27 °C Rethymno, GR
19/09/2020

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ» - ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ

Σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα

Σε μία μορφή σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα έχει περάσει ο αθλητισμός και όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε διαδικασία προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την  κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από 18-24 Μαΐου 2020, δίνει ουσιαστικά… πράσινο φως για την επαναλειτουργία και των κλειστών γυμναστηρίων και των κολυμβητηρίων.

Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ρεθύμνου και δη το «Μελίνα Μερκούρη» και το κολυμβητήριο. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι πολύ συγκεκριμένα, όπως επίσης και η νέα ΚΥΑ που αφορά και τους δικαιούχους χρήσεις των εγκαταστάσεων (πλέον και για αθλητές 13ών ετών και άνω). Συνεπώς, όλα πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τα νέα μέτρα.

Όσο αφορά το κολυμβητήριο του ΝΟΡ, οι διοικούντες αναμένεται να συναντηθούν σήμερα με προπονητές, εφόρους και προσωπικό. Επί τάπητος θα τεθεί το πλάνο επαναλειτουργίας της πισίνας, ενώ βασική προϋπόθεση εισόδου των αθλητών-τριών στον χώρο είναι η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης ότι είναι κλινικά υγιείς, η οποία θα φέρει την υπογραφή γιατρού. Στόχος των ανθρώπων του ΝΟΡ είναι η άμεση επαναλειτουργία της κλειστής πισίνας για τα προαγωνιστικά-αγωνιστικά τμήματα κολύμβησης και πόλο (μόνο για ατομικές προπονήσεις). Στη συνέχεια θα επεκταθεί η δράση και στην ανοικτή πισίνα.

Από κει πέρα, κλειστά αναμένεται να παραμείνουν το «Μελίνα Μερκούρη» και το γυμναστήριο των Περιβολίων τουλάχιστον μέχρι και την επόμενη εβδομάδα. Στους χώρους πραγματοποιούνται έργα συντήρησης, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των ανθρώπων του τμήματος αθλητισμού του Δήμου με τους υπεύθυνους των εγκαταστάσεων, ώστε να δημιουργηθεί το πλάνο επαναλειτουργίας των γηπέδων. Μάλιστα όλες οι ομάδες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επιστροφή στις ατομικές προπονήσεις, πάντα με την αυστηρή τήρηση των πρωτοκόλλων.

Η ΚΥΑ για την κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από 18-24 Μαΐου 2020 και οι δικαιούχοι χρήσης τους

Η ΚΥΑ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 30.608/17.5.2020 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 18.5.2020 έως και 24.5.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1868) ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, τα εξής για την αθλητική δραστηριότητα:

«Άρθρο 3. Κατ’ εξαίρεση λειτουργία αθλητικών εγκαταστάσεων από τις 18.5.2020

  1. Κατ’ εξαίρεση των απαγορεύσεων που επιβάλλονται δυνάμει του άρθρου 1, από τις 18.5.2020 επιτρέπεται:

α) Η λειτουργία όλων των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων και κολυμβητηρίων και η χρήση τους αποκλειστικά και μόνον για την κάλυψη αναγκών προπόνησης (μόνο με ατομικές προπονήσεις, χωρίς επαφές ή ομαδική άσκηση) από αθλητές σωματείων, Τμημάτων Αμειβομένων Αθλητών (Τ.Α.Α.) και Ανωνύμων Αθλητικών Εταιριών (Α.Α.Ε.) ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) και με τους όρους και τους περιορισμούς που αναφέρονται στο Παράρτημα, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Οι αθλητές όλων των προ-ολυμπιακών και των εθνικών ομάδων κάνουν χρήση των παραπάνω αθλητικών εγκαταστάσεων κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

β) Η λειτουργία των ανοικτών εγκαταστάσεων σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας που χρησιμοποιούν τα αθλητικά σωματεία και όμιλοι που διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας για τα αθλήματα: αντισφαίριση, γκολφ, κρίκετ, ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία, αεραθλητισμός, μηχανοκίνητος αθλητισμός, υποβρύχια δραστηριότητα και ορειβασία – αναρρίχηση και η χρήση τους από αθλητές και αθλούμενους ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007) αποκλειστικά και μόνο για προπονητικούς σκοπούς.

γ) Η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από τους εν ενεργεία διαιτητές ομαδικών αθλημάτων.

δ) Η λειτουργία των ναυταθλητικών εγκαταστάσεων για τα αθλήματα: ιστιοπλοΐα (σε σκάφη με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κωπηλασία (σε λέμβους με πλήρωμα μέχρι δύο [2] ατόμων), κανόε-καγιάκ, όρθια σανιδοκωπηλασία (SUP), κυματολίσθηση με σανίδα (surf ) και θαλάσσιο σκι, καθώς και η χρήση των εγκαταστάσεων αυτών αποκλειστικά και μόνον για προπονητικούς σκοπούς από αθλούμενους, ηλικίας δεκατριών (13) ετών και άνω (γεννημένους έως και τις 31.12.2007).

  1. Επιτρέπονται οι ομαδικές προπονήσεις των αθλητών των ομάδων των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.), που μετέχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας ανδρών (Super League 1).
  2. Όσοι είναι υποψήφιοι για να εισαχθούν είτε με το σύστημα των Πανελληνίων Εξετάσεων σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (ΣΕΦΑΑ και παραγωγικές σχολές Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας), είτε κατόπιν προκήρυξης οποιουδήποτε διαγωνισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, δύνανται να κάνουν χρήση των ανοικτών και κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων, πλην των κολυμβητηρίων, με τους όρους και περιορισμούς της περ. α ? της παρ. 1.
  3. Επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητηρίων για θεραπευτική άσκηση από άτομα με αναπηρίες, καθώς και από τους συνοδούς τους, εφόσον απαιτείται κατά περίπτωση η παρουσία συνοδού. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει συνταγογραφηθεί η κολύμβηση ως μέθοδος θεραπείας και να προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που επιτρέπει τη συγκεκριμένη θεραπευτική μέθοδο κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο.
  4. Σε όλες τις περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις των παρ. 1, 2, 3 και 4 η χρήση των εγκαταστάσεων γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλούς άσκησης της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) και τις τυχόν ειδικότερες οδηγίες της αντίστοιχης αθλητικής ομοσπονδίας ή διοργανώτριας αρχής που εγκρίνονται από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γ.Γ.Α. και είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο της Γ.Γ.Α.
  5. Για τη λειτουργία και τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων και των κολυμβητηρίων, κατά τα οριζόμενα στο παρόν, επιτρέπεται από τις 18.5.2020 στα αθλητικά σωματεία, τα Τ.Α.Α., τις Α.Α.Ε. και τους εν γένει αθλητικούς φορείς η απασχόληση του αναγκαίου προσωπικού.