16 °C Rethymno, GR
22/04/2021

ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σεμινάριο «Οι σημαντικότεροι εν ζωή καλλιτέχνες»

Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα ««Οι σημαντικότεροι εν ζωή καλλιτέχνες» διοργανώνουν τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου με εισηγητή τον Γιώργο Καραταράκη. Θα ξεκινήσει το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου στις 8:00 το βράδυ και θα ολοκληρωθεί σε τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις.

Το σεμινάριο αφορά τη ζωή και κυρίως το έργο των σημαντικότερων καλλιτεχνών που δημιουργούν τα τελευταία περίπου 40 χρόνια και έχουν σημαδέψει την παρούσα διεθνή καλλιτεχνική «σκηνή».

Σε σχετικό ενημερωτικό τους σημείωμα, διοργανωτής και εισηγητής αναφέρουν:

«Πολλές φορές στα χρόνια που ασχολούμαι με την τέχνη έχω ακούσει κατηγορίες για τους σύγχρονους καλλιτέχνες και τη σύγχρονη τέχνη: «μα πλέον δεν υπάρχει ένας Πικάσο», «πλέον δεν υπάρχει πρωτοπορία», «πλέον η τέχνη πνέει τα λοίσθια», «όλα γίνονται για το χρήμα».

Είναι όμως τα πράγματα όντως έτσι; Η τέχνη μέσα από την ίδια της την ιστορική διαδρομή έφτασε στο απόγειό της και έχει αρχίσει να φθίνει; Οι σύγχρονοι καλλιτέχνες αποτελούν απλά τα κενά φαντάσματα του πάλαι ποτέ ένδοξου παρελθόντος τους; είναι πλέον τα κακέκτυπα μίας λιγότερο ηρωικής εποχής; ή μήπως είμαστε εμείς αυτοί που αδυνατούμε να αντιληφθούμε, να επεξεργαστούμε και να αξιολογήσουμε τα όσα γίνονται γύρω μας στο χώρο της τέχνης;

Ερωτήματα δίχως απάντηση, που δεν αναιρούν τη μία και μοναδική αλήθεια, που υπαγορεύει, ότι όποιοι και αν είναι αυτοί οι καλλιτέχνες, όσο σημαντικό λιγότερο ή περισσότερο και αν είναι το έργο τους, ζουν ανάμεσα μας και αξίζει να τους μελετήσουμε. Ας μην τους περιμένουμε να πεθάνουν.

Κάποια ιδιαίτερη πρώτη γνώση από πλευράς των συμμετεχόντων δεν είναι απαραίτητη παρά μόνο όρεξη για γνώση και διάθεση για ερωτήσεις και ομαδικό διάλογο. Στα σεμινάρια θα διατηρηθεί μία σχετικά χαλαρή γραμμική αφήγηση της ιστορίας προκειμένου να υπάρξει ένας κεντρικός άξονας γύρω από τον οποίο αυτά θα οργανώνονται.

Η διάδραση θα είναι το μεγάλο ζητούμενο, ενώ η δημιουργία μίας ζεστής και φιλικής ατμόσφαιρας μέσα στην οποία όλοι θα μπορούν με άνεση να εκφράσουν τις απορίες τους και να κοινοποιήσουν τις θέσεις τους ο μεγάλος στόχος μας.

Η στείρα γνώση, η αποστήθιση ονομάτων και ημερομηνιών σε καμία περίπτωση δεν θα είναι η μέθοδος που θα ακολουθηθεί στα μαθήματα.

Αυτά θα βασίζονται στον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και την προσπάθεια για διαμόρφωση μίας πρώτης εικόνας-άποψης γύρω τους σημαντικούς εν ζωή καλλιτέχνες.

Τα μαθήματα θα γίνουν στην ειδική για Online σεμινάρια διαδικτυακή πλατφόρμα των Μαθημάτων Φωτογραφίας Ρεθύμνου.

Το κόστος συμμετοχής είναι 20 € ανά άτομο.

Πληροφορίες για συμμετοχές

Τηλέφωνο: 6975973970

e-mail: historyofartrethymno@gmail.com

Βιογραφικό Εισηγητή

Ο Γιώργος Καραταράκης γεννήθηκε το 1989 στο Ρέθυμνο. Σπούδασε σύγχρονη ευρωπαϊκή και ελληνική ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και η μεταπτυχιακή του ειδίκευση είναι στην ιστορία της τέχνης.

Έχει εργαστεί ως ξεναγός και ερευνητής στο Στρατιωτικό Μουσείο Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει πρακτική στις Κλειστές Συλλογές του Πανεπιστημίου Κρήτης Παράρτημα Ρεθύμνου στις οποίες ασχολήθηκε με την καταλογογράφηση και την ψηφιοποίηση ιστορικού αρχείου. Παρόμοια ενασχόληση είχε και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, στο οποίο εργάστηκε για διάστημα μερικών μηνών στα πλαίσια πρακτικής άσκησης.

Το 2017 ταξίδεψε στην Αγγλία με στόχο την εργασία και την ιστορική έρευνα στο μουσείο τέχνης: Munnings Museum, Dedham, Essex. Παράλληλα ήταν ο συνεπιμελητής της έκθεσης: «Η ζωή και το έργο του Γιάννη Κεφαλληνού» που παρουσιάστηκε το 2016-17 στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ήταν και βοηθός επιμελητή για την έκθεση «Sir Alfred Munnings: Painting Winners» που έγινε το καλοκαίρι του 2017 στο μουσείο: «Palace House, Newmarket, Αγγλία».

Τα τελευταία τρία χρόνια πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης ιστορίας της τέχνης προσανατολισμένα στους μη ειδικευμένους με το θέμα ενήλικες, σε διαφορετικούς χώρους με επίκεντρο την Κρήτη. Θεωρεί την απλοποίηση και τη διάδραση ως τα καταλληλότερα μέσα για την προσέγγιση ενός τόσο ιδιαίτερου, πολύπλοκου αλλά συνάμα γοητευτικού χώρου, όπως είναι αυτός της τέχνης.