27 °C Rethymno, GR
23/09/2020

ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Πρόταση για την αποκατάσταση του σχολείου της Κρύας Βρύσης και μετατροπή του σε Μουσείο

Η Λαϊκή Συσπείρωση και στον Δήμο Αγίου Βασιλείου και στην Περιφέρεια αλλά και όπου αλλού χρειαστεί έχει ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξει το αίτημα αυτό. Oι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση δημοτικοί σύμβουλοι στον Δήμο Αγίου Βασιλείου, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να ανακαλέσει την έγκρισή του για χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης του σχολείου Κρύας Βρύσης και τη δημιουργία ιστορικού μουσείου στον χώρο, από το «ελληνογερμανικό ταμείο για το μέλλον», επανέρχονται στο θέμα και με αίτημά τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου ζητούν να συζητηθεί στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του σώματος ο σχεδιασμός για να δρομολογηθεί η αποκατάσταση του σχολείου της Κρύας Βρύσης και η μετατροπή του σε Μουσείο, προτείνοντας να ενταχθεί το έργο από την Περιφέρεια σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Στο αίτημά τους οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, Θανάσης Χαριτάκης και Χαρά Βρυλάκη, αναφέρουν τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε σας παρακαλούμε στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. να συμπεριλάβετε στην ΗΔ το παρακάνω επείγον θέμα: Σχεδιασμός για να δρομολογηθεί η αποκατάσταση του σχολείου της Κρύας Βρύσης και η μετατροπή του σε Μουσείο. Για το θέμα αυτό εισηγούμαστε τα εξής:

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την ομόφωνη απόφασή του στις 11-6-2020:

  1. Έδωσε ένα ηχηρό ράπισμα στην απαράδεκτη και ανιστόρητη πολιτική άρνησης της Γερμανικής κυβέρνησης των πολεμικών επανορθώσεων προς τη χώρα και το λαό μας. Ο δούρειος ίππος του γερμανικού ταμείου για το μέλλον (και όχι ελληνογερμανικού καθώς δεν υπάρχει καμιά επίσημη ελληνική συμμετοχή), με την απόφαση αυτή αποκαλύφτηκε στο Πανελλήνιο. Κανείς δεν πρέπει να συγχέει τις ευθύνες του επίσημου Γερμανικού κράτους και των κυβερνήσεών του με τα αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στους δύο λαούς. Η απόφασή μας συμβάλλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων αυτών, που η ειλικρίνειά τους προϋποθέτει την πραγματική ιστορική μνήμη και την έμπρακτη αναγνώριση των ναζιστικών εγκλημάτων σε βάρος της χώρας και του λαού μας. Εξ άλλου χιλιάδες αντιφασίστες αγωνιστές μέσα στο Γερμανικό λαό καταδικάζουν απερίφραστα τη στάση του επίσημου κράτους στο ζήτημα αυτό.
  2. Η απόφαση του ΔΣ δεν στρέφεται εναντίον κανενός από τους φορείς που μέχρι τώρα αναμείχθηκαν με το θέμα αυτό. Εκτιμούμε ότι όλοι είχαν την πρόθεση να βοηθήσουν στην υλοποίηση του στόχου αυτού. Οι όποιες διαφορές είχαν να κάνουν αποκλειστικά με την στάθμιση των κινδύνων από την εμπλοκή του στις σκοπιμότητες της Γερμανικής κρατικής διπλωματίας.
  3. 3. Διερμηνεύοντας, νομίζουμε, τη θέληση όλων των δημοτικών συμβούλων, υπογραμμίζουμε πως η απόφασή μας αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε νέες καθυστερήσεις για να εκπληρωθεί επιτέλους το δίκαιο ηθικά, ιστορικά και πολιτικά αίτημα των κατοίκων της μαρτυρικής Κρύας Βρύσης. Αντίθετα πρέπει να είναι σταθμός για να ανακαινιστεί άμεσα το σχολείο και να μετατραπεί σε μουσείο ιστορικής μνήμης και διδαχής για τις φρικαλεότητες των χιτλερικών στρατευμάτων στο χωριό τον Αύγουστο του 1944 αλλά και στη χώρα μας γενικότερα. Η δημοσιότητα και η ευαισθητοποίηση που υπήρξε πρέπει άμεσα να αξιοποιηθούν από το ΔΣ και τον Δήμο. Αν ολιγωρήσουμε θα είμαστε υπόλογοι απέναντι στους κατοίκους του χωριού αλλά και στα αισθήματα του λαού μας.
  4. Το πρώτο βήμα είναι να λυθεί το θέμα της παραχώρησης της χρήσης για να μπορεί απρόσκοπτα ο Δήμος να χειριστεί το θέμα.

Η με αρ. πρωτ. 307/10-6-2020 επιστολή του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης, συναινεί στην πρόταση για χρηματοδότηση από τους πόρους που διαχειρίζεται η Περιφέρεια και σωστά μας καλεί εμπράκτως να κινηθούμε στην κατεύθυνση αυτή. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τον σύλλογο και γιατί με την επιστολή αυτή διευκολύνει το ΔΣ να αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες αλλά και για τις προσπάθειές του τόσα χρόνια να σηκώσει ένα βάρος που το κράτος έπρεπε να έχει αναλάβει.

Σήμερα λοιπόν το ΔΣ καλείται να αποφασίσει:

Α. Με δεδομένη την συγκατάθεση του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Κρητικής Παράδοσης η χρήση του Σχολείου επανέρχεται στην αρμοδιότητα του Δήμου, που έχει και την κυριότητα, για να προχωρήσει άμεσα στις επόμενες ενέργειες.

Β. Να εξουσιοδοτήσει τον Δήμαρχο να κάνει τις απαραίτητες επαφές και να μεταφέρει το ομόφωνο αίτημά μας για χρηματοδότηση του έργου αυτού είτε από τα κονδύλια του ΠΔΕ που χειρίζεται η Περιφέρεια είτε από άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα».

 Πρόταση για την Αποκατάσταση του σχολείου της Κρύας Βρύσης και μετατροπή του σε Μουσείο.