30 °C Rethymno, GR
02/07/2020

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΔΥΠΕ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού

Τέσσερα συνολικά τα κρούσματα στη χώρα - Σήμερα το μεσημέρι θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα του δείγματος του από το ΠΑΣΤΕΡ για τον 25χρονο που νοσηλεύεται σε ειδικό θάλαμο στο νοσοκομείο Χανίων

Υπάρχει ετοιμότητα, υπάρχει γνώση και εκπαίδευση του προσωπικού των νοσοκομείων και οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κρούσματα κορονοϊού. Αυτό διαβεβαιώνει μιλώντας στα «Ρ.Ν.», η διοικήτρια της 7ς ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, επισημαίνοντας ότι η υγειονομική περιφέρεια βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα με τα δυο νοσοκομεία αναφοράς το ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος των Χανίων.

Η ίδια τονίζει πως υπάρχει επάρκεια εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού και το προσωπικό των νοσοκομείων μπορεί αποτελεσματικά να ανταπεξέλθει σε όποια περίπτωση χρειαστεί.

Χθες παρουσιάστηκε στο νησί το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Πρόκειται για ένα 25χρονο άνδρα που προσήλθε στο νοσοκομείο Χανίων, καθώς παρουσιάζει ε ύποπτα συμπτώματα και είχε ταξιδέψει στην Ιταλία, τις προηγούμενες ημέρες.

Ο 25χρονος προσήλθε μόνος του στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Χανίων και αρχικά τέθηκε σε καραντίνα εκτός κτιρίου, ενώ στη συνέχεια ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο άνδρες του ΕΚΑΒ τον μετέφεραν στον ειδικό θάλαμο που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο. Ήδη έχουν αποστείλει σχετικά δείγματα στο ΠΑΣΤΕΡ και το εργαστήριο θα γνωστοποιήσει σήμερα το μεσημέρι τα αποτελέσματα για το αν ο 25χρονος έχει προσβληθεί η όχι από τον ιό. Συνολικά στη χώρα τέσσερα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες επισημαίνοντας πως καλό είναι να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα ΤΕΠ και στα νοσοκομεία και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν πιστά τους κανόνες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, τους κανόνες ατομικής υγιεινής και μόνο όταν συντρέχει λόγος να προσέρχονται στο νοσοκομείο.

Παράλληλα, χθες οδηγίες προς τις υγειονομικές περιφέρειες απέστειλε το υπουργείο Υγείας περιορίζοντας το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι ο επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρης Τσιόδρας, αναστέλλονται όλες οι σχολικές εκδρομές στο εξωτερικό λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με την ενημέρωση του επικεφαλής της επιτροπής των λοιμωξιολόγων Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας ο λόγος της αναστολής των σχολικών εκδρομών στο εξωτερικό έχει να κάνει με τη δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε έκκληση να επικοινωνηθεί σωστά το μήνυμα για τις ευπαθείς ομάδες, αναφέροντας πως ο ιός επηρεάζει πιο εύκολα τις μεγαλύτερες ηλικίες και ευπαθείς ομάδες.

 

Ε. Μπορμπουδάκη: Υπάρχει ετοιμότητα και γνώση για την αντιμετώπιση του ιού

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης για τον κορονοϊό με τα δυο νοσοκομεία αναφοράς, το ΠΑΓΝΗ και το νοσοκομείο Άγιος Γεώργιος των Χανίων, που έχει οριστεί από το υπουργείο ως αναπληρωματικό.

Χθες παρουσιάστηκε στο νησί το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Πρόκειται για έναν 25χρονο άνδρα που εμφανίστηκε στο νοσοκομείο Χανίων, καθώς παρουσίαζε ύποπτα συμπτώματα και είχε ταξιδέψει στην Ιταλία  τις προηγούμενες ημέρες.

Ο 25χρονος, που είναι το πρώτο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού στην Κρήτη, προσήλθε μόνος του στα ΤΕΠ του νοσοκομείου Χανίων και αρχικά τέθηκε σε καραντίνα εκτός κτιρίου, ενώ στη συνέχεια ακολουθώντας το σχετικό πρωτόκολλο άνδρες του ΕΚΑΒ τον μετέφεραν στον ειδικό θάλαμο που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Μπορμπουδάκη, άμεσα ενημερώθηκαν ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας και δείγμα έχει αποσταλεί στο Ινστιτούτο Παστέρ προκειμένου να εξεταστεί, ενώ τόνισε πως το περιστατικό διαχειρίστηκε με επιτυχία σύμφωνα με όσα προβλέπει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Συνολικά στη χώρα τέσσερα είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων δύο στην Αθήνα, καθώς θετική διαγνώστηκε μια 36χρονη γυναίκα, που νοσηλεύεται στο «Αττικόν».

Σύμφωνα με πληροφορίες είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη βόρεια Ιταλία. Μετά την επιστροφή της εμφάνισε ήπια συμπτωματολογία.

Είναι καλά στην υγεία της και παραμένει σε απομόνωση στο νοσοκομείο. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκε το τρίτο συνολικά κρούσμα, και πρώτο στην πρωτεύουσα, μια 40χρονη, η οποία επίσης νοσηλεύεται στο ίδιο νοσοκομείο.

Δύο είναι τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στη Θεσσαλονίκη, η 38χρονη γυναίκα, που ήταν το πρώτο περιστατικό πανελλαδικά, και το παιδί της.

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μπορμπουδάκη μιλώντας στα «Ρ.Ν.» επεσήμανε πως οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, έχουν τη γνώση για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα κρούσματα του κορονοϊού: «Είμαστε σε αυξημένη ετοιμότητα εδώ και μέρες. Έχει γίνει η εκπαίδευση του προσωπικού, έχουν περάσει επιτροπές απ’ όλα τα νοσοκομεία, έχει γίνει επιβεβαίωση και σε επάρκεια εξοπλισμού και υγειονομικού υλικού και σε δυνατότητα αντιμετώπισης περιστατικών σε ΤΕΠ και στα δυο νοσοκομεία αναφοράς».

Η κ. Μπορμπουδάκη συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η ψυχραιμία είναι ο καλύτερος μας σύμμαχος. Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Επίσης δεν είναι βοηθητικό να υπάρχει συνωστισμός σε τμήματα επειγόντων περιστατικών και στα νοσοκομεία μας. Ακολουθούμε πιστά τους κανόνες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ακολουθούμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής και μόνο όταν συντρέχει λόγος προσερχόμαστε στο νοσοκομείο. Εμείς στην υγειονομική περιφέρεια κάνουμε καθημερινά συσκέψεις, είμαστε σε διαρκή επαφή με το υπουργείο Υγείας, ενώ η υγειονομική περιφέρεια θα παραμείνει ανοιχτή και την περίοδο της Αποκριάς. Είμαστε έτοιμοι, υπάρχει γνώση να αντιμετωπίσουμε κρούσματα κορονοϊού. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που οι άνθρωποι στα νοσοκομεία μας θα κληθούν να αντιμετωπίσουν κάποιον ιό. Είχαν και στο παρελθόν και μάλιστα πιο επιθετικούς. Απλά πρέπει να υπάρχει ψυχραιμία».

 

Περιορισμός στα επισκεπτήρια στα νοσοκομεία

Οδηγίες προς τις υγειονομικές περιφέρειες απέστειλε το υπουργείο Υγείας για το επισκεπτήριο και την παραμονή συνοδών ασθενών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, στο πλαίσιο διασφάλισης της προφύλαξης των νοσηλευόμενων ασθενών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, για τους νοσηλευόμενους ασθενείς με ογκολογικά, αιματολογικά νοσήματα ή άλλα νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή (συγγενή ή επίκτητη, λόγω φαρμακευτικής αγωγής ή χρόνιου νοσήματος), τα μέτρα που λαμβάνονται είναι τα εξής:

 • Κατάργηση του επισκεπτηρίου και, όπου κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει ένας συνοδός στον οποίο θα δίδεται ειδική άδεια.

 

 • Οι συνοδοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι για την εφαρμογή των προφυλάξεων επαφής (απολύμανση χεριών, χρήση μάσκας κ.λπ.).
 • Δεν επιτρέπεται η παραμονή στο νοσοκομείο συνοδών που παρουσιάζουν οποιοδήποτε σύμπτωμα ενδεικτικό λοίμωξης ανώτερου αναπνευστικού (πυρετό, δεκατική πυρετική κίνηση, βήχα, φαρυγγαλγία, ρινική καταρροή

 

 

Οδηγίες από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας

Η Περιφέρεια Κρήτης – Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη μέχρι σήμερα κατάσταση, όσον αφορά τη νόσο από τον νέο ιό CoViD-19, ενημερώνει τους πολίτες:

Ο νέος κορονοϊός SARS–CoV-2 αποτελεί ένα καινούριο στέλεχος κορονοϊού, που προκαλεί αναπνευστικές λοιμώξεις. H λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό SARS–CoV-2 μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και βήχα. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως δυσκολία στην αναπνοή ή πνευμονία. Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω της επαφής με ασθενή, μέσω σταγονιδίων τα οποία παράγονται όταν ο ασθενής βήχει ή φτερνίζεται ή μέσω σταγονιδίων από τη σίελο ή από τη ρινική κοιλότητα.

 =Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εξακολουθούμε να μιλάμε για μία νόσο, η οποία στη συντριπτική της πλειοψηφία στο 85%, είναι ήπια, (υποχωρεί σε 7-10 ημέρες με συντηρητικά μέσα και παραμονή στο σπίτι) και δεν μεταδίδεται όταν τηρούνται σωστά οι κανόνες υγιεινής.

 Για την αποφυγή μετάδοσης είναι πολύ σημαντική η εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

 • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
 • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
 • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
 • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ.: 2105212054) και παραμένουμε σπίτι.
 • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
 • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
 • Σε δραστηριότητες εξωτερικών χώρων, δεν συνιστάται η χρήση μάσκας από υγιείς. Η ατομική μάσκα είναι για χρήση ΜΟΝΟ από ασθενείς και επαγγελματίες υγείας σε ειδικές περιπτώσεις.
 • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Η Περιφέρεια Κρήτης, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και οι Δ/σεις Υγείας των Περιφερειακών Ενοτήτων βρίσκονται σε εγρήγορση και ετοιμότητα και σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, για την αποτελεσματική διαχείριση και αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει προκαλέσει η εμφάνιση του κορονοϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τις συστάσεις του Υπ. Υγείας και του ΕΟΔΥ. Είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε τις εξελίξεις, ωστόσο συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους τους πολίτες. Ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.

 

 

Περιφέρεια και δήμος συμμορφώνονται με την απόφαση για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Εν τω μεταξύ η περιφέρεια Κρήτης με ανακοίνωση της δηλώνει τη στήριξη της στην κυβερνητική απόφαση για ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων, ενημερώνοντας με σχετικό έγγραφο τις περιφερειακές ενότητες, φορείς, συλλόγους και υπηρεσίες ότι, δεν συμμετέχει στη συνδιοργάνωση ή στήριξη των προγραμματισμένων εκδηλώσεων Αποκριάς – Καθαρής Δευτέρας στο νησί και ότι, ακολουθεί και εφαρμόζει την κοινή υπουργική απόφαση για την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων των επόμενων ημερών.
Συγκεκριμένα το έγγραφο που στάλθηκε χθες και υπογράφεται από τον εντεταλμένο σύμβουλο Πολιτισμού Κώστα Φασουλάκη, αναφέρει:
«Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Αρ. 13776 Φ.Ε.Κ. Β’ Αρ. Φ. 648, που εκδόθηκε χθες, αλλά και σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σας ενημερώνουμε ότι η περιφέρεια Κρήτης ακολουθεί και εφαρμόζει τις σχετικές αποφάσεις, που αφορούν την ακύρωση όλων των καρναβαλικών εκδηλώσεων των επόμενων ημερών».

 

 

Παράλληλα, σε σχετική ανακοίνωση που συνυπογράφουν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ Πέπη Μπιρλιράκη και η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του καρναβαλιού Πόπη Δινιακού, αναφέρεται: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2020 από σήμερα έως και την Καθαρά Δευτέρα, μετά την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, λόγω άμεσου κινδύνου δημόσιας υγείας, σύμφωνα με την από 27.02.2020 εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19.

Παρά τις τελευταίες δυσάρεστες εξελίξεις με τη ματαίωση του καρναβαλιού της πόλης μας, αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ευχαριστήσουμε από καρδιάς για την άψογη συνεργασία μας καθώς και για την πολύτιμη και αποτελεσματική συμβολή σας στην έως τώρα επιτυχημένη διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.

Ευχή όλων μας είναι να κρατήσουμε την πόλη ζωντανή το τριήμερο της Αποκριάς και να υποδεχθούμε με χαρά όλους όσους επέλεξαν να επισκεφθούν το Ρέθυμνο, παρά το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί».

 

Προτεραιότητα της ΚΕΔΗΡ η στήριξη της τοπικής αγοράς

Συνεδρίασε εκτάκτως χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕ.ΔΗ.Ρ. με μοναδικό θέμα την ενημέρωση από την πρόεδρό του κα Πέπη Μπιρλιράκη, σχετικά με την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για ακύρωση των καρναβαλικών δραστηριοτήτων σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα τη ματαίωση και του ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα μέλη του Δ.Σ. ενημερώθηκαν αναλυτικά για τις ενέργειες της οργανωτικής επιτροπής σε συνεργασία με τον δήμαρχο Ρεθύμνης και την ολομέλεια των ομάδων. Συζήτησαν τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης και μελέτησαν τους τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων που προκύπτουν. Προτεραιότητα όλων στην ΚΕ.ΔΗ.Ρ., όπως και συνολικά στον δήμο Ρεθύμνης, είναι πλέον η στήριξη της τοπικής αγοράς και της κοινωνίας, μέσω της ενίσχυσης του προφίλ του δήμου μας ως τουριστικού προορισμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση της ολομέλειας των ομάδων για μεταφορά του καρναβαλιού την επόμενη πλέον χρονιά, το πρόγραμμα της οικονομικής στήριξης «Έλα και Εσύ», μεταφέρεται αντίστοιχα την καρναβαλική περίοδο του 2021. Αποφασίστηκε επίσης, η στήριξη των ομάδων για την αντιμετώπιση της ζημιάς που έχουν υποστεί και η ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδίου για την προβολή του Ρεθύμνου, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

Η πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Ρ. επανέλαβε στη συνεδρίαση τη δέσμευση που πήρε, στη χθεσινή ολομέλεια των ομάδων, ότι η Κ.Ε.ΔΗ.Ρ., σε συνεργασία με τον δήμο, θα καταγράψουν τις βεβαιωμένες ζημιές, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, των ομάδων, των επιχειρήσεων της πόλης αλλά και όσων συμμετέχουν στο καρναβάλι, προκειμένου το Ρέθυμνο να συμπεριληφθεί σε ενδεχόμενη καταβολή αποζημιώσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση, τα μέλη του Δ.Σ. επεσήμαναν ότι, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα της συγκυρίας και να αναδείξουμε τη θετική πλευρά ενός δυσάρεστου γεγονότος. Η πόλη μας παραμένει μια από τις ομορφότερες στην Ελλάδα, το ρεθεμνιώτικο καρναβάλι 2020 έχει ήδη πραγματοποιήσει το 80% των δράσεων και πάνω από όλα, οι Ρεθυμνιώτες κρατάνε ζωντανό το χαμόγελο τους και συνεχίζουν να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά: να χαίρονται την πόλη τους και να προσφέρουν τη φιλοξενία τους»!