12 °C Rethymno, GR
02/04/2020

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Α.Σ.Ρ.

Σε αδιέξοδο οι παραγωγοί μετά τις ζημιές στις ελαιοκαλλιέργειες από τον δάκο

Ένωση και καλλιεργητές ζητούν την άμεση καταβολή αποζημιώσεων από την πολιτεία


Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει το τελευταίο διάστημα οι ελαιοπαραγωγοί του Ρεθύμνου (όπως και ολόκληρης της Κρήτης), οι οποίοι βλέπουν τη φετινή τους σοδειά να έχει καταστραφεί εξαιτίας της επέλασης του εντόμου του δάκου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ζημιά που υπέστησαν.
Με δεδομένο λοιπόν ότι η καταστροφή που υπέστησαν κυρίως οι ελαιοκαλλιέργειες του νομού ξεπερνά το 40%, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, Γιάννης Γλεντζάκης αναμένεται να έχει επαφές το επόμενο διάστημα, με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Αθήνα, προκειμένου να καταθέσει εκ νέου στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα της καταβολής αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Γλεντζάκης στην εφημερίδα μας, τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, έπειτα από τους ελέγχους που έκαναν φέρεται να ανέφεραν ότι οι ζημιές που υπέστη η φετινή ελαιοπαραγωγή αφορά μόνο στην «κορωνέϊκη» ελιά, κάτι οποίο δεν ισχύει μόνο για τη συγκεκριμένη ποικιλία ελιάς, με βάση τους ισχυρισμούς του Γιάννη Γλεντζάκη.
«Εμείς από την πλευρά μας από την κάνουμε τις προσπάθειες μας διότι και οι λεγόμενες «τσουνάτες» ελιές αντιμετώπισαν πρόβλημα. Γενικά πάντως, οι απαντήσεις που λαμβάνουμε από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ δεν είναι ικανοποιητικές και για τον λόγο αυτό δεν πρόκειται να μείνουμε απλοί θεατές στο πρόβλημα», σχολίασε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου.
Ο ίδιος εμμένοντας στο θέμα των τεράστιων καταστροφών -όπως είπε- που υπέστησαν τα ελαιόδενδρα από τον δάκο, εκτίμησε ότι μόνο σε επίπεδο νομού Ρεθύμνου, αυτές ξεπερνούν το 40%. «Ειδικά όποιοι παραγωγοί δεν είχαν ραβδίσει τις ελιές τους -που πολλοί δεν τις είχαν ραβδίσει διότι περίμεναν να τελειώσει ο Οκτώβριος για να ξεκινήσουν, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση και το προϊόν τους- αυτοί υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές από τον δάκο. Και μιλάμε για μεγάλη καταστροφή», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Άλλωστε, πέρα από τη μεγάλη πτώση που παρουσιάζει φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη -η οποία δεν ήταν κάτι το αναμενόμενο- τεράστιο φαίνεται να είναι το πρόβλημα και στην ποιότητα του παραγόμενου λαδιού. Και τούτο διότι η ποιότητά του ξεπέρασε τις λεγόμενες «γραμμές», αγγίζοντας τα «οξέα».
Στο σημείο αυτό μάλιστα ο κ. Γλεντζάκης παρατήρησε τα εξής: «Γενικά όταν το παραγόμενο λάδι κυμαίνεται στις λεγόμενες γραμμές, τότε είναι καλό ποιοτικά. Όταν όμως φτάσει στο επίπεδο των «οξέων», τότε υπάρχει πρόβλημα και ειδικά τώρα με την τιμή που πωλείται το λάδι, το οποίο αγγίζει περίπου το 1,80 ευρώ το λίτρο σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχω. Με άλλα λόγια, όλα αυτά σημαίνουν ότι όσα ελαιόλαδα είναι πάνω από ένα οξέο, τότε, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα καθώς πωλούνται για βιομηχανικά.
Πάντως τα στοιχεία φέτος για το ελαιόλαδο και για το πυρηνέλαιο -που με αυτά ασχολείται κυρίως η Ένωση του Ρεθύμνου- ήταν πολύ ενθαρρυντικά, διότι παρατηρούσαμε ότι υπήρχε βεντέμα που σε ποσοστά κυμαίνονταν από 80% έως και 90%. Όμως, στην πορεία τα πράγματα εξελίχθηκαν άσχημα και για τον λόγο αυτό μιλάμε για μεγάλη καταστροφή. Διότι αλλιώς είναι για παράδειγμα να περιμένεις να βγάλεις τόνους λάδι και τελικά να βγάζει μόνο κιλά! Και ξαναλέω πρόκειται για τεράστια ζημιά και σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα του ελαιολάδου».
Σύμφωνα επίσης με τα όσα τόνισε ο κ. Γλεντζάκης, φέτος οι ελαιοκαλλιεργητές της Κρήτης αντιμετώπισαν ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ελαιοκομικής περιόδου. Αυτό της έλλειψης εργατικού προσωπικού. «Το θέμα αυτό μου θύμισε εποχές που ο ένας έκανε «δανεικά» τη δουλειά στον άλλο, για να καταφέρουν στο τέλος να μαζέψουν και οι δυο το λάδι για τα νοικοκυριά τους», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου πρόσθεσε τα εξής: «Κατά συνέπεια φέτος χάθηκε η ποσότητα του λαδιού, χάθηκε και η ποιότητά του, καθώς βγήκε σε μεγάλα οξέα και πέρα από αυτά τα δύο, καταστροφή για τους παραγωγούς, ήταν και τα εργατικά χέρια, που φέτος δυστυχώς δεν είχαμε».
Πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της ποιότητας του κρητικού ελαιολάδου
Εν τω μεταξύ με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας αλλά και της εμπορίας του κρητικού ελαιολάδου, συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ηράκλειο, οι πρόεδροι των Συνεταιριστικών Ενώσεων της Κρήτης, οι οποίοι συμφώνησαν να προχωρήσουν στην σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης, που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το θέμα αυτό.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου -ο οποίος εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον αντιπρόεδρο και τον γενικό διευθυντή της Ε.Α.Σ.Ρ.- αυτό που συμφωνήθηκε ήταν η διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου, ώστε η είσοδος του στις αγορές να είναι απρόσκοπτη.
«Αυτό που συμφωνήθηκε -τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γλεντζάκης- είναι πως θα διασφαλιστεί η ποιότητα και η εμπορία του κρητικού ελαιολάδου, που ομολογουμένως είναι ένα άριστο προϊόν, το οποίο όμως, είναι στα αζήτητα εξαιτίας των εξευτελιστικών τιμών πώλησής του. Και φυσικά αυτό είναι το θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα. Κατά συνέπεια θα επεξεργαστούμε τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος».
Σημειώνεται ότι η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών θα γίνει στη  Σητεία στις 4 Δεκεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή επί τάπητος θα τεθεί το θέμα των διαδικασιών που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε να κατοχυρωθεί το κρητικό ελαιόλαδο σε ολόκληρο το νησί, χωρίς ωστόσο, να χαθεί η ταυτότητα της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) στις περιοχές της Κρήτης που την έχουν εξασφαλίσει.