16 °C Rethymno, GR
02/04/2020

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Ρυθμίστηκαν οφειλές ύψους 1,8 εκ. ευρώ στον Δήμο Ρεθύμνου

• Μόνο τον Δεκέμβριο ο Δήμος εξόφλησε 388 εντάλματα ύψους 4 εκ. ευρώ

Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ

Κοντά στα δυο εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ύψος του ποσού που ρύθμισαν οι οφειλέτες στον Δήμο Ρεθύμνου, οι οποίοι αξιοποίησαν τη ρύθμιση που ήταν σε ισχύ έως 31 Δεκεμβρίου.

Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ρεθύμνου έγιναν 1.262 αιτήσεις για ρύθμιση οφειλής, οι οποίες αφορούσαν ρυθμιζόμενη οφειλή ύψους 1.827.712€. Εφάπαξ πλήρωσαν 667 δημότες με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό 516.532€.

Με δόσεις θα πληρώσουν 595 με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό 1.311.180€.

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης ρύθμισε οφειλή 130.160€, ενώ η μικρότερη οφειλή ήταν στα 11,15€.

«Κατά τη διάρκεια της περιόδου ρύθμισης οφειλών, ρυθμίστηκε περίπου το 20% των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων του Δήμου Ρεθύμνης.

Αν και το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από εκείνο που επετεύχθη με τη ρύθμιση του 2017, ωστόσο είναι αρκετά ικανοποιητικό, δεδομένου ότι περισσότεροι από 1.200 δημότες προσήλθαν στην Οικονομική Υπηρεσία και ρύθμισαν τις οφειλές τους, ύψους σχεδόν 2.000.000€.

Πέρα όμως από τη ρύθμιση ο στόχος που είχε τεθεί με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 για την ποσοστιαία είσπραξη των οφειλόμενων προς τον Δήμο ποσών, επετεύχθη πέρα από τα προβλεπόμενα, καθιστώντας για άλλη μια φορά τον προϋπολογισμό του Δήμου απόλυτα υλοποιήσιμο» επεσήμανε σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης.

Πάντως, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, το χρέος των περίπου δέκα εκατομμυρίων ευρώ, αν και σχετικά διαχειρίσιμο, εντούτοις, δεν παύει να προκαλεί «πονοκέφαλο» στο δημοτικό σύστημα. Ωστόσο, η ετήσια εισροή περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από τα ρυθμιζόμενα χρέη, στα δημοτικά ταμεία -όπως είπε- δίνει ανάσα στο σύστημα, παρά το γεγονός ότι συνεχώς δημιουργούνται νέες οικονομικές υποχρεώσεις στους πολίτες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δυσκολεύονται να ανταποκριθούν.

Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν κυρίως σε παρελθόντα έτη, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα δέκα ή τα δεκαπέντε χρόνια. Πρόκειται δηλαδή, για χρέη ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε επιχειρήσεις και εταιρίες, με βάση τα όσα τόνισε στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Σπανουδάκης.

 

Τον Δεκέμβριο ο Δήμος ενίσχυσε την τοπική οικονομία με 2.6 εκ. ευρώ

Παράλληλα, όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, ο Δήμος Ρεθύμνης είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης του Νομού και με την υλοποίηση του ετήσιου προϋπολογισμού του, λειτουργεί ανταποδοτικά προς τη Ρεθεμνιώτικη κοινωνία. Όπως επεσήμανε μόνο τον μήνα Δεκέμβριο εξοφλήθηκαν 388 εντάλματα ύψους 4.054.572€. Το 65% του ποσού αυτού, δηλαδή περίπου 2.650.000€, «έπεσαν» στο Ρέθυμνο ενισχύοντας την τοπική μας οικονομία. «Τα εντάλματα αυτά είναι διάφορων ειδών και αφορούν από κρατήσεις στην εφορία, από δάνεια, από λογαριασμούς, από εργολάβους και μισθοδοσία. Τον Δεκέμβριο ο Δήμος πλήρωσε 4 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 26 εκ. ευρώ «έπεσαν» στην αγορά του Ρεθύμνου είτε μέσω μισθοδοσίας (περίπου 400.000 ευρώ), είτε μέσω εργολαβιών, είτε προμήθειες κτλ. Είναι πολύ σημαντικό ότι μέσα σε διάστημα ενός μηνός ο Δήμος να μπορεί να δίνει μια ένεση ρευστότητας στην αγορά» τόνισε ο κ. Σπανουδάκης.

 

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση στους δήμους για τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα

Εν τω μεταξύ τη διαγραφή αναδρομικών χρεώσεων δημοτικών τελών και φόρων που επιβλήθηκαν σε βάρος χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων, όταν αυτοί δήλωσαν στους δήμους τις πραγματικές επιφάνειες των κατοικιών ή άλλων κτισμάτων τους αποφάσισε τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη ευνοϊκές ρυθμίσεις οικειοθελούς συμμόρφωσης που θέσπισε πρόσφατα για τα χρέη προς τους ΟΤΑ.

Η διαγραφή θα αφορά στις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στους δήμους. Η νέα αυτή ευνοϊκή εξέλιξη αφορά, ειδικότερα, όσους ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ήδη προσέλθει στους δήμους, έχουν ήδη δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους και έχουν ήδη επιβαρυνθεί αναδρομικά για τη δεκαετία 2010-2019 με δημοτικούς φόρους και δημοτικά τέλη επί των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων που «αποκάλυψαν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με τις ρυθμίσεις που γινόταν μέχρι τέλος του 2019 οι δημότες είχαν τη δυνατότητα απαλλαγής από τα πρόστιμα, όμως, πλήρωναν τη διαφορά των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Με τη νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στα μέσα Δεκεμβρίου δεν θα καταβάλλονται ούτε τέλη ούτε προσαυξήσεις ούτε πρόστιμα ούτε η διαφορά των αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Οι διατάξεις αυτές, οι οποίες τέθηκαν τυπικά σε ισχύ από τις 16 Δεκεμβρίου 2019 αλλά ουσιαστικά θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από το νέο έτος προβλέπουν ότι: «Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α’ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31-3-2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγούμενου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνο από την 1η-1-2020».

Ουσιαστικά, με τις διατάξεις αυτές:

1) Παρέχεται το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη κτίσματος ή οικοπέδου που δεν το έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ, καθώς και σε κάθε ιδιοκτήτη που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να υποβάλει δήλωση με τα πλήρη και ορθά στοιχεία των επιφανειών όλων των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων.

2) Επιτρέπεται ακόμη και η δήλωση αδήλωτων επιφανειών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, προκειμένου η απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και τους δημοτικούς φόρους να ισχύσει και για τα επιπλέον τετραγωνικά που θα δηλωθούν.

3) Ρυθμίζονται όλες οι κατηγορίες φόρων, τελών και εισφορών προς τους Δήμους της χώρας, ήτοι τέλη καθαριότητας και φωτισμού, Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) και δημοτικός φόρος.

4) Ωφελούνται φορολογούμενοι που κατέχουν κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακάλυπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.

5) Παρέχεται προθεσμία έως την 31η Μαρτίου 2020 για την υποβολή των διορθωτικών δηλώσεων στους ΟΤΑ.

6) Προβλέπεται ότι η υποχρέωση πληρωμής δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων για τις επιφάνειες που θα δηλωθούν ισχύει από την 1η-1-2020. Δηλαδή οι επιβαρύνσεις για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που θα δηλωθούν θα «τρέχουν» από την 1η Ιανουαρίου 2020 κι όχι αναδρομικά από την προηγούμενη δεκαετία.