22 °C Rethymno, GR
26/09/2020

Σε εγρήγορση οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί του Ε.Σ.Υ.

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα για να παρέχουν τη δική τους συνδρομή στη μάχη κατά του κορωνοϊού, βρίσκονται οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνης, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να μένουν στο σπίτι.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος-Οικογενειακών Ιατρών Ε.Σ.Υ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ.», αναφέρει τα παρακάτω:

«Ο Σύλλογος-Οικογενειακών Ιατρών Ε.Σ.Υ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ.», πιστεύοντας δογματικά στη μέγιστη σημασία και αξία της πρόληψης και της προαγωγής και αγωγής της υγείας σε ό,τι αφορά την εμφάνιση και την εξάπλωση μιας νόσου, επισημαίνει πως η υπεύθυνη στάση των επαγγελματιών υγείας και κυρίως των πολιτών που θα εφαρμόσουν ευλαβικά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα που προτείνονται από τους αρμόδιους επιστημονικούς Φορείς, είναι η μόνη οδός άμυνας στην επιδημία του κορωνοϊού που έχει ήδη επέλθει και στην χώρα μας.

Η καθημερινότητα και ο τρόπος ζωής μας δοκιμάζεται, η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, ο σεβασμός προς τους άλλους, η ευαισθητοποίηση για την έγκαιρη αναγνώριση συμπτωμάτων, η ανίχνευση, η υπακοή σε συνθήκες περιορισμού κατ’ οίκον (απομόνωση), η αποφυγή του συγχρωτισμού και των επισκέψεων ιδίως σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, αποτελούν ευθύνη ΟΛΩΝ μας για την προστασία και τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας.

Ο Σύλλογος-Οικογενειακών Ιατρών Ε.Σ.Υ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, «ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ.», είναι σε συνεχή εγρήγορση και διαρκή επαφή με τις αρμόδιες Αρχές, ενημερώνοντας ορθά και ικανά τα μέλη του και το προσωπικό της Π.Φ.Υ. του νομού Ρεθύμνης για την πιστή εφαρμογή των επικαιροποιημένων οδηγιών που λαμβάνονται επιχειρησιακά.

Εμείς οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνης, συνυπολογίζοντας την κρισιμότητα των συνθηκών, ως λειτουργοί της υγείας καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι δομές Π.Φ.Υ. του νομού μας να συνεχίζουν να λειτουργούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την αποφυγή της εξάπλωσης και την ελαχιστοποίηση της διασποράς (διαλογή και διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ) του κορωνοϊού και δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να βρισκόμαστε κοντά στους ασθενείς μας, τους κατοίκους των απομονωμένων και απομακρυσμένων περιοχών της περιφέρειας, ανταποκρινόμενοι στις αυξημένες απαιτήσεις με υψηλό αίσθημα ευθύνης, ενσυναίσθησης και συμπόνιας, ταγμένοι σ’ αυτό που υπηρετούμε όλα αυτά τα χρόνια: τη ΦΡΟΝΤΙΔΑ της Υγείας των συνανθρώπων μας.

Οι συμβουλές μας, βάσει των οδηγιών του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ:

  • Προτάσσουμε την ατομική ευθύνη για το συλλογικό καλό.
  • Δεν θέτουμε τον εαυτό μας και τους συνάνθρωπους μας σε κίνδυνο.
  • Προσερχόμαστε στα περιφερειακά ιατρεία και στα κέντρα υγείας μονό όταν συντρέχει πραγματικά σοβαρός λόγος.
  • Επιλέγουμε την ηλεκτρονική και τηλεφωνική επικοινωνία, το ραντεβού, με τις δομές Π.Φ.Υ. και το προσωπικό τους για παροχή οδηγιών υγείας.
  • Οφείλουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου, να βάλουμε πλάτη για να καθυστερήσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού στο χωριό μας, στην πόλη μας, στην χώρα μας, σε όλο τον κόσμο.

Τώρα είναι η στιγμή να φανούμε υπεύθυνοι! Οι κρίσιμες αυτές στιγμές επιβάλλουν αγάπη και ενδιαφέρον, αυτοκριτική και αναθεώρηση προτεραιοτήτων.

Ευκαιρία να αναλογιστούμε τη ζωή μας και τις συνήθειές μας στο σύγχρονο υπερκαταναλωτικό κόσμο μας.

Είναι ζήτημα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης!

…Μένουμε σπίτι!!».