31 °C Rethymno, GR
04/08/2021

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΣ ΚΑΙ ΧΑΝΙΩΝ

«Ροβήρος Μανθούλης, μια τρίτη ματιά»

Προβολές ταινιών, παρουσίαση ανέκδοτων ντοκουμέντων και φωτογραφιών, μια συζήτηση «φίλων» με γνωστούς σκηνοθέτες και δυο βιβλία σε επανέκδοση. Ένα ξεχωριστό αφιέρωμα για τον Ροβήρο Μανθούλη από τις 27 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου, από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.

Ο Ροβήρος Μανθούλης αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του κινηματογράφου με ένα πλούσιο κινηματογραφικό έργο που ξεπερνάει τις 120 ταινίες. Σήμερα, κι ενώ κοντεύει να κλείσει τα 93 του, συνεχίζει τη δημιουργική του διαδρομή διευρύνοντας το συγγραφικό του έργο.

Το έργο του αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νέες γενιές. Γι ‘ αυτό το λόγο δυο κινηματογραφικά Φεστιβάλ στην Ελλάδα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με συντονισμένες κινήσεις, προχώρησαν στην επανέκδοση δυο δυσεύρετων έργων του.

  • Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο» που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη.
  • Το Φεστιβάλ Χανίων – από τις εκδόσεις Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ’ εμέ».

Με αφορμή τις δυο αυτές εκδόσεις αποφασίστηκε ένα αφιέρωμα κατά βάση κινηματογραφικό αλλά με σημαντικές προεκτάσεις με ηχητικά, γραπτά και φωτογραφικά ντοκουμέντα. Ένα διαφορετικό από τα συνηθισμένα αφιέρωμα με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης, μια τρίτη ματιά» σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου, ο οποίος σε σημείωμα του αναφέρει:

«Η «Τρίτη ματιά» δεν είναι ένα ακόμα αφιέρωμα στο έργο του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη. Αφιερώματα έχουν γίνει αρκετά, παραδόξως όχι πολλά, και σίγουρα θα ακολουθήσουν άλλα. Έχει ένα τόσο πλούσιο και πολυεπίπεδο έργο, που πάντα θα έχεις την αίσθηση πως δεν κατάφερες να το συμπεριλάβεις όλο. Κάτι θα μένει έξω. Η «Τρίτη Ματιά» επιχειρεί μια διαφορετική προσέγγιση.

Κουβεντιάζοντας κάποτε με το Ροβήρο Μανθούλη για την αισθητική του κινηματογράφου μού είχε πει πως όταν βάζουμε ένα σημαντικό δραματικό στοιχείο σε μια ταινία, αυτό θα πρέπει να εμφανίζεται τρεις φορές. Του το είχαν διδάξει στη Σχολή Κινηματογράφου και Θεάτρου στο πανεπιστήμιο των Συρακουσών στην Αμερική. Κι ακολουθούσε πιστά τη συμβουλή.

Η τρίτη επανάληψη φαίνεται να ολοκληρώνει έναν κύκλο, χωρίς όμως να τον κλείνει. Η τρίτη επανάληψη μας οδηγεί σε ένα ανώτερο στάδιο, ένα επίπεδο παραπάνω, όπως οι κύκλοι στο σπιράλ. Και σίγουρα αποτελεί εφαλτήριο για μια παραπέρα πορεία προς τη γνώση, την αισθητική απόλαυση, τη νέα σύνθεση.

Η τωρινή «τρίτη ματιά» στο έργο του Μανθούλη ακολουθεί την ίδια ιδέα. Έρχεται να κλείσει έναν κύκλο, καλύπτοντας τα κενά, συνεισφέροντας νέο άγνωστο ή δυσεύρετο υλικό, εντοπίζοντας λεπτομέρειες που μας ξέφυγαν, να δώσει αφορμές για σκέψεις, για μια πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο ενός από τους πιο σημαντικούς δημιουργούς του κινηματογράφου.

Με αυτή τη λογική συγκροτήθηκε το αφιέρωμα 2021 στο Ροβήρο Μανθούλη που σε λίγους μήνες θα «καβαντζάρει» τα 93 χρόνια μιας πλούσιας και δημιουργικής ζωής, παραγωγικής μέχρι και σήμερα – και τον ευχαριστούμε γι αυτό αφού συνεχίζει να μας προσφέρει την πλούσια γνώση του. Το αφιέρωμα δεν είναι μόνο κινηματογραφικό, καθώς περιλαμβάνει ηχητικά αρχεία, συνεντεύξεις, γραπτά ντοκουμέντα και φωτογραφίες».

Το αφιέρωμα χωρίζεται σε 6 +1 ενότητες:

Α. Τρεiς τόποι. Τρία από τα ντοκιμαντέρ της πρώιμης περιόδου στην Ελλάδα, τα μοναδικά σωζόμενα, δυσεύρετα σήμερα: Ακρόπολις-Η πιο μεγάλη δύναμη-Λευκάδα.

Β. Τρία πρόσωπα. Πρόσωπα της ελληνικής διασποράς στο Παρίσι:Μιμίκα Κρανάκη-Κλεμάν Λεπίδης-Βασίλης Αλεξάκης.

Γ. Τρεiς σταθμοί. Οι κλασικές ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη: Πρόσωπο με πρόσωπο-Βίοι παράλληλοι του εμφυλίου-Μπλούζ με σφιγμένα δόντια.

Δ. Αυτοπροσώπως. Ο Ρ. Μανθούλης μπροστά στην κάμερα άλλων δημιουργών μιλά για τη ζωή και το έργο του: Μια ταινία μια ζωή, του Κ. Μωριάτη – Ο άνθρωπος με κινηματογραφική μηχανή, του Κώστα Μαχαίρα-Ο αθέατος σκηνοθέτης, του Νίκου Θεοδοσίου-Καιρός για ήρωες, των Καλιόπης Λεγάκη και Άγγελου Κοβότσου-Μια μικρή ιστορία, του Νίκου Θεοδοσίου.

Ε. Μικρές πινελιές. Μαρτυρίες για το έργο του από φίλους και συνεργάτες, κατάλογοι αφιερωμάτων κλπ.: Αντρέας Παγουλάτος -Γιάννης Μπακογιαννόπουλος-Τίτος Πατρίκιος-Νίκος Σμαραγδής-Βασίλης Αλεξάκης-Κίτυ Αρσένη.

ΣΤ. Ίχνη. Σπάνιο ανέκδοτο υλικό, κείμενα και φωτογραφίες από το αρχείο του Ρ. Μανθούλη.

Το αφιέρωμα θα κορυφωθεί με μια «Συνάντηση φίλων» στην οποία θα πάρουν μέρος και θα μιλήσουν για τον τιμώμενο σκηνοθέτη οι Σταύρος Ψυλλάκης, Άγγελος Κοβότσος, Άρης Μπαφαλούκας και οι διευθυντές των Φεστιβάλ: Ολυμπίας Δημήτρης Σπύρου και Χανίων Ματθαίος Φραντζεσκάκης. Τη συζήτηση θα συντονίσει η φίλη Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγός στην ΕΡΤ.

Η συνάντηση αυτή θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω του διαδικτύου στις 3 Απριλίου 2021 στις 6:00 μ.μ.

Η αναλυτική παρουσίαση του αφιερώματος στον δικτυακό τόπο: www.chaniafilmfestival.com/manthoulis/

Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβάλλονται δωρεάν στη πλατφόρμα του Φεστιβάλ Ολυμπίας: online.olympiafestival.gr