25 °C Rethymno, GR
09/07/2020

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΝΕΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σε διαδικασία ανασυγκρότησης με υποδοχή νέων μελών ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου

Σε διαδικασία ανασυγκρότησης σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο, εν όψει και του συνεδρίου του που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό το κόμμα και σε τοπικό επίπεδο υποδέχεται νέα μέλη που επιθυμούν να πλαισιώσουν την πολιτική αυτή προσπάθεια, με στόχο να γίνει πιο αισθητή η πολιτική παρουσία και δράση του ΣΥΡΙΖΑ στον νομό. Το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου ο ΣΥΡΙΖΑ υποδέχτηκε τα νέα του μέλη στο Ρέθυμνο, στη διάρκεια των εγκαινίων των νέων του γραφείων στη λεωφόρο Κουντουριώτη 164, παρουσία του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού αλλά και φίλων και μελών του κόμματος στο Ρέθυμνο.

Ο Ανδρέας Ξανθός αναφέρθηκε στην προσδοκία της κοινωνίας για δίκαιη ανάπτυξη και συνοχή εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το ενδιαφέρον των πολιτών να συνδράμουν τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως: «Υπάρχει μία προσπάθεια σε τοπικό και εθνικό επίπεδο μίας ανασυγκρότησης. Νομίζω ότι είναι ευτυχής συγκυρία των εγκαινίων των νέων γραφείων με την καμπάνια που κάνει αυτή την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση του, για την οργανωτική και προγραμματική του ανασυγκρότηση στην προοπτική του συνεδρίου που θα γίνει τον Μάιο.

Είναι θετικό ότι υπάρχει ενδιαφέρον από απλούς, καθημερινούς ανθρώπους, οι οποίοι αντιλαμβάνονται ότι αυτή την περίοδο έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει ένας ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης και μία αξιόμαχη αντιπολίτευση, η οποία να εκφράζει τις ανάγκες και τα αιτήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας, να ασκεί σοβαρή και τεκμηριωμένη κριτική στα μέτρα της κυβέρνησης και κυρίως να προβάλει ένα νέο πολιτικό αφήγημα, το οποίο θα αφορά την πλειονότητα των πολιτών, ειδικά σε αυτή την φάση που έχουμε βγει οριστικά και αμετάκλητα από τον φαύλο κύκλο των μνημονίων και υπάρχει μία προσδοκία δικαιότερης ανάπτυξης. Είμαστε σε μία περίοδο συνεχούς πολιτικής δραστηριότητας με περιοδείες και ομιλίες και στην πόλη και στην ενδοχώρα, με εγγραφή νέων μελών, με δημιουργία νέων οργανώσεων. Νομίζω υπάρχει μία διαθεσιμότητα, η οποία είναι στο χέρι το δικό μας και της νομαρχιακής επιτροπής να δώσουμε λόγο και ρόλο σε αυτούς τους ανθρώπους που με ανιδιοτέλεια σήμερα ήρθαν να πλαισιώσουν την πολιτική μας προσπάθεια. Αυτό είναι νομίζω το ζήτημα, να γίνεται πιο αισθητή η πολιτική μας παρουσία και δράση στον νομό, να παρεμβαίνουμε στα κρίσιμα θέματα που αφορούν τους πολίτες, να παίζουμε ρόλο στην τοπική και πολιτική ατζέντα.

Δίκαιη ανάπτυξη με συνοχή, με ενίσχυση της δημοκρατίας και όχι με εθνικιστικούς παροξυσμούς, όχι με ξενοφοβικές και ρατσιστικές κραυγές ,όχι με το κλίμα των τελευταίων ημερών».

Από την πλευρά του ο συντονιστής της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου Γιώργος Βλαστός κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του κόμματος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλασιάσει τα μέλη του μετά τις βουλευτικές εκλογές και επεσήμανε την ανάγκη ισχυρής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων:

«Έχουμε σχεδόν διπλασιάσει τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο μετά τις βουλευτικές εκλογές, στα πλαίσια του καλέσματος του Αλέξη Τσίπρα για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την εγγραφή νέων μελών. Αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι να ασκήσουμε ισχυρή την αντιπολίτευση και τα ταυτόχρονα στην πορεία προς το συνέδριο, κάνοντας έναν δημόσιο απολογισμό που πρώτη φορά γίνεται από ένα κόμμα που έχει χάσει την κυβέρνηση. Μαζί με το καινούριο πρόγραμμα που θα επεξεργαστεί το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι έτοιμος για την αντιπολίτευση που πρέπει να κάνει και για την ανάληψη της δεύτερης φοράς αριστερά, που στην ουσία είναι η πρώτη φορά αριστερά χωρίς τις δεσμεύσεις μνημονιακές που είχε την προηγούμενη περίοδο. Έχουμε νεολαία πρώτη φορά στο πανεπιστήμιο Ρεθύμνης μετά από ένα κενό 4-5 χρόνων.

Νέα μέλη ειδικά από την περιοχή του Μυλοποτάμου και των Ανωγείων κάτω των 25 (ενδοχώρα). Μέσος όρος ηλικίας των παλαιών μελών ήταν 50 έτη, ενώ των νέων μελών είναι 42 έτη (αποτελούμενα από γυναίκες και νέους).

Ήδη έχουν γίνει οι οργανώσεις εκπαιδευτικών και υγειονομικών και έπεται η συγκρότηση 4 ακόμα με συγκεκριμένους τομείς πολιτικής ενότητας. Για παράδειγμα θα δημιουργηθεί Άνω Μυλοπόταμο και Κάτω Μυλοπόταμο. Επίσης πρέπει να τονίσουμε ότι τα ποσοστά της νεολαίας αυξήθηκαν στην ενδοχώρα. Εκεί υπάρχει νεολαία, αγροτοκτηνοτρόφοι κ.τ.λ. και έπαιξε ρόλο και η ηλικία των υποψηφίων που ήταν νέοι, καθώς και άτομα της ενδοχώρας που είδαν ότι ωφελήθηκαν στον αγροτικό τομέα από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

«Πρέπει να πιέσουμε την Ευρώπη να αναλάβει ευθύνη για δικαιότερη κατανομή των προσφύγων»

Στο περιθώριο της εκδήλωσης των εγκαινίων των νέων γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής του νομού Α. Ξανθός αναφέρθηκε και στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σύνορα. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει την ευθύνη μιας δικαιότερης κατανομής του μεταναστευτικού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε δικαίωμα να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά ταυτόχρονα έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε με διεθνείς πρωτοβουλίες στο να εκτονωθεί αυτή η κρίση, η οποία υπάρχει πολύ κοντά στην περιοχή μας, να μην επιτρέψουμε να μια ανθρωπιστική τραγωδία λίγα μέτρα έξω από τα σύνορά μας και βεβαίως να πιέσουμε την Ευρώπη εμπράκτως και όχι με κτυπήματα στην πλάτη να αναλάβει την ευθύνη μιας δικαιότερης και ισομερούς κατανομής αυτού του μεγάλου βάρους το οποίο δεν μπορεί να σηκώσει μία χώρα σαν την Ελλάδα».

«Με σοβαρότητα και μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ η αντιμετώπιση του κορωνοϊού»

Ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός αναφερόμενος στον κορωνοϊό επανέλαβε την άποψη του για τη σοβαρότητα του θέματος για το οποίο, όπως είπε, δεν ασκείται ανεύθυνη αντιπολίτευση και σημείωσε την ανάγκη αντιμετώπισης τους με επιστημονική τεκμηρίωση και με μέτρα ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθός είπε:

«Είναι σαφές ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μία φάση διασποράς στην κοινότητα. Κατά την άποψή μας αποδείχθηκε πόσο υπερβολικές ήταν οι αρχικές δηλώσεις ότι η χώρα είναι θωρακισμένη. Η χώρα όπως και όλες οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούσε να μείνει απ’ έξω από αυτήν την κρίση δημόσιας υγείας που οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, με επιστημονική τεκμηρίωση και με εμπιστοσύνη στους εμπειρογνώμονες ειδικούς λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους που συμβουλεύουν την πολιτεία και που βεβαίως πρέπει να συνοδευτεί με μέτρα ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας και προστασίας των εργαζομένων του από τη μία αλλά και με εντατικοποίηση των μέτρων ατομικής προστασίας ειδικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων και μαζικού συγχρωτισμού. Παρακολουθούμε το θέμα, δεν ασκούμε ανεύθυνη και δημαγωγική αντιπολίτευση, όπως έκανε στο παρελθόν η Νέα Δημοκρατία, θυμίζουμε ότι και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και όλα τα στελέχη εγκαλούσαν την κυβέρνηση Τσίπρα και το υπουργείο Υγείας για τους νεκρούς από τη γρίπη, που υπάρχουν κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο και φυσικά και στην Ελλάδα, για τα κρούσματα ιλαράς, για τα κρούσματα από τον δυτικό Νείλο, για τα κρούσματα από ελονοσία. Αυτές τις ανευθυνότητες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τις πει απλώς, θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε μία αποτελεσματική διαχείριση αυτής της νέας απειλής».

Απαντώντας σε όσους συνδέουν την προσφυγική ροή με τον κορωνοϊό επεσήμανε ότι πρόκειται για «αντιεπιστημονική ανοησία, αστήριχτη και αμιγώς ιδεοληπτική, χωρίς καμία βάση. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι ευάλωτοι απέναντι στην εξάπλωση αυτής της επιδημίας και όχι στη μετάδοσή της».