25 °C Rethymno, GR
08/05/2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΒΑΠΕ

Σε επιφυλακή για τις ανεμογεννήτριες

Σε επιφυλακή καλεί τα μέλη του και τους πολίτες το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ, με αφορμή τις πληροφορίες ότι τις επόμενες ημέρες «ετοιμάζεται ως φαίνεται, άλλη μια απόπειρα μεταφοράς για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τον Άρδακτο (260μ. από τον οικισμό)». Στην ανακοίνωση του Συντονιστικού Ρεθύμνου κατά των βΑΠΕ αναφέρεται:

«Στο Δελτίο Τύπου που εκδόθηκε μετά την συνάντηση που είχε ο δήμαρχος κ. Γ. Ταταράκης με εκπροσώπους της Επιτροπής αγώνα Δήμου Αγίου Βασιλείου ενάντια στις ΒΑΠΕ (20 -1- 2021), αναφέρεται ότι «ζητήθηκε από τον δήμο η έγκριση για διέλευση υπερμεγέθων οχημάτων έως το αιολικό πάρκο Κοπρινό για την μεταφορά και εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών».

Ο δήμαρχος, συνεπής στον ρόλο του και την δέσμευση απέναντι τους δημότες του, επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι «σεβόμενος την ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά και τον φυσικό πλούτο του Δήμου Αγίου Βασιλείου, θα αντισταθεί από κοινού με την τοπική κοινωνία με κάθε νόμιμο τρόπο σε ένα οικολογικό έγκλημα που θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό».

Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο κατασκευάσθηκε πριν χρόνια, όταν δεν ήσαν ακόμα γνωστές οι επιπτώσεις των αιολικών στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και την ανθρώπινη υγεία. Ελάχιστοι γνώριζαν τότε ότι το ασταθές ρεύμα που παράγουν τα αιολικά δεν μπορεί να ηλεκτροδοτήσει χωρίς υποστήριξη από συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που αντί να μειώνονται αυξάνονται όσο περισσότερες ανεμογεννήτριες εγκαθίστανται, ακριβαίνοντας την τιμή του ρεύματος και γεμίζοντας με τις επιδοτήσεις υπέρ των ΑΠΕ τις τσέπες των «επενδυτών».

Οι κάτοικοι του Αη Βασίλη όταν αντιλήφθηκαν το μέγεθος της πράσινης απάτης και το κακό που είχε γίνει στον τόπο, ξεσηκώθηκαν όπως συμβαίνει πλέον σε εκατοντάδες περιοχές του πλανήτη με χιλιάδες συλλόγους, κινήσεις και κινήματα κατά των αιολικών.

Σύσσωμη η κοινωνία του δήμου Αγίου Βασιλείου εδώ και χρόνια εκφράζει την αντίθεσή της στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών με πολυπληθείς προσφυγές στο ΣτΕ, συνδιοργανώνοντας με το Συντονιστικό Ρεθύμνου κατά των ΒΑΠΕ εκδηλώσεις και την μεγαλύτερη διαδήλωση-πορεία που έγινε ποτέ στο Ρέθυμνο το 2014. Με μαζικές κινητοποιήσεις απέτρεψε τις απόπειρες για διάνοιξη δρόμου από αιολική εταιρεία σε προστατευόμενη περιοχή και επανειλημμένως πέτυχε την εκδίωξη των νταλικών με τις ανεμογεννήτριες.

Συμπαραστάτες και συναγωνιστές σ’ αυτούς τους αγώνες ήσαν πάντα τα μέλη και οι φίλοι του Συντονιστικού Ρεθύμνου από κάθε γωνιά του νομού.

Τις επόμενες ημέρες, ετοιμάζεται ως φαίνεται, άλλη μια απόπειρα μεταφοράς για εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τον Αρδακτο (260μ. από τον οικισμό! Απόσταση που αναγνώρισε το ΣτΕ ότι είναι παράνομη αναγνωρίζοντας επίσης τις επιπτώσεις του θορύβου στο σύνολο του οικισμού και ότι η ΜΠΕ ήταν πλημμελής, απορρίπτοντας ωστόσο την προσφυγή κρίνοντας την εκπρόθεσμη!).

Ο αγώνας των κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου για την προστασία των βουνών και των χωριών τους από την λαίλαπα των αιολικών είναι αγώνας για όλη την Κρήτη, για την διατήρηση της σπάνιας βιοποικιλότητας και της ομορφιάς των τοπίων της. Είναι αγώνας για να μη γίνει το νησί μας θλιβερό «ενεργειακό εργοστάσιο», θύμα της απληστίας του λόμπι των αιολικών εταιρειών.

Καλούμε τα μέλη, τους φίλους, όλους τους συμπολίτες να είναι σε επιφυλακή».