28 °C Rethymno, GR
26/07/2021

ΕΠΙΣΤΟΛΗ TOY ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΜΕΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟ

Σε εντελώς ακατάλληλο χώρο στεγάζεται το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας Ρεθύμνης

   Με επιστολή του προς τον Υυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη,το σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου επισημαίνει την ακατάλληλοτητα του κτιρίου στο οποίο  στεγάζονται οι υγειονομικες επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας Ρεθύμνης (Κ.Ε.Π.Α),με κύριο και πρωταρχικό πρόβλημα το γεγονός ότι ειναι μη προσβάσιμο για τα ατομα με αναπηρία.

Το σωματειο ζητα απο τον υπουργο να παρέμβει ώστε να βρεθεί νέος,λειτουργικός και αξιοπρεπής χώρος που θα ανταποκρίνεται στις αναγκες των Αμεα.

Αναλυτικα,στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:«Το σωματείο ατόμων με αναπηρία Ν. Ρεθύμνης είναι ο φορέας  εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών και των οικογενειών τους στην Περ. Ενότητα Ρεθύμνης, είναι μέλος της Εθνικής συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία και ιδρυτικό μέλος της Περ. ομοσπονδίας ΑμεΑ Κρήτης. Αριθμεί σήμερα 1.630 μέλη.

   Με την παρούσα επιστολή σας ενημερώνουμε για το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με τη στέγαση των υγειονομικών επιτροπών του Κ.Ε.Π.Α. Ρεθύμνης και συγκεκριμένα: To Κ.Ε.Π.Α. Ρεθύμνης ιδρύθηκε το 2013. Από τότε οι διοικητικές του υπηρεσίες λειτουργούν στο κτίριο που στεγάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες του π. Ι.Κ.Α. σημερινού Ε.Φ.Κ.Α. Οι υγειονομικές του επιτροπές στεγάζονται από τότε στο κτίριο που στεγάζονταν τα ιατρεία του π. Ι.Κ.Α., σήμερα στεγάζεται  το κέντρο υγείας Δημ. Κοινότητας Ρεθύμνης. Το εν λόγω κτίριο δεν είναι προσβάσιμο στα άτομα με αναπηρία και φυσικά δεν ανταποκρίνεται στις λειτουργικές ανάγκες που απαιτούνται. Το παραπάνω θέμα βρίσκεται κατά καιρούς στην επικαιρότητα για τα κωμικοτραγικά γεγονότα που δημιουργούνται εκεί, όπως: Εξέταση ατόμων με βαρειά κινητική αναπηρία στο δρομάκι που βρίσκεται η είσοδος του κτιρίου, η μέσα σε ταξί,η είσοδος του κτιρίου και οι ράμπες που έχουν τοποθετηθεί εκεί είναι ακατάλληλες και επικίνδυνες, ο χώρος του ασανσέρ δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που ορίζονται και δεν υπάρχουν αναπηρικές τουαλέτες.

   Αυτό το κτίριο που δεν ανταποκρίνεται σε καμιά λειτουργική και αισθητική ανάγκη και πολύ περισσότερο για την παροχή υπηρεσιών υγείας, επιλέγη ως εμβολιαστικό κέντρο με συνέπεια την απομάκρυνση του Κ.Ε.Π.Α., στο οποίο παραχωρήθηκε μία αίθουσα στο κεντρικό Κ.Α.Π.Η. της πόλης μας έως την άρση των περιοριστικών μέτρων του covib 19. Είναι βέβαιο ότι τα περιοριστικά μέτρα θα αρθούν πριν τη λήξη των εμβολιασμών με αποτέλεσμα να βρεθεί άστεγο το Κ.Ε.Π.Α.

   Σε κάθε περίπτωση και μετά από τα παραπάνω προκύπτει άμεσα και επιτακτικά η ανάγκη εξεύρεσης κατάλληλου μόνιμου χώρου στο κέντρο της πόλης, ισόγειου, πλήρως προσβάσιμου, άνετου και αξιοπρεπούς με όλες τις προδιαγραφές που ορίζονται, για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των συνεδριάσεων των επιτροπών του Κ.Ε.Π.Α., δεδομένου ότι το κέντρο αυτό είναι επιφορτισμένο με την αξιολόγηση και πιστοποίηση της αναπηρίας, που εκτός τούτου οι εξεταζόμενοι που δεν παραπέμπονται από τον ΟΠΕΚΑ η τον ΕΦΚΑ για πιστοποιητικά που έχουν λήξει, καταβάλουν το ποσό των 47 €.   Επί πλέον επιβάλετε να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες προσβασιμότητας, αναμονής και εξέτασης των ατόμων με αναπηρία όλων των κατηγοριών.

   Σας υποβάλλουμε λοιπόν το αίτημά μας και σας παρακαλούμε θερμά να μεριμνήσετε για την άμεση εξεύρεση χώρου με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη:  α) Την παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της χώρας σύμφωνα με την οποία « Τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας» και β) Το άρθρο 9 του κανόνα 5 « Προσβασιμότητα » της Διεθνούς σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας κύρωσε με το Ν. 4074/2012 και ως εκ τούτου οφείλει να εφαρμόσει σε Εθνικό επίπεδο. Ακόμα τις επιταγές του Γ.Ο.Κ. και πλήθος υπουργικών αποφάσεων, επιβάλλετε η δημιουργία φιλικού και προσβάσιμου περιβάλλοντος στα άτομα με αναπηρία.

   Τέλος λόγω της κρισιμότητας και της αμεσότητας του παρόντος αιτήματος αναμένουμε το συντομότερο δυνατό την παρέμβασή σας για την επίλυση του παρόντος αιτήματος».