14 °C Rethymno, GR
04/12/2020

Σε ένα μήνα η απόφαση του ΣτΕ για το διαγωνισμό του έργου των φοιτητικών κατοικιών

Σε ένα μήνα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ένσταση που έχει κατατεθεί κατά τη διαγωνιστική διαδικασία του μεγάλου έργου που αφορά στην κατασκευή των φοιτητικών κατοικιών στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου και στο Ηράκλειο. Η ένσταση, που είχε καταθέσει μια εκ των έξι συνολικά εταιρειών που συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κατά μιας άλλης εταιρείας επικαλούμενη τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους, κάποιοι εκ των οποίων αφορούσαν στην αρτιότητα των δικαιολογητικών, έγινε δεκτή από την Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών. Η εταιρεία κατά της οποίας έγινε η ένσταση, όπως είχε δικαίωμα, προσέφυγε στο ΣτΕ. Η εκδίκαση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκε χθες και η σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο αντιπρύτανης, Κωστής Σπανουδάκης, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρή καθυστέρηση, ωστόσο, όπως σημείωσε, οι σύμβουλοι του Πανεπιστημίου Κρήτης ήδη ετοιμάζονται για την δεύτερη φάση του διαγωνισμού, τον ανταγωνιστικό διάλογο -έχοντας ολοκληρώσει κατά 80% το τεχνικό κομμάτι. Στόχος είναι να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε τον Νοέμβριο να προχωρήσει η δεύτερη φάση του διαγωνισμού είτε με τις έξι εταιρείες είτε με τις πέντε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σπανουδάκη, ο στόχος για το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι το έργο να μπορεί να προκηρυχτεί τον Οκτώβριο του 2021. «Η υπόθεση εκδικάστηκε εχθές στο Συμβούλιο Επικρατείας και η απόφαση θα γίνει γνωστή σε περίπου ένα μήνα. Το επίδικο είναι, αν θα μείνουν 6 ή 5 εταιρείες στον διαγωνισμό. Εμείς προχωράμε τις διαδικασίες για την επόμενη φάση. Ο τεχνικός φάκελος είναι κατά 80% έτοιμος και θα πρέπει να φύγει από τον τεχνικό και να πάει στον χρηματοοικονομικό σύμβουλο για να μετατρέψει τις κατασκευαστικές απαιτήσεις μας σε χρήμα. Αυτή η διαδικασία προχωράει. Δουλεύουμε πολύ έντονα και δεν σταματήσαμε καθόλου τον Αύγουστο να εργαζόμαστε πάνω σε αυτή την ανάγκη, διότι όταν έχουμε τον φάκελο έτοιμο θα μπορέσουμε να καλέσουμε σε ανταγωνιστικό διάλογο. Θα πάμε την πρόσκληση στην Σύγκλητο, να την εγκρίνει και μετά να πάμε σε ανταγωνιστικό διάλογο, υπολογίζουμε τον Νοέμβριο» ανέφερε.

 

Το έργο

Το έργο που θα υλοποιηθεί με ΣΔΙΤ με συνολικό προϋπολογισμό 250 εκ. ευρώ αφορά στην ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων, σε ακάλυπτη έκταση της Πανεπιστημιούπολης Ρεθύμνου ιδιοκτησίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στην περιοχή «Γάλλου», με σκοπό τη φιλοξενία περίπου δύο χιλιάδων φοιτητών. Το σύνολο της διαθέσιμης έκτασης έχει εμβαδό 1.277.902,00 τ.μ., όπου βάσει των ισχυόντων όρων δόμησης είναι δυνατή η ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων. Πρόκειται για την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών μονάδων για τη στέγαση και σίτιση των φοιτητών με όλες τις απαραίτητες προβλεπόμενες βοηθητικές χρήσεις και τη δημιουργία υπαίθριων και στεγασμένων χώρων αναψυχής. Στο έργο θα περιλαμβάνεται και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, ο οποίος θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των νέων εγκαταστάσεων διαμονής των φοιτητών.

Οι εγκαταστάσεις των νέων κτιριακών μονάδων θα περιλαμβάνουν περίπου 2.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ρεθύμνου και περίπου 1.000 χώρους διαμονής φοιτητών στην Πανεπιστημιούπολη Ηρακλείου, οι οποίοι θα κατηγοριοποιούνται σε μονόκλινα με λουτρό, μονόκλινα ΑμεΑ με λουτρό και σε διαμερίσματα των δυο υπνοδωματίων με λουτρό και κουζίνα.

Τμήμα του προτεινόμενου έργου αφορά και στην ολοκλήρωση του ημιτελούς αμφιθεάτρου στην Πανεπιστημιούπολη του Ρεθύμνου. Το έργο έχει ολοκληρωθεί έως το στάδιο των εργασιών του φέροντα οργανισμού.

Υπολείπονται οι λοιπές οικοδομικές εργασίες, όπως και οι ηλεκτρομηχανολογικές, με σκοπό την ολοκλήρωση και λειτουργία του κτιρίου για την εξυπηρέτηση των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των κατοίκων της περιοχής.

 

Προχωρούν οι εργασίες επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης

Παράλληλα σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ένα μεγάλο έργο υποδομής στην Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, που αφορά στην επέκταση του κτιρίου της Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης. Ήδη ο εργολάβος προχωρά τις εργασίες με γοργούς ρυθμούς, όπως είπε ο κ. Σπανουδάκης, προκειμένου το έργο να εκτελεστεί εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων να παραδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Πρόκειται για ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με συνολικό προϋπολογισμό 7,5 εκ. ευρώ, ωστόσο η σύμβαση με τον ανάδοχο εργολάβο της εταιρείας «Ρόμβος Τεχνική Α.Ε.», που προσέφερε τη μεγαλύτερη έκπτωση για το έργο που θα εκτελεστεί με 4,4 εκ. ευρώ.

Ο χρόνος υλοποίησης του έργου είναι τα δυο χρόνια, σύμφωνα με τα όσα η σύμβαση προβλέπει. Η ανάγκη επέκτασης της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης στου Γάλλου είναι πλέον επιτακτική, ώστε να στεγαστεί σε άνετους και σύγχρονους χώρους ο πλούτος των βιβλίων, των συγγραμμάτων, των συλλογών και των αρχείων που φιλοξενεί. Επίσης, με την υλοποίηση του έργου θα εξυπηρετηθούν με σύγχρονα μέσα οι χρήστες της πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης, δεδομένου ότι απευθύνεται σε χιλιάδες φοιτητές και ερευνητές σε όλον τον κόσμο.