15 °C Rethymno, GR
30/03/2020

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΟΔΟΥ

Σε εξέλιξη οι εργασίες στο οδικό έργο Αρμένοι – Παλέ

Ο δημοτικός δρόμος του Φωτεινού δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα βαρέα οχήματα - λύση σε συνεργασία με τους μεταφορείς αναζητά η τεχνική υπηρεσία της Π.Ε.Ρ.

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες αναβάθμισης του επαρχιακού οδικού δικτύου στο τμήμα Αρμένοι – Παλέ και ο εργολάβος εκτελεί εργασίες ανατολικά του οικισμού των Αρμένων. Σύμφωνα με την προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου η συνεργασία με τον εργολάβο είναι πολύ καλή και η πρόοδος των εργασιών ικανοποιητική, ενώ η ίδια υποστήριξε ότι η περιοχή που τώρα εκτελούνται τα έργα δεν είναι ορατή από τους διερχόμενους οδηγούς, ωστόσο το έργο προχωρά χωρίς προβλήματα.

«Ο εργολάβος αυτή την περίοδο πραγματοποιεί νέες διανοίξεις της οδού και οι εργασίες είναι μακριά από τον κεντρικό δρόμο για αυτό δεν υπάρχει σχετική ορατότητα για την πορεία των εργασιών, όμως η πρόοδος είναι μεγάλη, το έργο προχωρά και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Ειδικότερα οι εργασίες εκτελούνται ανατολικά των Αρμένων και υλοποιούνται τόσο χωματουργικά όσο και τεχνικά έργα» επεσήμανε η προϊσταμένη της τεχνικής υπηρεσίας Ρεθύμνου.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε η κα Ρανουτσάκη, ο σχεδιασμός για το κλείσιμο της οδού που είχε ανακοινωθεί αναβλήθηκε μέχρι νεωτέρας, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν ζητήματα με βαρέα οχήματα μεταφορών και βυτιοφόρων, τα οποία δεν μπορούν να διασχίσουν με ευκολία τον υφιστάμενο προτεινόμενο δρόμο από του Φωτεινού, για αυτό και απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο.

Υπενθυμίζεται, ότι το έργο Αρμένοι-Παλέ, συνολικού προϋπολογισμού 14,8 εκ. ευρώ, έχει εξασφαλίσει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα του νομού, καθώς αποτελεί το πρώτο βήμα για την κατασκευή του Νότιου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΝΟΑΚ), του λεγόμενου αγιοβασιλειώτικου δρόμου.

Ειδικότερα, η υπό αναβάθμιση οδός ανήκει στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο της Π.Ε. Ρεθύμνου με αριθμό 3 «Ρέθυμνο – Σπήλι – Αγία Γαλήνη», περιλαμβάνεται στον πρωτεύοντα (διαπεριφερειακό) Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης (Ν.Ο.Α.Κ.) Ρέθυμνο – Μοίρες – Άνω Βιάννος – Ιεράπετρα, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χωροταξικό της περιφέρειας. Το έργο βρίσκεται μεταξύ των οικισμών Αρμένοι και Παλέ και αποτελείται από δύο οδικά τμήματα:

Στο τμήμα Α (παράκαμψη Αρμένων) προβλέπεται η κατασκευή οδού περί τα 3,8 χλμ. με νέα χάραξη. Η αρχή του τμήματος ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού, λίγο πριν τη συμβολή της οδού προς τον οικισμό Σωματά και το τέλος λίγο πριν το Κ.Τ.Ε.Ο. Στο τμήμα αυτό προβλέπεται, επίσης, η αποκατάσταση του θιγόμενου αγροτικού δικτύου, καθώς και δύο τετρασκελείς ισόπεδοι κόμβοι.

Στο τμήμα Β, προβλέπεται η βελτίωση/αναβάθμιση της υπάρχουσας επαρχιακής οδού για μήκος περί τα 2,8 χλμ. περίπου. Η αρχή του τμήματος Β ορίζεται επί της υφιστάμενης επαρχιακής οδού 300 μέτρα πριν τη δεύτερη συμβολή προς τον οικισμό Αμπελάκι και το τέλος λίγο πριν τον κόμβο της Παλέ.

Για τη διέλευση των κατασκευαζόμενων οδικών τμημάτων, απαιτούνται διάφορα τεχνικά έργα, κυρίως μικρά τεχνικά (οχετοί).

Επίσης προβλέπονται συνδέσεις με το τοπικό οδικό δίκτυο και αποκαταστάσεις του.

Η προθεσμία εκτέλεσης του έργου είναι τριάντα (30) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Το έργο αναμένεται να λύσει τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα, θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και θα ελαχιστοποιήσει χρονικά τις αποστάσεις, καθώς όπως υπολογίζεται μετά την ολοκλήρωσή του, η διαδρομή Ρέθυμνο – Αγία Γαλήνη θα διανύεται σε περίπου μισή ώρα.

 

Συνάντηση με τους οδηγούς βαρέων οχημάτων

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου συνάντηση των εκπρόσωπων των μεταφορών και βυτιοφορέων με την τεχνική υπηρεσία προκειμένου να διατυπωθούν σχετικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Περιφέρεια στην δημοτική οδό Φωτεινού σε μήκος ενός χλμ. πριν τον οικισμό της Παλέ, που είναι το οδικό τμήμα, που θα εξυπηρετεί για μεγάλο διάστημα τους οδηγούς όταν θα απαιτηθεί να κλείσει ο σημερινός δρόμος, ενώ δεν αποκλείεται αυτά τα βαρέα οχήματα να χρησιμοποιούν άλλη διαδρομή «είχαμε μια συνάντηση με τους οδηγούς βαρέων οχημάτων προκειμένου να διευθετηθεί η ασφαλής διέλευση των οχημάτων από το οδικό δίκτυο του Φωτεινού, το οποίο θα δοθεί προς χρήση για όσο διάστημα ο κεντρικός δρόμος παραμείνει κλειστός για να εκτελεστεί το έργο. Δεν έχουμε ακόμα καταλήξει ποιους μήνες θα κλείσει ο δρόμος, καθώς απαιτούνται βελτιώσεις στο οδικό δίκτυο. Ήδη ξεκινήσαμε τις πρώτες εργασίες, ωστόσο είμαστε σε συνεννόηση με τους μεταφορείς για να δούμε ποια διαδρομή θα ακολουθήσουν. Το ΚΤΕΛ δεν έχει θέμα, το πρόβλημα είναι με τα άλλα βαριά οχήματα, τα οποία πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιούν άλλη διαδρομή. Αυτή την περίοδο εξετάζουμε το ζήτημα για να βρεθεί μια λύση».