8 °C Rethymno, GR
27/02/2021

ΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Πρόβλημα επιβίωσης για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους των τουριστικών λεωφορείων Κρήτης

Την καθημερινή αγωνία και αβεβαιότητα για την επιβίωση των μελών και των εργαζομένων του, τονίζει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, σε επείγουσα επιστολή που απέστειλε προς τον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Την αγωνία τους επιτείνουν οι πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ότι πρόκειται να εξαιρεθούν από την οικονομική αποζημίωση τα τουριστικά λεωφορεία που έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους, απόφαση στην οποία οδηγήθηκαν οι ιδιοκτήτες τους υποχρεωτικά λόγω ανυπαρξίας έργου εξ αιτίας της πανδημίας.

Τα μέλη του Συνδέσμου ζητούν αφ’ ενός την μη εξαίρεση από την οικονομική αποζημίωση των λεωφορείων που έχουν κατατεθεί οι πινακίδες τους και αφετέρου την άμεση ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων τους που εξασφαλίζει την βιωσιμότητα και ύπαρξή τους σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης όπως αυτά έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από τον Σύνδεσμο.

Παράλληλα ζητούν άμεσα διευκρινίσεις για το αν οι αποζημιώσεις που έχουν αποφασιστεί θα δοθούν με βάση τον κανόνα του de minimis.

«Πληροφορίες που κυκλοφορούν αναφέρουν ότι επίκειται η έκδοση Κ.Υ.Α. για τις αποζημιώσεις των τουριστικών λεωφορείων, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν οι ιδιοκτήτες τους λόγω της καταστροφικής επίδρασης της πανδημίας του Covid-19 στον τουρισμό, με μάλλον ανησυχητικό όμως περιεχόμενο.

Όπως μαθαίνουμε, η πρόθεση είναι να μην αποζημιωθούν τα τουριστικά λεωφορεία των οποίων έχουν κατατεθεί οι πινακίδες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με στόχο την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας τους. Κάτι τέτοιο όμως, εκτός από εξωφρενικό, είναι και εντελώς άδικο και αυθαίρετο ως σκέψη, διότι οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων δεν επέλεξαν τη συγκεκριμένη λύση από δική τους πρωτοβουλία και για δικούς τους λόγους. Πρόκειται για απόλυτα νόμιμη διαδικασία, την οποία επέλεξαν εύλογα για να μειώσουν τα τρέχοντα έξοδα για οχήματα που σχεδόν ολόκληρο αυτό τον χρόνο δεν έχουν έργο και παραμένουν ακινητοποιημένα, και από τα οποία οι ίδιοι δεν έχουν εισόδημα.

Πρόκειται, δηλαδή, κατ’ εξοχήν για τα οχήματα που πρέπει να αποζημιωθούν στην παρούσα περίπτωση! Και οι ιδιοκτήτες που κατέληξαν στη λύση της κατάθεσης των πινακίδων για να περισώσουν έξοδα που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν, χωρίς δική τους ευθύνη, ασφαλώς δεν πρέπει να τιμωρηθούν γι’ αυτό.

Οι επαγγελματίες του κλάδου μας θα πρέπει να αποζημιωθούν από την Πολιτεία μόνο για τις πραγματικές τους απώλειες, έτσι ώστε αυτό να τους επιτρέψει να παραμείνουν «ζωντανοί» και σε λειτουργία μέχρι το τέλος του προβλήματος που δημιούργησε ο Covid-19. Και αυτό είναι πραγματικά η μόνη δίκαιη λύση» επισημαίνει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης και προσθέτει απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς ότι:

«Το ελληνικό κράτος πρέπει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο προς τον χώρο των τουριστικών λεωφορείων, στηρίζοντας τους ανθρώπους αυτούς σε μία τόσο δύσκολη στιγμή και επιτρέποντάς τους να συνεχίσουν να υπάρχουν, τόσο για τον εαυτό τους όσο και για να εξακολουθήσουν να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πληρώνουν φόρους και ΦΠΑ και οι οποίοι, γενικά, δεν έχουν πάρει δάνεια και δεν βρίσκονται «στο κόκκινο», τουλάχιστον από δική τους ευθύνη. Αν ορισμένοι από αυτούς έχουν πάρει κάποιο δάνειο για να ανανεώσουν τον στόλο τους και, λόγω της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, που επιδεινώθηκε από την πρωτόγνωρη κατάσταση που έχει δημιουργήσει ο Covid-19, συνέβη να σφραγιστεί κάποια επιταγή τους ή να καθυστερήσει κάποια δόση leasing, πάντως δεν πρόκειται για κακούς επαγγελματίες, αλλά αντίθετα- για ανθρώπους που προσέχουν τη δουλειά τους και ανταποκρίνονται πάντοτε στις κάθε είδους υποχρεώσεις τους, γι’ αυτό και πρέπει να στηριχθούν, όπως και ολόκληρος ο χώρος μας.

Ο Covid-19 τούς δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα επιβίωσης, καθώς εξαφάνισε το έργο τους με την έλλειψη της κρουαζιέρας και των οργανωμένων ταξιδιών, στο πλαίσιο των οποίων υπήρχαν οι εκδρομές και τα transfers, που πραγματοποιούνται με τουριστικά λεωφορεία.

Γι’ αυτό είναι ανάγκη να στηριχθούν με δικαιοσύνη και κατ’ αναλογία, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν και να προσφέρουν στον τουρισμό και στην οικονομία της χώρας μας».

Την επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, εκ μέρους του Συνδέσμου Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, υπογράφουν ο πρόεδρος, Ε. Μαγκουσάκης και ο γεν. γραμματέας, Γ. Τρυπιδάκης.