21 °C Rethymno, GR
21/10/2020

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Πρόβλημα στην παλιά πόλη με τα τραπεζοκαθίσματα

Σωστό «πονοκέφαλο» στους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου προκαλούν τα περιστατικά που καλούνται να αντιμετωπίσουν κυρίως τους θερινούς μήνες στο ιστορικό κέντρο της πόλης μας, αφού διαχρονικά η πρόσβαση των οχημάτων γίνεται κυριολεκτικά μετ’ εμποδίων!
Η στενότητα των δρόμων, σε συνδυασμό με τα κατά καιρούς παρκαρισμένα οχήματα, τις ανοιγμένες τέντες, τα εμπορεύματα και τα απλωμένα τραπεζοκαθίσματα, είναι ο χειρότερος εφιάλτης της υπηρεσίας, όπως σχολίασε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο νέος διοικητής της Πυροσβεστικής, κ. Παναγιώτης Καράμπελας, ο οποίος απευθύνει έκκληση, ώστε άπαντες να συμμορφώνονται.
Ο κ. Καράμπελας μάλιστα έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται ένα νέο σχέδιο επέμβασης στην παλιά πόλη, που θα περιλαμβάνει εναλλακτικές λύσεις, δηλαδή, εναλλακτικές διαδρομές των πυροσβεστικών οχημάτων. Μέχρις ότου όμως, το νέο αυτό επιχειρησιακό σχέδιο πάρει «σάρκα και οστά», ο ίδιος εφιστά την προσοχή κατοίκων και επαγγελματιών για να είναι ακόμη περισσότερο συνεργάσιμοι με τις αρχές και να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να μπορούν άμεσα να αδειάσουν το χώρο για να διέλθουν τα πυροσβεστικά οχήματα.
Εξάλλου, τις επόμενες ημέρες ο νέος διοικητής της πυροσβεστικής προγραμματίζει να συναντηθεί με τον δήμαρχο Ρεθύμνου και άλλους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, προκειμένου να έχει μια διεξοδική συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη και γενικότερα στο δήμο, αλλά και για τις ανάγκες που παρουσιάζονται. «Επίσης, θέλω να συζητήσω με την δημοτική αρχή και το θέμα των πυροσβεστικών κρουνών που υπάρχουν στο ιστορικό κέντρο, ενώ πέρα από την παλιά πόλη στις προτεραιότητές μου, είναι και η προστασία του δάσους του Ευληγιά και φυσικά και των υπολοίπων περιαστικών δασών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καράμπελας.
Και ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία προετοιμάζει το δικό της σχέδιο δράσης ενόψει της θερινής περιόδου, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας από την άλλη, τόνισε στην εφημερίδα μας πως η δημοτική αρχή έχει ήδη εγκρίνει την χρηματοδότηση μιας νέας εργολαβίας, ύψους περίπου 20 χιλιάδων ευρώ για τον καθαρισμό των περιαστικών δασών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το αλσύλλιο του Ευληγιά. Η εν λόγω εργολαβία αναμένεται να εκτελεστεί στην διάρκεια του Μαΐου, ενώ εάν χρειαστεί θα γίνουν και πρόσθετες παρεμβάσεις για την προστασία της περιοχής.
«Υπάρχουν πολλά σημεία στα περιαστικά δάση του δήμου μας, που είναι δυσπρόσιτα και δεν είναι εύκολο να καθαριστούν από τους εθελοντές, διότι κρύβουν πολλούς κινδύνους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Νίκος Αγριμάκης. Επιπλέον, όπως είπε, στην συνάντηση που θα γίνει με το νέο διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας θα τεθεί εκ νέου και το ζήτημα των περιπολιών στην ευρύτερη περιοχή.

«Θα μπει τάξη στην παλιά πόλη»…
Και ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρεθύμνου κρούει το «καμπανάκι», προετοιμάζοντας το νέο επιχειρησιακό της σχέδιο για την παλιά πόλη, η δημοτική αρχή διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι το «νοικοκύρεμα» στο ιστορικό κέντρο έχει ήδη ξεκινήσει!
Στο «μικροσκόπιο» της για μία χρονιά, θα τεθούν τόσο τα τραπεζοκαθίσματα, όσο και οι καταλήψεις των πεζοδρομίων από τα περίπτερα και από τα απλωμένα εμπορεύματα των τουριστικών καταστημάτων, ενώ όπως προειδοποιεί ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, όσοι επαγγελματίες στο τέλος δεν συμμορφωθούν θα κληθούν να πληρώσουν τσουχτερά πρόστιμα!
Στην παρούσα χρονική περίοδο μάλιστα, κατατίθενται στον δήμο οι αιτήσεις για την χορήγηση των νέων αδειών, οι οποίες μέχρι τα τέλη Μαΐου θα έχουν δοθεί στους ενδιαφερόμενους, σύμφωνα με τον εντεταλμένο -για θέματα παλιάς πόλης- δημοτικό σύμβουλο, Όθωνα Χριστουλάκη.
«Από κει και μετά κάθε επαγγελματίας θα κληθεί να καταβάλλει το τίμημα που του αναλογεί (με βάση τα τετραγωνικά του) σε τρείς δόσεις, ενώ αμέσως μετά το λόγο θα έχει ο ελεγκτικός μηχανισμός. Πάντως, στόχος μας είναι να υπάρχει ευταξία στην παλιά πόλη και αυτό θα το πετύχουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστουλάκης.