26 °C Rethymno, GR
11/07/2020

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη

-Κ. Μητσοτάκης: «Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά μας» - Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα θα φανεί η διασπορά του ιού τις προσεχείς ημέρες

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη επιβεβαιώθηκε χθες το βράδυ αυξάνοντας τον αριθμό των ασθενών της χώρας σε 100. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, για 45χρονο άνδρα από χωριό του Ηρακλείου, ο οποίος παρουσίασε συμπτώματα και απευθύνθηκε στα ΤΕΠ του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, όπου με βάση το πρωτόκολλο που ακολουθήθηκε ελήφθη δείγμα το οποίο εξετάστηκε και το αποτέλεσμα του ήταν θετικό.

Σημειώνεται ότι το δείγμα ασθενούς από το Ρέθυμνο που νοσηλεύτηκε το βράδυ της Τετάρτης σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου, όπως έδειξαν χθες τα αποτελέσματα του Εργαστήριου Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, ήταν αρνητικό στον κορονοϊό.

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Υγείας, πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων, προχωρά σε ανασχεδιασμό των μέτρων στις μονάδες υγείας, όπου κρίνει απαραίτητο. Έτσι, σύμφωνα με νεώτερο σχεδιασμό που αφορά τα νοσοκομεία της Κρήτης, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Ρεθύμνου εντάσσεται στις ΜΕΘ που θα κληθούν να φιλοξενήσουν και να αντιμετωπίσουν περιστατικά στην περίπτωση που υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου μας, το οποίο υποδέχεται τους ασθενείς, στο εξής υποχρεωτικά θα φοράει μάσκα.

Οι δηλώσεις των επιστημόνων ότι η διασπορά του ιού τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έντονη υποχρέωσαν την κυβέρνηση να λάβει έκτακτα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός προχώρησε σε διάγγελμα τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος όλος αντιμετωπίζει, πλέον, μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας. Η χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν χτυπήθηκε όσο άλλες. Όμως, ας μην έχουμε αυταπάτες: Τα δυσκολότερα είναι ακόμα μπροστά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, ωστόσο, πως πάνω από όλα τα μέτρα είναι η ατομική ευθύνη τονίζοντας χαρακτηριστικά πως κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ατομική ευθύνη. «Να κάνουμε καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική υγιεινή. Πλένουμε χέρια, μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης, δεν κάνουμε χειραψίες. Προστατεύουμε τους ηλικιωμένους, δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά και θα πρέπει να περιορίσουν τις επαφές τους», είπε.

«Στόχος μας τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου. Ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία. Καμία δομή δεν περισσεύει. Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού, εξαγγέλλοντας την άμεση πρόσληψη 2.000 επαγγελματιών υγείας σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ΕΚΑΒ.

Οι 1.500 θέσεις αφορούν νοσηλευτές και οι 500 λοιπό επικουρικό προσωπικό (πληρώματα ασθενοφόρων-διασώστες, τραυματιοφορείς, παραϊατρικό προσωπικό, φυσικοθεραπευτές κ.α.). Οι συμβάσεις που θα υπογραφούν θα είναι διετούς διάρκειας.

Εν τω μεταξύ μέτρα για τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω αναστολής της λειτουργίας των σχολείων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.=

Όπως δήλωσε, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, θεσμοθετείται η δυνατότητα χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους γονείς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.