11 °C Rethymno, GR
21/01/2021

ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σεμινάριο εισαγωγής στην Ιστορία της Τέχνης

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου διοργανώνουν σεμινάριο για την ιστορία της τέχνης με εισηγητή τον Γιώργο Καραταράκη, ο οποίος έχει σπουδάσει σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Τα μαθήματα του σεμιναρίου θα γίνουν διαδικτυακά στην πλατφόρμα των Μαθημάτων Φωτογραφίας Ρεθύμνου, θα ολοκληρωθούν σε 3 εβδομαδιαίες συναντήσεις, με ημερομηνία έναρξης το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές σχετικά με το περιεχόμενο του σεμιναρίου: «Θα αναφερθούμε στην τέχνη και την ιστορική της εξέλιξη από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι σήμερα. Σκοπός του εργαστηρίου θα είναι η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την τέχνη και τον ιδιαίτερο κόσμο της.

Στις συναντήσεις θα αναλυθούν οι ιστορικές περίοδοι, οι καλλιτέχνες και οι όροι οι οποίοι συντελούν σε μεγάλο βαθμό αυτόν τον κόσμο, ούτως ώστε τα μέλη τους να αποκτήσουν τα πρώτα απαραίτητα εφόδια που απαιτούνται για την περαιτέρω εξέταση του θέματος.

Δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας, γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα. Αυτά θα βασίζονται στο διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω από την τέχνη και τις κοινωνίες που τη διαμόρφωσαν».

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν, λόγω της αυξημένης προσέλευσης και του περιορισμένου αριθμού θέσεων, πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους επικοινωνώντας με το τηλέφωνο: 6975973970 ή στο mail: historyofartrethymno@gmail.com.

Το κόστος συμμετοχής είναι 20 ευρώ ανά άτομο.

Βιογραφικό Εισηγητή

Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου.

Αντίστοιχου τύπου ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».

Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης ιστορίας της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες, σε διαφορετικούς χώρους με επίκεντρο την Κρήτη. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.