21 °C Rethymno, GR
30/05/2020

ΑΠΟ ΤΗΝ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΕΘΗΚΕ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Η ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου: Πότε και πώς εφαρμόζεται η άυλη συνταγογράφηση

Στη ζωή των ασθενών έχει μπει από την 1η Απριλίου η άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων. Πρόκειται για μια νέα ψηφιακή υπηρεσία που προσφέρει το κράτος εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας σημαντικός αριθμός πολιτών χωρίς να χρειάζεται να επισκέπτεται το γιατρό του στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Η άυλη συνταγογράφηση είναι μια απλή και εξυπηρετική για τους πολίτες υπηρεσία, καθώς η ηλεκτρονική πλατφόρμα διευκολύνει σημαντικά τους ασθενείς και μπορεί να αξιοποιηθεί καθολικά από τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς που ακολουθούν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

Ωστόσο η άυλη συνταγή θα πρέπει να εκδίδεται μόνο εφόσον ο ιατρός έχει απόλυτη γνώση της κατάστασης της υγείας του ασθενούς, τον οποίο σε πολλές περιπτώσεις παρακολουθεί χρονίως. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το νέο σύστημα της άυλης συνταγογράφησης να θεωρείται από τους ασθενείς ως παραγγελία φαρμάκων, τα οποία ενίοτε τους χορηγούνται από άλλον ιατρό.

Τα «Ρ.Ν.» απευθύνθηκαν στον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργο Στεφανάκη, μετά από από μηνύματα που έλαβε η εφημερίδα από πολίτες που διατυπώνουν απορίες σε σχέση με την εφαρμογή της και από άλλους που υποστηρίζουν ότι αν και θέλουν να χρησιμοποιούσουν την παραπάνω εφαρμογή κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου Γιώργος Στεφανάκης εξηγεί ότι για την συνταγογράφηση υπάρχουν οι συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ και οι πιστοποιημένοι γιατροί, που κάνουν συνταγογράφηση. Για τους μεν συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ όπως λέει για τις πρώτες 200 επισκέψεις η συνταγογράφηση είναι δωρεάν. Δωρεάν επίσης είναι για τους χρόνια ασθενείς που έχουν συγκεκριμένο γιατρό που τους παρακολουθεί για το νόσημά τους και λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που δεν χρήζει αλλαγής. Διευκρινίζει όμως ότι άυλη συνταγογράφηση δεν σημαίνει αγορά δωρεάν φαρμάκων.

Ειδικότερα, ο κ. Στεφανάκης τόνισε: «Άυλη συνταγογράφηση δεν σημαίνει δωρεάν συνταγογράφηση. Σε ό,τι αφορά του συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς μπορούν να εξυπηρετούνται δωρεάν από αυτούς εφόσον περιλαμβάνονται στα 200 πρώτα ραντεβού όσο είναι δηλαδή το πλαφόν των επισκέψεων κάθε γιατρού. Για τους πιστοποιημένους γιατρούς υπάρχει υποχρέωση έκδοσης δελτίου παροχής υπηρεσιών που συνοδεύει κάθε συνταγή. Αυτή η απόδειξη κόβεται και επικοινωνεί ο ασθενής με τον γιατρό του προκειμένου να πληρωθεί ο γιατρός είτε με κατάθεση χρημάτων ηλεκτρονικά στον επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό του γιατρό, είτε μπορεί να περάσει κάποιος να πάρει την απόδειξη και να πληρώσει τον γιατρό στο ιατρείο τους. Οι οδηγίες που έχουμε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είναι ότι σε περίπτωση που χρειάζεται να πληρωθεί η συνταγή είναι να κατατίθεται ηλεκτρονικά στον τραπεζικό λογαριασμό του γιατρού».

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου απαντώντας σε διαμαρτυρία πολίτη που ανέφερε ότι ο γιατρός του δεν έκανε δεκτή την άυλη συνταγογράφηση με την επιχειρηματολογία ότι ο ιατρικός σύλλογος έχει λάβει απόφαση να μην συμμετέχει σε αυτήν ήταν σαφής και ξεκάθαρος υποστηρίζοντας ότι ουδέποτε ο ιατρικός σύλλογος έχει λάβει σχετική απόφαση. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση του Ιατρικού Συλλόγου να μην συμμετέχει στην άυλη συνταγογράφηση. Διευκρινίζουμε ότι η άυλη συνταγογράφηση ισχύει για δυο μήνες. Υπάρχει ένα θέμα φορολογικό που δεν φρόντισε να το λύσει η πολιτεία. Κάθε συνταγή πρέπει να συνοδευτεί από ένα δελτίο παροχής υπηρεσιών, οπότε ή ο ασθενής καταβάλλει ηλεκτρονικά το ποσό που αντιστοιχεί είτε περνά από το ιατρείο να πάρει την απόδειξη. Πάνω στην απόδειξη αναγράφεται ότι πρόκειται για άυλη συνταγογράφηση».

Διευκρινιστικά ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι για ασθενείς που ο γιατρός κρίνει ότι δεν χρειάζεται αλλαγή φαρμακευτικής αγωγής και επιθυμεί να αξιοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση αυτό γίνεται και καταβάλλεται ηλεκτρονικά το ποσό. «Δεν μπορεί κάποιος ασθενής να πάρει ένα οποιοδήποτε γιατρό να του ζητήσει να συνταγογραφήσει τα φάρμακα. Αυτό γίνεται μόνο για τους ασθενείς που παρακολουθούνται από συγκεκριμένο γιατρό για συγκεκριμένο χρόνιο νόσημα που πρέπει να επαναλάβουν την συνταγή του με ή χωρίς εξέταση ή επίσκεψη. Εκεί υπάρχει επικοινωνία με τον γιατρό και ο γιατρός προχωρά στην άυλη συνταγογράφηση. Αν όμως ο γιατρός κρίνει οι πρέπει να τον εξετάσει για να κάνει τη συνταγογράφηση τότε δεν μπορεί να αξιοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα της «Άυλης συνταγογράφησης» Ουσιαστικά η άυλη είναι χρήσιμη για ασθενείς που παρακολουθούνται για χρόνια νοσήματα από συγκεκριμένο γιατρό που τους γνωρίζει. Πάρα πολλές συνταγές που είναι επαναλαμβανόμενες ή είναι κοντά χρονικά η μια με την άλλη είναι δωρεάν. Σχεδόν οι μισές είναι δωρεάν. Οι εξάμηνες ή τρίμηνες συνταγές πληρώνονται γιατί είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δελτίο παροχής υπηρεσιών».

Η διαδικασία άυλης συνταγογράφησης

Η νέα διαδικασία είναι προαιρετική. Για την ενεργοποίησή της, οι πολίτες πρέπει να μπουν στο gov.gr, να επιλέξουν αρχικά την κατηγορία υπηρεσιών «Υγεία και Πρόνοια» και εν συνεχεία την υποκατηγορία «Φάκελος Υγείας», όπου θα βρουν την εφαρμογή για την άυλη συνταγογράφηση, στην οποία θα εισέλθουν χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet και τον ΑΜΚΑ τους.

Στη συνέχεια θα ζητούνται (και θα επιβεβαιώνονται μέσω μηνύματος) ο αριθμός κινητού τηλεφώνου και η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κάθε πολίτη, ώστε να λαμβάνει τη συνταγή με SMS ή/και e-mail.

Ο γιατρός θα μπαίνει στην πλατφόρμα e-prescription.gr, όπου θα καταχωρεί τη συνταγή με τον ίδιο τρόπο που το έκανε μέχρι τώρα. Πλην όμως, όταν πρόκειται για πολίτες που έχουν επιλέξει την άυλη συνταγογράφηση, αντί να την εκτυπώσει θα αποστέλλει τον κωδικό της με SMS ή/και με e-mail. Ταυτόχρονα, η συνταγή θα συσχετίζεται με τον ΑΜΚΑ του ασθενούς.

Η εκτέλεση της συνταγής από τον φαρμακοποιό θα γίνεται πάλι μέσω της πλατφόρμας e-prescription.gr μόνο με τον κωδικό που έχει αποσταλεί από το γιατρό στον ασθενή. Σε περίπτωση, δε, που το μήνυμα έχει χαθεί ή για οποιονδήποτε λόγο ο ασθενής δεν έχει πρόσβαση σε αυτό, η συνταγή θα μπορεί να εντοπίζεται και να εκτελείται μέσω του ΑΜΚΑ. Μόλις η διαδικασία ολοκληρωθεί επιτυχώς, ο πολίτης θα ενημερώνεται για αυτό με SMS ή/και e-mail.