9 °C Rethymno, GR
02/03/2021

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ - ΚΟΜΜΑΤΩΝ - ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

Σήμερα η 47η Επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

Πολιτικά κόμματα, τοπικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, σωματεία εργαζομένων, χαιρετίζουν με ανακοινώσεις τους τη σημερινή 47η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μια επέτειο που οι συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία και η υγειονομική κρίση δεν επιτρέπουν να εορταστεί με τον προσήκοντα τρόπο και να αποδοθεί η οφειλόμενη τιμή στους πρωταγωνιστές της εξέγερσης και σε όλους τους αγωνιστές της Δημοκρατίας εναντίον της χούντας.

Στο Ρέθυμνο θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, συμβολική εκδήλωση μνήμης και τιμής των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, με συγκέντρωση εκπροσώπων κομμάτων και κοινωνικών φορέων τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας με απόλυτο σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα (μάσκες, αποστάσεις κλπ.), όπως αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους οι συμμετέχοντες.

Ακολουθούν επετειακά μηνύματα:

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή, με αφορμή την σημερινή επέτειο του Πολυτεχνείου δήλωσε τα εξής:

«Συμπληρώνονται σήμερα σαράντα επτά χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου, που αποτελεί κορυφαίο σύμβολο αντίστασης στη νεότερη πολιτική μας ιστορία και σημείο αναφοράς των σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι μνήμες της εποχής, επαναφέρουν όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα και περιστατικά, που άφησαν αδρά τα σημάδια τους στην ιστορία του τόπου μας και συγκλόνισαν τις ελεύθερες δημοκρατικές συνειδήσεις.

Γεγονότα και πράξεις πρωτόγνωρες για τα ανθρώπινα δεδομένα, που αναδεικνύουν τη μεγαλοπρέπεια της ψυχής όσων αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για ιδέες, αξίες και ιδανικά.

Χάρη σε αυτές τις πράξεις αυτοθυσίας της τιμημένης γενιάς του Πολυτεχνείου, οι Έλληνες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ζουν, να σκέφτονται και να εκφράζονται ελεύθερα. Οι σύγχρονοι αυτοί ήρωες, έχουν μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας, γιατί άνοιξαν το δρόμο για μια ελεύθερη και δημοκρατική Ελλάδα, που αντιδρά σε φασιστικές ιδεολογίες και πρακτικές.

Το Πολυτεχνείο είναι η ζωντανή ιστορική παρακαταθήκη του λαού και κυρίως της νεολαίας μας, μετουσιώνοντας τον αγώνα της κοινωνίας για το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης και έκφρασης των πολιτών της.

Δυστυχώς η τρέχουσα συγκυρία και η δοκιμασία, που περνά η χώρα μας λόγω του Κορωνοϊού δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τις καθιερωμένες εκδηλώσεις για να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας. Ωστόσο, η θυσία τους και η δύναμη ψυχής τους ζει μέσα στο μυαλό και στην καρδιά μας, εμπνέοντας δύναμη και ελπίδα στην Κοινωνία μας».

* * *

Σε κοινή δήλωση του βουλευτή Ρεθύμνου Α. Ξανθού και της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, αναφέρονται τα εξής:

«Η φετινή επέτειος του «Πολυτεχνείου» προφανώς δεν είναι σαν τις προηγούμενες. Η πανδημία και το lockdown αλλάζουν αναγκαστικά τα δεδομένα και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις θα τιμήσουν, με ωριμότητα και υπευθυνότητα, μια από τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης πολιτικής μας ιστορίας.

Η κυβέρνηση όμως βρήκε την ευκαιρία, με πρόσχημα τη Δημόσια Υγεία, να επιδείξει «πολιτική πυγμής» απέναντι στο δημοκρατικό και αριστερό κόσμο και στις ευαισθησίες του, διολισθαίνοντας στην αστυνομοκρατία και στην εδραίωση «καθεστώτος εξαίρεσης» από τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών.

Αυτό που δεν μπορεί να καταλάβει η κυβέρνηση είναι ότι με τον τρόπο αυτό προκαλεί αντιδράσεις, πυροδοτεί κοινωνική και πολιτική πόλωση και άρα δυναμιτίζει τελείως το αναγκαίο κλίμα συναίνεσης των πολιτών στην εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων. Με άλλα λόγια, οι απαγορεύσεις αυτών των ημερών «βλάπτουν σοβαρά» και τη Δημοκρατία και τη Δημόσια Υγεία.

Ελπίζουμε την ύστατη στιγμή να συνειδητοποιηθεί ο κίνδυνος για τις πολιτικές εξελίξεις από τη κατάχρηση εξουσίας με την οποία «φλερτάρει» η κυβέρνηση και να υπάρξουν πρωτοβουλίες εκτόνωσης της κρίσης.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως και σε όλη την υπόλοιπη χώρα, θα συμμετέχει με ολιγομελή αντιπροσωπεία στην συμβολική εκδήλωση μνήμης που οργανώνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις του νομού Ρεθύμνου την Τρίτη 17/11 τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα».

* * *

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, σε γραπτό μήνυμα του τονίζει: «Διαχρονικά και επίκαιρα παραμένουν τα μηνύματα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές, κατάφεραν να συσπειρώσουν τις δυνάμεις μιας κοινωνίας που αγωνίστηκε για τη Δημοκρατία, την Ισότητα, την Πρόοδο και την Παιδεία. Απέδειξαν, επίσης, ότι η πρωτοπορία και οι κοινωνικές ανατροπές εκφράζονται από τη νέα γενιά. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους κατά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, αλλά και αυτούς που αγωνίστηκαν για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας».

Στο μήνυμα του ο  επικεφαλής  της παράταξης «Κρήτη Μπροστά» Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, αναφέρει:
«Η επέτειος της 17η Νοεμβρίου εκπέμπει μήνυμα Δημοκρατίας και ενότητας των Ελλήνων. 
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 μας θυμίζει τις μορφές εκείνων που πάλεψαν, για την Παιδεία, την Ελευθερία, την Δημοκρατία, την Ισονομία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη που δεν είναι αυτονόητα αλλά χρειάζονται πολύ δουλειά για να κρατούν την ισορροπία τους και να μην κινδυνεύουν απο τις σύγχρονες προκλήσεις.
Η σημερινή ημέρα, όμως, δεν αποτελεί μια απλή επέτειο, αλλά είναι διαχρονικό σύμβολο ελπίδας. Αυτή τη νοοτροπία χρειαζόμαστε και τώρα για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτή τη βραχυπρόθεσμη κρίση της πανδημίας».

Σε χαιρετισμό του με αφορμή τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης, Μανώλης Καρτσωνάκης, απευθυνόμενος σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αναφέρει:

«Αγαπητοί συνάδελφοι

Αγαπητά μου παιδιά,

H εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου του 1973 σηματοδότησε την αρχή του τέλους για το δικτατορικό καθεστώς, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελληνικός λαός είχε στερηθεί τις δημοκρατικές ελευθερίες και είχαν εξοριστεί, φυλακιστεί και βασανιστεί χιλιάδες άνθρωποι. Επτά χρόνια μετά από την κατάλυση της δημοκρατίας, επικρατούσε ένας γενικός αναβρασμός στην κοινωνία που εκφράστηκε με την κατάληψη της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του ‘73 και κορυφώθηκε με την κατάληψη του Πολυτεχνείου την 14η Νοεμβρίου. Η κίνηση αυτή εξελίχθηκε σε μαζική αντίδραση στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αφού συγκεντρώθηκαν πολίτες έξω από το Πολυτεχνείο, καθώς και σωματεία και επαγγελματικές οργανώσεις και πήρε τη μορφή γενικευμένου ξεσηκωμού ενάντια στην Χούντα. Ο ραδιοσταθμός που εξέπεμπε από το Πολυτεχνείο ενέτεινε την αίσθηση αυτή στη συνείδηση όλων. Τις πρώτες ώρες της 17ης Νοεμβρίου ο στρατός πέρασε στην καταστολή της εξέγερσης. Η εισβολή του τανκ στην κεντρική πύλη του Μετσόβιου ήταν από τις συμβολικές στιγμές που περνούν αυτομάτως στην ιστορία και χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του λαού.

Οι μαθητές και οι φοιτητές, οι νέοι, ήταν αυτοί που ανέλαβαν να εκφράσουν την αγανάκτηση ενός ολόκληρου λαού και να διεκδικήσουν τις συνταγματικές του ελευθερίες. Η αυθόρμητη συσπείρωση γύρω από αυτούς υπογραμμίζει την ορμητικότητα και την αγωνιστικότητα της νιότης απέναντι σε οτιδήποτε ολοκληρωτικό, αυταρχικό και αναχρονιστικό. Πραγματικά, οι νέοι αποτελούν τα αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και η ουσιαστική καλλιέργεια και Παιδεία τους δίνει τα εφόδια να προσεγγίζουν με κριτικό πνεύμα τη σύγχρονη πραγματικότητα».

* * *

Το Εργατικό Κέντρο Ρέθύμνου, σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου, αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Εργαζόμενοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη, Δημοκρατία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά. Διαχρονικά, είναι τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, η απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων, είναι και επίκαιρα και διαχρονικά.

Σαράντα επτά (47) χρόνια μετά συνεχίζουμε να μην ξεχνάμε τα ιδανικά για μια καλύτερη ζωή της τάξης μας. Η φετινή όμως επέτειος μας βρίσκει με περίσσια ευθύνη ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία που διακυβεύει την δημόσια υγεία, που διακυβεύει τις ζωές των αγαπημένων μας ανθρώπων. Με σύνεση θα αντιμετωπίσουμε και αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Η Κυβέρνηση στο όνομα της πανδημίας προσπαθεί να επιβάλει μια σειρά απαγορεύσεων και αντεργατικών νόμων.

Η εργατική τάξη όμως και ο λαός δεν θα ανεχτούν να βάλει η Κυβέρνηση τα αναφαίρετα δικαιώματά μας σε lock down.

Το μήνυμα του αγώνα για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης είναι ότι δεν μπαίνουν σε καραντίνα.

Διεκδικούμε:

 • Να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης όλων των εποχιακά απασχολούμενων στον τουρισμό, χωρίς όρους και προϋποθέσεις,
 • Την κατάργηση όλων των αντεργατικών πράξεων νομοθετικού περιεχομένου,
 • Έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας. Πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων,
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους,
 • Δίκαιο και βιώσιμο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης,
 • Μισθούς, μεροκάματο, συντάξεις και παροχές σύμφωνα με τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων,
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση,
 • Σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς,
 • Σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις
 • Ναι στην ειρήνη,
 • Ναι στη φιλιά, τη συνεργασία και την πρόοδο όλων των λαών της γης».

***

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου, σε ανακοίνωσή του για την σημερινή επέτειο αναφέρει:

«Η κυβέρνηση μπροστά στο έγκλημα που διαπράττει ενάντια στην δημόσια υγεία, νιώθει την οργή του λαού να μεγαλώνει και να πνίγει την πολιτική της.

Αυτή την πολιτική που έκανε το δημόσιο σύστημα Υγείας ένα χάρτινο πύργο έτοιμο προς κατάρρευση. Γνωρίζουν ότι τα θύματά από τον κορωνοϊό έχουν την υπογραφή τους, την υπογραφή του κέρδους για τους λίγους και φτώχεια και θάνατος για τους πολλούς. Δεν πήραν γιατρούς, νοσηλευτές, δεν άνοιξαν εντατικές από συνειδητή επιλογή. Η κυβέρνηση, δυστυχώς για τον ελληνικό λαό έχει ένα παράδειγμα, τις άλλες καπιταλιστικές χώρες, όπου η τακτική είναι παρόμοια. Όμως γνωρίζει ότι η συνεπής στάση των υγειονομικών και των συνδικάτων, τα ρεαλιστικά αιτήματα που προβάλουν και σώζουν ζωές και όχι κέρδη έχουν αγκαλιαστεί από την πλειοψηφία της κοινωνίας και το επιχείρημα «πεθαίνουν και αλλού, αλλού είναι χειρότερα» δεν περνάει.

Έτσι, στοχοποιεί τους αγωνιστές υγειονομικούς το ταξικό κίνημα μπροστά στο Πολυτεχνείο. Νομίζει ότι έτσι και με την πληρωμένη προπαγάνδα των παπαγάλων θα βάλει αυτούς που την αποκάλυψαν στο κάδρο των υπευθύνων για την πανδημία. Δημιουργεί κλίμα από τώρα με σκοπό να ξύσει πληγές με τους μπογδάνους και τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο. Θέλουν να στήσουν σκηνικό παραπληροφόρησης και προπαγάνδας για να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της για την πανδημία. Το κίνημα έχει πείρα 130 χρόνια στην πλάτη του, έμαθε από προβοκάτσιες και επιθέσεις κάθε λογής.

Το Πολυτεχνείο θα σας στοιχειώνει, γιατί τα αιτήματά του είναι επίκαιρα και συναντιούνται με τους σύγχρονους αγώνες, γιατί ενώνονται με τις φωνές των υγειονομικών, των εργαζομένων. Γιατί το ψωμί, παιδεία, ελευθερία, αυτά τα τρία ταπεινά και πολύτιμα αγαθά το σάπιο σύστημά σας αδυνατεί να τα εξασφαλίσει. Πόσο μάλλον την υγεία, τη στέγη, την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τα σύγχρονα δικαιώματα του λαού.

Το σύνθημα «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία» μεταφράζεται στα σημερινά αιτήματα για τη διασφάλιση του εισοδήματος των εργαζομένων, για τις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, για να μην περάσει ο νόμος-έκτρωμα που θα απαγορεύει την πραγματοποίηση της απεργίας και τη συνδικαλιστική δράση.

Γι’ αυτούς τους λόγους εμείς θα τιμήσουμε το Πολυτεχνείο, όπως του αρμόζει σε συνθήκες πανδημίας. Όπως έχουμε αποδείξει, το οργανωμένο ταξικό κίνημα μπορεί να διασφαλίσει ότι στις εκδηλώσεις παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Καλύτερα από τους κατηγόρους του.

 Γιατί για εμάς η υγεία είναι η ζωή μας, όχι κόστος.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου μας, θα καταθέσει στεφάνι την Τρίτη 17 του Νοέμβρη στις 11:00 το πρωί στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης».