10 °C Rethymno, GR
10/04/2020

Πόλη του παραδείσου

Ας διανύσουμε ένα φανταστικό ταξίδι από αυτή εδώ την στήλη, στην πόλη του Ρεθύμνου με την βασική υπόθεση ότι η νομοθεσία έχει ουσιαστική ισχύ και εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας.

Ξεκινάμε από το κυκλοφοριακό και την ηχορρύπανση όπου όλοι οι δρόμοι είναι προσβάσιμοι δίχως παράνομα διπλοτριπλοπαρκαρίσματα και οι άνθρωποι απολαμβάνουν μια μοναδική αίσθηση τάξης και ασφάλειας.

Τηρούνται οι όροι και προϋποθέσεις κατασκευής των οικοδομών με πρόβλεψη για θέσεις στάθμευσης, τα ποδήλατα αποτελούν ένα βασικό μέσο μεταφοράς στην πόλη και ο θόρυβος είναι μηδαμινός.

Μια πρόσφατη κανονιστική διάταξη του δημοτικού συμβουλίου (όχι αυτού που παρολίγο να πλακωθούν μεταξύ τους στο ξύλο για νερό), αποφάσισε ομόφωνα την κατάργηση της μηχανοκίνησης στο κέντρο της πόλης όλο το χρόνο.

Επιτρέπεται μόνο η κυκλοφορία μαζικών ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς και επαγγελματιών και έτσι αναδυκνείεται η εικόνα μιας πόλης που βασίζεται σε μια εξαίρετη χωροτακτική δύναμη η οποία έχει τεράστιο εργονομικό αποτέλεσμα.

Μπορεί οποιοσδήποτε σε πολύ λιγότερο χρόνο να διανύσει οποιαδήποτε απόσταση σε όλο το εύρος, από ότι αν χρησιμοποιούσε με το γρηγορότερο «πειραγμένο βρωμόγκαζο» με συνεχή παραβίαση οδικής κυκλοφορίας.

Τα καταστήματα αναψυχής της παραλίας και του λιμανιού σέβονταν το δημόσιο χώρο και τους ορίων στην ένταση ήχου της μουσικής, με αποτέλεσμα να μπορείς άνετα να περπατήσεις, να καθίσεις και να μιλάς δίχως να φωνάζεις.

Η τιμολόγηση προϊόντων προσαρμόζεται με το ειδυλλιακό περιβάλλον, στο οποίο παρέχονται και οι πελάτες είναι πρόθυμοι να πληρώσουν όσο όσο ένα καφεδάκι, ενώ το λειτουργικό κόστος καλύπτεται με λίγα τραπέζια και τις εισπράξεις της πρωινής βάρδιας.

Προχωράμε στις δημόσιες υπηρεσίες, όπου είναι πλέον όλες μηχανογραφημένες και η τεχνολογία μηδενίζει όλο τον φόρτο εργασιών και γραφειοκρατίας με αποτέλεσμα την άμεση εξυπηρέτηση πολιτών σε κάθε συναλλαγή.

Όλη αυτή η εικόνα, αντανακλάται στα πρόσωπα των ανθρώπων και ένα συλλογικό φως εκπέμπεται στην πόλη και διαχέει μια αίσθηση ευτυχίας όπου μεταδίδεται σε κάθε περαστικό επισκέπτη.

Η αντανάκλαση αυτή, πολλαπλασιάζεται από την ραγδαία αύξηση άφιξης τουρισμού υψηλού με έμφαση στον συνεδριακό τομέα όπου προσωπικότητες από όλο τον κόσμο θέλουν να διοργανώσουν πληθώρα εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο.

Η χρηματοδότηση ρέει άφθονη και γίνονται πληθώρα έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού της πόλης, αφού βασίζονται σε αξιόπιστες μελέτες που τεκμηριώνουν με επάρκεια την ορθή υλοποίησή τους.

Η πόλη, επιλέγεται μέσα στους δέκα καλύτερους παγκοσμίως προορισμούς και γίνεται αποδεκτή πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής, ώστε να υπογραφεί η συμφωνία αναθεώρησης λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία θα ονομάζεται συνθήκη του Ρίθυ.

Η φτώχια έχει εξαλειφτεί, η παιδεία αναβαθμίζεται, το πανεπιστήμιο επεκτείνεται, δημιουργούνται νέα τμήματα και κάτοικοι απολαμβάνουν ένα υψηλό επίπεδο διαβίωσης με ανάλογη αύξηση της κοινωνικής ευθύνης.

Το Ρέθυμνο, γίνεται πόλη σύμβολο, που το όνομά του είναι ταυτόσημο με την ευτυχία και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτή μπορούν να δημιουργούν και ξεχωρίζουν για τις τέχνες και τα γράμματα.

Το ταξίδι αυτό, δεν τελειώνει ποτέ, το ζήτημα είναι να αρχίσει και δεν θα ήταν καθόλου υπερβολικό κάποτε να γίνει πραγματικότητα, απλά χρειάζεται όραμα που να εμπνέει για συλλογικές δράσεις.

Το «εισιτήριο» υλοποίησης αυτού του ταξιδιού, είναι η τήρηση μιας υπέρτατης, διαχρονικής, και δημοκρατικής αρχής, της νομιμότητας, η οποία αποτελεί την «πύλη εισόδου του επίγειου παραδείσου».

Η νομιμότητα, με την ενέργειά της, παρέχει αίσθημα ασφάλειας δικαίου, απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, διαπλάθει συνειδήσεις και μέσω της κοινωνικής αλληλεπίδραση, προάγονται οι γνήσιες αξίες της ζωής.