18 °C Rethymno, GR
24/10/2020

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε ετοιμότητα η Κρήτη για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού

- Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αυτοπειθαρχία συνιστά στους πολίτες το υπουργείο Υγείας μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος του ιού στη χώρα μας

Σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκεται η Κρήτη με στόχο τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Αυτό διαβεβαίωσε χθες η διοικητήρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, μετά την ολοκλήρωση άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου.

Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεών του ΕΚΑΒ με άλλους κρατικούς-δημόσιους φορείς και με τις εμπλεκόμενες δομές υγείας, σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων.

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται για το σύστημα υγείας να είναι σαφείς και σωστές. Είμαστε σε ετοιμότητα. Το νοσοκομείο αναφοράς, το ΠΑΓΝΗ, έχει δείξει δείγματα γραφής και στο παρελθόν και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Είναι ότι χειρότερο τέτοιες στιγμές να κινδυνολογούμε. Η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό κάνουμε», τόνισε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ότι η χώρα είναι προετοιμασμένη η ανησυχία είναι μεγάλη από πλευράς πολιτών με δεδομένο μάλιστα ότι χθες καταγράφηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια 38χρονη γυναίκα στη Θεσσαλονίκη, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Ενδεικτικό της αναστάτωσης που επικρατεί στους πολίτες είναι το γεγονός ότι οι προστατευτικές μάσκες έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία, ενώ υψηλή είναι η ζήτηση και για αντισηπτικά χεριών.

Ψυχραιμία, νηφαλιότητα και αυτοπειθαρχία συνέστησαν όσοι συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας.

«Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Εν τω μεταξύ καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κορονοϊό, ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η γνώση». Η καμπάνια ενημέρωσης περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κορονοϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσης του. Ήδη ο πίνακας με τα μέτρα προφύλαξης έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες της ΓΓΠΠ.

 

Αναλυτικά:

Η Κρήτη και οι υγειονομικές της υπηρεσίες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν περιστατικά κορονοϊού διαβεβαίωσε χθες η διοικητήρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μπορμπουδάκη, μετά την ολοκλήρωση άσκησης ετοιμότητας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης του Ηρακλείου.

Παρά τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας ότι δεν συντρέχει λόγος πανικού, η ανησυχία είναι μεγάλη με δεδομένο ότι χθες καταγράφηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Οι προστατευτικές μάσκες έχουν εξαντληθεί από τα φαρμακεία ενώ σε πολλές περιπτώσεις πολίτες ζητούν μεγάλο αριθμό μασκών και οι φαρμακοποιοί κατέβαλαν προσπάθεια να εξυπηρετήσουν όσο περισσότερο κόσμο μπορούσαν περιορίζοντας τον αριθμό των τεμαχίων που έδιναν σε κάθε ένα.

«Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα είναι πολύ σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται για το σύστημα υγείας να είναι σαφείς και σωστές. Είμαστε σε ετοιμότητα. Το νοσοκομείο αναφοράς, το ΠΑΓΝΗ, έχει δείξει δείγματα γραφής και στο παρελθόν και είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Είναι ότι χειρότερο τέτοιες στιγμές να κινδυνολογούμε. Η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία κι αυτό κάνουμε», τονίζει η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης.

Την ίδια ώρα η κ. Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε και στον αριθμό των κρεβατιών που υπάρχουν για τη φιλοξενία ασθενών. «Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης διαθέτουμε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου τέσσερις θαλάμους στη μονάδα κι έναν εξωτερικό. Από εκεί και πέρα υπάρχει σχέδιο ετοιμότητας. Μπορούμε εφόσον έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων να απομονώνουν ολόκληρα τμήματα κλινικών για να μπορούν να φιλοξενήσουν τους ασθενείς», κατέληξε.

Άσκηση ετοιμότητας στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Η άσκηση ξεκίνησε στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα, υπό την επίβλεψη του προέδρου του ΕΚΑΒ Νίκου Παπαευσταθίου, της διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Λένας Μπορμπουδάκη, του υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων Υγείας της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) Νίκου Μίχου, κλιμακίου του ΕΟΔΥ και στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Οι ασκήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του ευρύτερου ελέγχου της επιχειρησιακής ετοιμότητας και του επιπέδου συνεργασίας των δυνάμεών του ΕΚΑΒ με άλλους κρατικούς-δημόσιους φορείς και με τις εμπλεκόμενες δομές υγείας, σχετικά με την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών & κρίσεων και θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία του ΕΚΑΒ με τον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και το πανεπιστημιακό γενικό νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης «Πα.Γ.Ν.Η.» (1η άσκηση), και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος» (2η άσκηση). Σε σχετικές δηλώσεις της η διοικήτρια της ΥΠΕ είπε:

«Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Επιβεβαιώσαμε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου αναφοράς είναι άρτια εκπαιδευμένο. Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε ότι ακολουθούνται όλες οι οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Υγείας» ανέφερε η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, κ. Λένα Μπορμπουδάκη στο τέλος άσκησης προσομοίωσης.

«Οι επιβάτες ενός αεροπλάνου λαμβάνουν όλες τις οδηγίες που λαμβάνουν από το πλήρωμα, το οποίο έχει ενημερωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Οι οδηγίες επικαιροποιούνται συνεχώς», επεσήμανε η κ. Μπορμπουδάκη και συνέχισε: «Η συνέχεια του σεναρίου: τα περιστατικά διακομίστηκαν και μπήκαν σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Έγινε η όλη διαχείριση και το ένα εξ αυτών οδηγήθηκε στη ΜΕΘ. Το δεύτερο μπήκε σε θάλαμο μόνωσης στην πνευμονολογική κλινική».

Το σενάριο

Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σενάριο της άσκησης, στο αεροσκάφος αεροπορικής εταιρείας που πραγματοποιεί πτήση από το εξωτερικό προς το Ηράκλειο Κρήτης (με εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» στις 16:15), δύο επιβάτες έχουν παρουσιάσει πιθανά συμπτώματα κορονοϊού Covid-19 (βήχα, πυρετό, δύσπνοια), ενώ έχουν ενημερώσει το πλήρωμα του αεροσκάφους πως πρόσφατα είχαν επιστρέψει από επαγγελματικό ταξίδι σε επαρχία της Κίνας.

Άμεσα ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί υποδοχής, διακομιδής και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού Covid-19, με συνεργασία των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Κρατικού Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης (7η ΥΠΕ), του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), του Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και του (ορισμένου νοσοκομείου αναφοράς), δηλαδή του πανεπιστημιακού γενικού νοσοκομείου Ηρακλείου, όπου και διακομίσθηκαν τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού.

Παράλληλα, δεύτερη άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, στις 11:00 π.μ., στο γενικό νοσοκομείο Χανίων «ο Άγιος Γεώργιος».
Βασικός σκοπός των ασκήσεων αποτελεί η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας και της αποτελεσματικότητας όλων των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, αλλά και η εφαρμογή των κανόνων διακομιδής, υποδοχής αλλά και αντιμετώπισης των ύποπτων περιστατικών κορονοϊού Covid-19 σε συνδυασμό με την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκομένων δομών και υπηρεσιών της Κρήτης (κρατικού αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», ΕΚΑΒ Κρήτης, ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, 7η ΥΠΕ, ΤΕΠ & επιτροπές λοιμώξεων ορισμένων νοσοκομείων αναφοράς «Πα.Γ.Ν.Η.» και Γ.Ν. Χανίων).

38χρονη στη Θεσσαλονίκη το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας

Σε καλή κατάσταση είναι η 38χρονη γυναίκα που διαγνώσθηκε με κορονοϊό και νοσηλεύεται σε ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, το οποίο είναι το νοσοκομείο αναφοράς για την ίωση COVID19 στη βόρεια Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας.

«Ψυχραιμία να έχουμε». Με αυτή τη φράση ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID19 ο υπεύθυνος ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας λοιμωξιολόγος Σ. Τσιόδρας στη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών υγείας για το θέμα.

«Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας. Είναι καλά στην υγεία της, παρακολουθείται από μία ομάδα εξαιρετικών συναδέλφων στη Θεσσαλονίκη και τη στιγμή που σας μιλώ, γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της και οι κοντινές επαφές θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση και θα επιτηρείται η υγεία τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η νόσος παραμένει ήπια στη συντριπτική της πλειονότητα και τόνισε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής από όλους, κανόνες οι οποίοι αφορούν στην υγιεινή των χεριών και στην υγιεινή του βήχα.

Όπως εξήγησε «Τις επόμενες ημέρες άνθρωποι που έρχονται από τις πληττόμενες περιοχές της βόρειας Ιταλίας πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων να μένουν στο σπίτι και να ειδοποιούν τον γιατρό τους ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ώστε να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες».

Καμπάνια ενημέρωσης και μέτρα προστασίας

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κορονοϊό ξεκίνησε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο «Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η γνώση». Η καμπάνια ενημέρωσης που ξεκίνησε ήδη από την ΓΓΠΠ, περιλαμβάνει οκτώ βασικές συμβουλές που αφορούν στα μέτρα προφύλαξης και τις ενέργειες του κάθε πολίτη προσωπικά, πρώτον για την προστασία τους από τον κορονοϊό και δεύτερον για τον περιορισμό της μετάδοσης του. Τα οκτώ μέτρα είναι:

  1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.
  2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.
  5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
  8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Α. Ξανθός: «Στηρίζουμε τη λογική των μέτρων έκτακτης ανάγκης»

Με ανακοίνωση του ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τη λογική των μέτρων έκτακτης ανάγκης για τον κορονοϊό.

Χαρακτηριστικά αναφέρει: « Η κυβέρνηση προχώρησε χθες στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα «κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού του κορονοϊού». Ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ότι στο ευαίσθητο αυτό ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμπεριφερθεί με ανεύθυνο και δημαγωγικό τρόπο, όπως έκανε στο παρελθόν η ΝΔ (επιδημία ιλαράς, εποχική γρίπη), αλλά με θεσμική σοβαρότητα και ευθύνη. Στηρίζουμε επομένως τη λογική των μέτρων έκτακτης ανάγκης με βάση πάντα τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων και τις καλές διεθνείς πρακτικές. Ειδικά τώρα που επίσημα καταγράφηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα. Για να έχουν όμως οι παρεμβάσεις περιορισμού της εξάπλωσης του κορονοϊού την αναγκαία κοινωνική συναίνεση, οφείλουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσουν συνθήκες υπεύθυνης ενημέρωσης της κοινής γνώμης, διαφάνειας και αμεροληψίας στον χειρισμό κρίσιμων θεμάτων (ειδικά των προσλήψεων προσωπικού και των προμηθειών) και , κυρίως, συνεχή λειτουργική υποστήριξη του ΕΣΥ, των ΜΕΘ, των ΤΕΠ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) με το απαραίτητο προσωπικό και το αναγκαίο υγειονομικό υλικό. Μόνο έτσι μπορεί να εδραιωθεί το κλίμα ασφάλειας, εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης στην κοινωνία και να αποτραπούν φαινόμενα πανικού και υπερβολών στην διαχείριση αυτής της νέας απειλής για τη δημόσια υγεία».

Κόβονται όλες οι άδειες στον τομέα της υγείας σε ολόκληρη τη χώρα λόγω κορονοϊού

Παράλληλα, με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού στις εξής υπηρεσίες:

Της κεντρικής υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των κεντρικών υπηρεσιών των υγειονομικών περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των δημοσίων δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, περιφερειακά ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.