοίξει και η πλατφόρμα για τα ραντεβού.
«Είναι σημαντικό να εγγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας στην άυλη συνταγογράφηση, διότι θα ενημερώνονται αυτόματα με μήνυμα για το ραντεβού τους», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει ο μηχανισμός, δίχως ταλαιπωρία για τους πολίτες, ενώ παρότρυνε τους νεότερους να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους συγγενείς τους, εάν δεν έχουν εξοικείωση με την τεχνολογία. Όπως διευκρίνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πολύ μεγαλύτερες από εμάς, έχουν κάνει πολύ λιγότερους εμβολιασμούς, αλλά προφανώς όσο πιο γρήγορα μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πληθυσμό μας τόσο πιο γρήγορα θα χτίσουμε και το τείχος ανοσίας».
Μιλώντας για το επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έχουμε δύσκολους μήνες μπροστά μας» Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται να χτίσουμε τείχος ανοσίας από τη μια στιγμή στην άλλη. Θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού μας. Και επίσης γνωρίζουμε ότι μέχρι να συμβεί αυτό θα πρέπει να τηρούμε πολύ προσεκτικά τα μέτρα, όπως μας τα υποδεικνύουν οι ειδικοί», υπογράμμισε.
Αναλυτικά,

Το εμβόλιο αποτελεί μονόδρομο για την επιστροφή στην κανονικότητα, επισημαίνει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Στεφανάκης, τονίζοντας πως η επιστημονική γνώση και εμπειρία είναι συνεχής, ενώ η ασφάλειά του έχει διαπιστωθεί, καθώς οι παρενέργειές του είναι ανεπαίσθητες σε ένα μεγάλο δείγμα ανθρώπων που έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Στεφανάκης το μεγάλο στοίχημα είναι ο εμβολιασμός τουλάχιστον του μισού πληθυσμού, ώστε το επόμενο εξάμηνο σταδιακά και με τη διατήρηση των προληπτικών περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του κορονοϊού, να επιστρέψουμε σταδιακά στην καθημερινότητά μας, και να επανακάμψουν όλοι οι τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

«Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού διότι θεωρούμε ότι με την εμπειρία όλων των χρόνων που διαθέτουμε, ξέρουμε πλέον ότι πολλές ασθένειες έχουν παγκοσμίως τα τελευταία πενήντα χρόνια εξαφανιστεί από τον χάρτη με τη χρήση των εμβολίων. Και σήμερα που μιλάμε κάθε χρόνο 5 εκ. ζωές σώζονται χάρη στα εμβόλια. Εμείς σαν ιατρικός σύλλογος είμαστε σίγουρα υπέρ του εμβολιασμού, χωρίς να παραβλέπουμε την ανάγκη ενημέρωσής μας, επιστημονικά εννοώ, και της καλής κατάρτισης των γιατρών γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν στα εμβόλια και τα νεώτερης τεχνολογίας. Γιατί τα νεώτερης τεχνολογίας εμβόλια δεν είναι ακριβώς νεώτερης, γιατί είχαν ξεκινήσει με κατεύθυνση τη θεραπεία νεοπλασιών, του καρκίνου και την αντιμετώπιση των δυο προηγούμενων κορονοϊών. Άρα υπάρχει μια γνώση και με τη συμμέτοχη επιστημόνων από όλες τις χώρες και εμπόρων που διατέθηκαν τους τελευταίους δέκα μήνες, φτάσαμε να έχουμε εμβόλια που έχουν πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν γίνει ήδη εκατομμύρια εμβολιασμοί, χωρίς να έχουν καταγραφεί σοβαρές παρενέργειες. Άρα λογικό είναι η θετική μας άποψη για τα εμβόλια να ενισχύεται και από την καθημερινή επιστημονική πληροφόρηση που έχουμε σαν ιατρική κοινότητα από τους αρμοδίους φορείς, τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων και τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων. Από τα πιο επίσημα ιατρικά όργανα που δίνουν και τις κατευθύνσεις για το πώς πρέπει να γίνονται σωστά τα εμβόλια. Τηρουμένων λοιπόν αυτών και με τη συνεχή ενημέρωση των γιατρών εκτιμώ ότι θα περάσουμε αυτό και στην κοινωνία και θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που είναι ο εμβολιασμός του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Αν καταφέρουμε να το κάνουμε στους επόμενους μήνες, και ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εμβολισμών σύμφωνα με τον σχεδιασμό και μέχρι τον Μάιο έχει εμβολιαστεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός, ίσως το επόμενο εξάμηνο με την προϋπόθεση ότι θα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτό το διάστημα, διατηρώντας τα μέτρα προστασίας, τότε ίσως το δεύτερο εξάμηνο του 2021 να μπορέσουμε να γυρίσουμε σε μια φυσιολογική και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην προ κορονοϊού εποχή, ζωή, επαφών κοινωνικών, και οικονομικών δραστηριοτήτων. Χωρίς την ολοκλήρωση του προγράμματος εμβολιασμού δεν θα υπήρχε σκέψη για επιστροφή στην κανονικότητα. Θα πρέπει να περάσουμε μέσα από τη διαδικασία των εμβολίων, θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι αυτό διότι δεν φαίνεται τίποτα να λειτουργεί τους επόμενους μήνες αν δεν έχει προηγηθεί ο εμβολιασμός, και εννοώ οικονομική δραστηριότητα, τουρισμός, κοινωνικές εκδηλώσεις».

Η συμμετοχή των μελών του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου στον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις δηλώσεις πρόθεσης είναι καθολική, καθώς όπως ανέφερε ο κ. Στεφανάκης, οι ιατρικός κόσμος στο σύνολό του αναγνωρίζει και γνωρίζει ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Εξήγησε δε ότι οι ιατρικοί σύλλογοι εφόσον τους ζητηθεί θα ενισχύσουν τα εμβολιαστικά κέντρα προκειμένου αποτελεσματικά και χωρίς προβλήματα να διεξαχθούν οι εμβολιασμοί.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην πόλη υπάρχει έλλειμμα δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αποτέλεσμα το βάρος των εμβολιασμών να επωμιστεί το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού.

«Το σχεδιασμό των εμβολιασμών τον έχει κεντρικά η 7η ΥΠΕ. Οι ιατρικοί σύλλογοι θέτουν ερωτήματα σε σχέση με περαιτέρω θέματα όπως ο χρόνος των εμβολιασμών των ιδιωτών γιατρών -έχουμε θέσει σχετικό ερώτημα, καθώς δεν έχει προσδιοριστεί το χρονικό διάστημα όπου αυτοί θα διεξαχθούν στους ιδιώτες γιατρούς. Η συμμετοχή στον εμβολιασμό είναι πολύ ψηλή για τα μέλη του ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου. Είμαστε 320 μέλη εκ των οποίων οι 110 είναι ιδιώτες γιατροί και η δήλωση πρόθεσης συμμετοχής στον εμβολιασμό είναι σχεδόν καθολική. Εξ όσων γνωρίζω και η συμμέτοχη των νοσοκομειακών γιατρών του νοσοκομείου μας ξεπέρασαν το 70%. Θεωρώ ότι όσο περνάει ο καιρός και συμπληρώνεται και η επιστημονική γνώση και αυτή θα διαχέεται προς τους γιατρούς και από τους γιατρούς στην τοπική κοινωνία τόσο θα αυξάνεται και οι αριθμός των ατόμων που επιθυμούν να εμβολιαστούν» είπε και πρόσθεσε ότι: «Επειδή το εμβόλιο αυτό έχει σημαντικές ιδιαιτερότητες που το καθιστούν δύσκολο στην διαχείρισή του από τη μεταφορά του μέχρι και τη φύλαξή του αλλά και ο χώρος που θα γίνουν οι εμβολιασμοί, καθώς και το γεγονός ότι απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό και ότι οι δόσεις θα πρέπει να είναι ίδιες με τα ραντεβού των ατόμων αλλά και να έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος αναμονής για εκείνους που θα κάνουν το εμβόλιο -όλα αυτά- καθιστούν αναγκαία την δημιουργία εμβολιαστικών κέντρων με προδιαγραφές τόσο σε ό,τι αφορά τους χώρους όσο και το προσωπικό. Επίσημα δεν μας έχει ζητηθεί να στελεχώσουμε εμβολιαστικά κέντρα. Ο σχεδιασμός μέχρι στιγμής περιελάμβανε τους γιατρούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας υγείας, δηλαδή τα κέντρα υγείας, όπως και οι ΤΟΜΥ που εξορισμού αντικείμενο έχουν τον εμβολιασμό. Εμείς δεν μπορούμε να μετατρέψουμε ένα ιδιωτικό ιατρείο σε εμβολιαστικό κέντρο. Εμείς θεωρούμε λογικό να αξιοποιηθούν για τον εμβολιασμό οι υπάρχουσες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εφόσον, βεβαίως μας ζητηθεί να ενισχύσουμε με βάρδιες τα εμβολιαστικά κέντρα, ως ιατρικός σύλλογος έχουμε εξαρχής εκφραστεί θετικά για να στηρίξουμε το σχέδιο των εμβολιασμών. Στην πόλη με τα σημερινά δεδομένα αναδεικνύεται για μια ακόμα φορά η απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, καθώς το βάρος των εμβολιασμών θα πέσει και πάλι στο νοσοκομείο, με δεδομένο ότι το κέντρο υγείας αστικού τύπου δεν διαθέτει παρά ελάχιστους γιατρούς, ενώ η πληροφόρησή μας είναι ότι η ΤΟΜΥ δεν θα συμμετέχει στον εμβολιασμό».