14 °C Rethymno, GR
16/04/2021

ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΧΕΔΙΑΖΟΥΝ ΤΟ ΠΛΑΝΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Σενάριο για επανεκκίνηση των προπονήσεων στις 15 Δεκεμβρίου

Αισίως συμπληρώνεται ένας μήνας απραξίας στο μεγαλύτερο φάσμα του ελληνικού αθλητισμού. Παρά ελαχίστων εξαιρέσεων, …τα ρολά παραμένουν κατεβασμένα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και δη στα ομαδικά αθλήματα. Τα σενάρια για άρση του lock down δίνουν και παίρνουν και μέσα σε αυτήν την εξίσωση βρίσκεται ο αθλητισμός.

Άπαντες περιμένουν μία ευχάριστη είδηση, μία χαραμάδα για να χαμογελάσουν ξανά και συνάμα να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους φορείς του ελληνικού αθλητισμού και φυσικά με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων, εξετάζουν πάρα πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ανάψουν το πράσινο φως για επανεκκίνηση των προπονήσεων στα ομαδικά αθλήματα. Μάλιστα η πιθανότερη ημερομηνία είναι η 15η Δεκεμβρίου.

Οι αρμόδιοι φορείς αξιολογούν καθημερινά την κατάσταση και την έξαρση της πανδημίας και τα πάντα εξαρτώνται από το κατά πόσο βελτιωμένη θα αποδειχθεί τις επόμενες ημέρες. Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το αν και πότε θα επιτραπούν ξανά οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα.

Εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, το πιθανότερο σενάριο επανεκκίνησης κάνει λόγο τις στις 15 Δεκεμβρίου. Γήπεδα, στάδια, κλειστά γυμναστήρια,  κολυμβητήρια και χώροι προπονήσεων αναμένεται… να σηκώσουν ξανά ρολά για τα ομαδικά αθλήματα. Αθλητές και ομάδες θα ξεκινήσουν μία διαδικασία προετοιμασίας για περίπου 1 μήνα και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επαναξιολόγηση της κατάστασης για να παρθεί η απόφαση επιστροφής και στους αγώνες.

Βέβαια υπάρχουν και ερωτήματα που ακόμα δεν έχουν απαντηθεί. Θα επιτραπούν οι προπονήσεις σε ομάδες και σωματεία όλων των αθλημάτων, όλων των κατηγοριών και σε όλους τους χώρους; Θα τηρηθεί μία σειρά προτεραιότητας σε ορισμένα από αυτά, έτσι ώστε οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν συγκεκριμένα δεδομένα για να δώσουν έγκριση και στους υπόλοιπους; Ποιά αθλήματα και ποιες κατηγορίες έχουν προτεραιότητα;

Ουσιαστικά κανένας δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα σε όλα τα παραπάνω. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, το μόνο σίγουρο είναι πως εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά η επιστροφή στις προπονήσεις για τα ομαδικά αθλήματα. Μόνο αυτό. Από την άλλη και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, προβάδισμα για επιστροφή στη δράση έχουν οι μεγάλες κατηγορίες αθλημάτων που είναι ερασιτεχνικά. Συγκεκριμένα, η Super League 2 στο ποδόσφαιρο, η Volley League Ανδρών και Γυναικών στο βόλεϊ, η Α2 Εθνική κατηγορία του μπάσκετ, η Α1 πόλο Ανδρών και Γυναικών και η Α1 στο χάντμπολ.

Παναγιώτης Διακοφώτης: «Προσπάθεια να ξεκινήσει άμεσα η S.L.2 – Το νέο έτος F.L. και Γ’ Εθνική»

Οι φορείς του ελληνικού αθλητισμού (βλ. και δηλώσεις Λεουτσάκου) συμφωνούν πως πρέπει να προσδιοριστεί η ημερομηνία επιστροφής στη δράση, τονίζοντας όμως πως αυτή δεν μπορεί να προσδιοριστεί με σιγουριά.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος, απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους φορείς και στους επιστήμονες της Επιτροπής, να επανεξετάσουν την απόφασή τους ώστε να δοθεί έτσι η δυνατότητα τα ανοιχτά τουλάχιστον Κολυμβητήρια να επαναλειτουργήσουν, τηρουμένων ασφαλώς όλων των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων και κανόνων πρόληψης.

Επίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης, Γιώργος Καραμπέτσος, απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά ζητώντας τον προσδιορισμό της πιθανής ημερομηνίας επανεκκίνησης (όσο μακρινή και να είναι) των αθλητικών δραστηριοτήτων, αρχικά με την πραγματοποίηση προπονήσεων, για τα υπόλοιπα σωματεία πετοσφαίρισης (εκτός από αυτά της Α1 Ανδρών και Γυναικών) σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις και τα πρωτόκολλα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Από κει και πέρα, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ και πρόεδρος της Ε.Π.Σ. Δωδεκανήσου, Παναγιώτης Διακοφώτης, μίλησε στον «ΣΚΑΪ 100,8» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για άμεση εκκίνηση στο πρωτάθλημα της Superleague 2, όχι όμως και για Football League, Γ’ Εθνική.

«Περιμένουμε τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει. Το δικό μου πιστεύω είναι ότι η Football League και τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα θα πάνε για το νέο χρόνο. Δεν υπάρχει κάτι επίσημο. Αυτό είναι καθαρά το δικό μου πιστεύω. Γίνεται μια προσπάθεια προκειμένου να ξεκινήσει πιο άμεσα η Super League 2 όπου υπάρχει μια πραγματική πίεση η οποία ασκείται το τελευταίο διάστημα.

Θα γίνει νέα τηλεδιάσκεψη και μια ακόμα προσπάθεια να πειστούν οι αρμόδιοι ότι θα πρέπει να ξεκινήσει και αυτό το πρωτάθλημα, γιατί διαφορετικά θα υπάρχει πρόβλημα και για τη Super League 1. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει σκέψεις και για τις δυο κατηγορίες, τη Super League 2 και τη Football League, να τροποποιηθούν οι προκηρύξεις, να καταργηθούν τα play off και τα play out και να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα με τις αγωνιστικές της κανονικής περιόδου που έχει η κάθε κατηγορία. Δηλαδή 22 οι Super League 2 και 18 οι Football League. Περιμένουμε τις εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα και από εκεί και πέρα θα παρθούν οριστικές αποφάσεις για να ξέρουν και οι ομάδες».