29 °C Rethymno, GR
28/09/2020

ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις στις τοπικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων

* Η σημερινή εικόνα της αγοράς δείχνει ότι θα υπάρξει πληθώρα νέων λουκέτων στο μέσον της τουριστικής περιόδου * «Οι τράπεζες δεν υπακούουν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης, δεν χρηματοδοτούν όσους πραγματικά χρειάζονται βοήθεια», τονίζει το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου

 

Σκοτεινό και δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον των τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν δεχτεί πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις από την πανδημία, ένα μόνο μέρος των οποίων είναι σήμερα εμφανείς και σε σύντομο χρόνο θα φανεί το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων τους.

Η κρίση που δημιούργησε μέσα σε τρεις μήνες η πανδημία του κορονοϊού στις επιχειρήσεις του νομού, φαίνεται να ξεπερνάει σε συνέπειες τη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνου έχοντας χαρτογραφήσει την τοπική οικονομία, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού διαβλέπει σωρεία λουκέτων το προσεχές διάστημα. Το πρόβλημα συζητήθηκε και αναλύθηκε εκτενώς στην πρόσφατη συνεδρίαση του και κάνει λόγο για τραγική κατάσταση στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία του διαπιστώνοντας ότι ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές είναι έτοιμες να καταρρεύσουν.

Η τοπική επιχειρηματικότητα που βασίζεται σχεδόν στο σύνολο της σε δυο πυλώνες, πρώτον στον τουρισμό που είναι και η βασικότερη πηγή της οικονομίας μας και δεύτερον στον πρωτογενή τομέα, δεν έχει περιθώρια επιβίωσης εάν δεν στηριχθεί από την κεντρική πολιτεία. Κι αυτό αφενός διότι είναι δυσμενείς οι προβλέψεις για τον φετινό τουρισμό, που σε άλλη περίπτωση θα πρόσφερε σανίδα σωτηρίας στις τοπικές επιχειρήσεις και αφετέρου η φετινή ελαιοκομική περίοδος ήταν κάκιστη.

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνου επισημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα σε όλο το φάσμα της τοπικής αγοράς, μετά το lockdown, είναι κυριολεκτικά νεκρή ενώ, όπως αναφέρει, στον κλάδο της εστίασης επαναλειτουργεί μόλις το 10% των επιχειρήσεων κι αυτές με πενιχρά αποτελέσματα. Η γενικότερη εικόνα από το σύνολο των επιχειρήσεων όλων των κλάδων είναι απελπιστική αφού μετά την επαναλειτουργία τους έχουν σχεδόν μηδενικούς τζίρους.

«Οι δυσμενείς προβλέψεις για παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα απαισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, η σημερινή εικόνα της αγοράς και η κακή φετινή ελαιοκομική περίοδος προδιαγράφουν σοβαρούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές.

Έντονος είναι ο φόβος ότι θα υπάρξει πληθώρα νέων λουκέτων επιχειρήσεων στο μέσον της τουριστικής περιόδου», τονίζει χαρακτηριστικά το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου.

Για τις τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρομεσαίες, είναι αναγκαία η διάθεση ρευστότητας. Και το Επιμελητήριο μέμφεται την τακτική των τραπεζών που αγνοώντας επιδεικτικά τις παραινέσεις της κυβέρνησης αποκλείουν από τη χρηματοδότηση τις μικρές επιχειρήσεις και παρέχουν ρευστότητα σε κείνους που ουσιαστικά δεν έχουν ανάγκη.

«Οι τράπεζες δεν υπακούουν στις εκκλήσεις της κυβέρνησης και δεν ανταποκρίνονται στην τεράστια ανάγκη ρευστότητας που έχει η αγορά. Γενικά τα μέτρα χρηματοδότησης που έχουν εξαγγελθεί τελικά αφορούν λίγους, αφορούν αυτούς που έχουν χρήματα, όσους δεν έχουν ανάγκη και όχι όσους πραγματικά χρειάζονται βοήθεια» καταγγέλλει το Επιμελητήριο που ναι μεν θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά εν τέλει δεν αφορούν όλους.

«Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, αναμφισβήτητα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι ξεκάθαρη η στόχευση της κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Όμως για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, χρειάζεται να ληφθούν και νέα, οριζόντια, μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς» αναφέρει το Επιμελητήριο ζητώντας μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση τη δημιουργία ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και επιχορήγηση των μικρών επιχειρήσεων.

 

Αναλυτικά,

Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020, τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης.

Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση, μετά το lockdown στην οικονομία και την κοινωνία, εξαιτίας της πρόσφατης πανδημίας του κορωνοϊού. Όπως είναι φυσικό, στην πολύωρη διάρκεια της συνεδρίασης, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις πρωτοφανείς αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, πολλές από τις οποίες, ίσως, είναι πολύ νωρίς να εντοπισθούν.

Το Δ.Σ. το Επιμελητηρίου, σε ενημερωτικό του κείμενο παραθέτει όλες τις διαπιστώσεις στις οποίες κατέληξε για την κατάσταση της τοπικής οικονομίας και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων για τις οποίες αν δεν ληφθούν μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, τα λουκέτα θα είναι μονόδρομος.

Όπως αναφέρει το Επιμελητήριο, κοινή συνισταμένη των απόψεων όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο έντονος προβληματισμός και η υπαρξιακή αγωνία για το μέλλον των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων, όλων των κλάδων.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ό,τι δεν έζησε το Ρέθυμνο την δεκαετία της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να το ζήσει στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού!

Από τις εξελίξεις του φετινού καλοκαιριού θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η αναμενόμενη ύφεση που θα απλωθεί σε όλη την τοπική οικονομία, αφού, ως γνωστόν, η πρόσφατη υγειονομική κρίση και το lockdown στην οικονομική δραστηριότητα, προοιωνίζουν παγκόσμια οικονομική ύφεση, με συνέπεια, εκτός των άλλων, τις δυσοίωνες προβλέψεις για τον τουρισμό.

Οι δυσμενείς προβλέψεις για παγκόσμια οικονομική ύφεση, τα απαισιόδοξα μηνύματα για τον τουρισμό, η σημερινή εικόνα της αγοράς και η κακή φετινή ελαιοκομική περίοδος προδιαγράφουν σοβαρούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις του Ρεθύμνου, ιδιαίτερα τις μικρές και πολύ μικρές.

Με την τουριστική περίοδο πλέον να δείχνει χαμένη, οι άνθρωποι του τουρισμού, της τοπικής «βαριάς βιομηχανίας», με αγωνία παρακολουθούν, τις εξελίξεις τόσο όσον αφορά στο σταδιακό, ελεγχόμενο άνοιγμα των συνόρων, όσο και τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα στήριξης και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που υποχρεούνται να εφαρμόζουν.

Έντονος είναι ο φόβος ότι θα υπάρξει πληθώρα νέων λουκέτων επιχειρήσεων στο μέσον της τουριστικής περιόδου.

Για ακόμα μία φορά, οι τράπεζες δεν υπακούουν στις εκκλήσεις της Κυβέρνησης και δεν ανταποκρίνονται στην τεράστια ανάγκη ρευστότητας που έχει η αγορά. Γενικά τα μέτρα χρηματοδότησης που έχουν εξαγγελθεί τελικά αφορούν λίγους, αφορούν αυτούς που έχουν χρήματα, όσους δεν έχουν ανάγκη και όχι όσους πραγματικά χρειάζονται βοήθεια.

Το εμπόριο, ο κλάδος της οικονομίας που πλήγηκε περισσότερο από την πρόσφατη οικονομική κρίση, προσπαθεί, εκτός των καταστημάτων τροφίμων, να επιβιώσει με μηδενικούς, σχεδόν τζίρους κι έχει στραμμένο το βλέμμα του στον τουρισμό!

Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης κινούνται λίγο με τους ντόπιους που βρήκαν την ευκαιρία να βγουν επιτέλους από τα σπίτια τους, ωστόσο, οι εισπράξεις και η ουσιαστική κίνηση, δεν διαμορφώνουν κανονικές συνθήκες δουλειάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρέθυμνο, μόλις το 10% των καταστημάτων εστίασης λειτουργεί σήμερα, ενώ ακόμη και στο Ενετικό λιμάνι της πόλης, που άλλοτε, τέτοια εποχή, έσφυζε από ζωή, όλα τα καταστήματα είναι κλειστά!

Αισθητή κάνει την απουσία της από την αγορά του Ρεθύμνου και η φοιτητική κοινότητα, εξαιτίας του κλεισίματος των Πανεπιστημίων και της διδασκαλίας μαθημάτων από απόσταση, λόγω του lockdown. Πρόκειται για δέκα χιλιάδες, περίπου, φοιτητές, οι οποίοι έδιναν ζωή στην πόλη και εισόδημα στις επιχειρήσεις κατά τους χειμερινούς μήνες.

Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αβεβαιότητας που επικρατεί, όσον αφορά στην εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, οικονομικά προβλήματα υπάρχουν και στους λοιπούς κλάδους της οικονομίας (μεταποίηση – υπηρεσίες).

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, που έχουν μέχρι τώρα ληφθεί, αναμφισβήτητα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς είναι ξεκάθαρη η στόχευση της Κυβέρνησης να στηρίξει την επιχειρηματικότητα.

Όμως για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας, χρειάζεται να ληφθούν και νέα, οριζόντια, μέτρα στήριξης όλων των επιχειρήσεων, χωρίς αποκλεισμούς.

Η πολιτική μεταφοράς σε νέες ημερομηνίες της εξόφλησης επιταγών και οικονομικών υποχρεώσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ., δυστυχώς κανένα πρόβλημα δεν επιλύει, απλά μεταφέρει τις υποχρεώσεις σε νέες ημερομηνίες, στις οποίες οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, λόγω έλλειψης ρευστότητας. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι αφενός η χρηματοδότηση από τις τράπεζες της κάλυψης των επιταγών και αφετέρου η επιδότηση από το Κράτος του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα επιβίωσης στην τρέχουσα πρωτόγνωρη οικονομική συγκυρία.

Μέχρι τώρα δίνεται προτεραιότητα στην επιδότηση της ανεργίας. Στα νέα, όμως, δεδομένα πρώτιστο μέλημα θα πρέπει να είναι η διατήρηση όσων περισσότερων θέσεων απασχόλησης είναι εφικτό. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσω της επιδότησης της εργασίας. Η επιδότηση της εργασίας μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την κοινωνία.

Υπάρχει, επίσης, ανάγκη:

α) δημιουργίας ειδικού ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, προκειμένου να δοθεί ανάσα σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένες από την έλλειψη ρευστότητας, εξαιτίας χρεών τους στο Δημόσιο,

β) επιχορήγησης μικρών επιχειρήσεων, αναλόγως του μεγέθους, του κύκλου εργασιών και του αριθμού των εργαζομένων τους,

γ) μείωσης συντελεστών ΦΠΑ αγαθών και υπηρεσιών σε όλα τα νησιά και την Κρήτη, προκειμένου να αυξηθεί η κατανάλωση και, με τον τρόπο αυτό, να αυξηθούν, συγχρόνως, και τα δημόσια έσοδα.

Όσον αφορά στα λοιπά θέματα της ημερήσιας διάταξης, το Διοικητικό Συμβούλιο, μεταξύ των άλλων, ομόφωνα:

α) Ενέκρινε τη δημιουργία Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων (Γραφείο Κρίσης Covid-19), αποτελούμενη από τα μέλη του: 1) Αναστασία Μανώλα, πρόεδρο, 2) Μιχαήλ Ανδρουλάκη, 3) Γεώργιο Γαβαλά, 4) Παρασκευή Αραπλή, 5) Μιχαήλ Δανδουλάκη, μέλη.

Αρμοδιότητα της επιτροπής είναι η εισήγηση μέτρων στήριξης των Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων στην μετά covid εποχή.

β) Ενέκρινε την παραγωγή βίντεο, στα οποία θα παρουσιάζονται συγκεκριμένα ποιοτικά, πιστοποιημένα Ρεθεμνιώτικα προϊόντα Κρητικής διατροφής και η χρήση τους σε οικιακές και επαγγελματικές κουζίνες εστιατορίων, με σκοπό την προώθηση και προβολή τους σε αγορές και εκθεσιακές διοργανώσεις του εσωτερικού και εξωτερικού.

γ) Ενέκρινε την επιχορήγηση της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Ρεθύμνης «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ», με το ποσό των 2.000,00 ευρώ (δυο χιλιάδες), για κάλυψη λειτουργικών του αναγκών και συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας του.