23 °C Rethymno, GR
08/07/2020

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε ισχύ το πρόγραμμα διανομής φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε 26 σχολεία του Δήμου

• Τα προϊόντα προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς και η διανομή τους γίνεται μία φορά την εβδομάδα

Της ΣΤΕΛΛΑΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗ

Με μεγάλη καθυστέρηση και συγκεκριμένα τρεις μήνες μετά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, τέθηκε τελικά σε εφαρμογή στη διάρκεια του Δεκεμβρίου το πρόγραμμα της διανομής φρέσκων φρούτων, λαχανικών και γάλακτος σε 26 συνολικά δημοτικά σχολεία του μητροπολιτικού Δήμου του Ρεθύμνου.

Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα από το οποίο ωφελούνται σε εβδομαδιαία βάση χιλιάδες μαθητές δημοτικών, ενώ υλοποιείται φέτος στο Ρέθυμνο για δεύτερη συνεχή χρονιά σε όλα σχεδόν τα μεγάλα σχολεία της πόλης.

Το εν λόγω πρόγραμμα στοχεύει στη «γνωριμία» των μικρών μαθητών με την υγιεινή διατροφή και εφαρμόζεται μεταξύ άλλων και σε δημοτικά σχολεία του Δήμου που επίσης συμμετέχουν και στο πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων».

Όπως εξήγησε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ευαγγελία Μαντά, η πρώτη διανομή των αγαθών που παράγονται στο νησί μας, έγινε στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ βάσει την σχετική εγκύκλιο που έχει σταλεί από το υπουργείο Παιδείας, οι διανομές των προϊόντων θα γίνονται μία φορά την εβδομάδα μέχρι και το τέλος της σχολικής περιόδου τον Ιούνιο.

Με άλλα λόγια είναι -όπως είπε- ένα πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εφαρμόζεται σε δεκάδες σχολικές μονάδες της χώρας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας και το οποίο ξεκίνησε πέρυσι. Βασικός στόχος του είναι να «μεταφέρει» στους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όλες τις υγιεινές -γαστρονομικά- συνήθειες.

«Αυτό που είδαμε στην πράξη κατά την περυσινή σχολική περίοδο, ήταν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που έφταναν στα σχολεία μας ήταν ολόφρεσκα και πολύ καλά ποιοτικά. Μάλιστα αξίζει να τονίσουμε ότι τα προϊόντα αυτά προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο στηρίζεται και η τοπική παραγωγή», σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας η κα Μαντά.

Εν τω μεταξύ, κανονικά εξακολουθεί να συνεχίζεται σε δώδεκα δημοτικά σχολεία του Δήμου Ρεθύμνου και το πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων», το οποίο δίνει μεγάλη «ανάσα» σε πολλές οικογένειες που δυσκολεύονται να παρέχουν στα παιδιά τους που φοιτούν στα σχολεία, ακόμα και το φαγητό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου από το εν λόγω πρόγραμμα ωφελούνται περίπου 1.400 μαθητές δώδεκα δημοτικών σχολείων του μητροπολιτικού Δήμου, που εξασφαλίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, το μεσημεριανό τους φαγητό.

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ενώ σε επίπεδο Κρήτης στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί 51 συνολικά σχολεία από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο, με τα 12 από αυτά να είναι δημοτικά του μητροπολιτικού Δήμου.

Πρόκειται δηλαδή για τα εξής δημοτικά: 1ο, 9ο, 10ο, 1ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου, δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου, δημοτικό σχολείο Αγίου Νικολάου, δημοτικό σχολείο Πρινέ, δημοτικό σχολείο Επισκοπής, δημοτικό σχολείο Αρμένων, δημοτικό σχολείο Γερανίου, δημοτικό σχολείο Γωνιάς και δημοτικό σχολείο Ρουσοσπιτίου.

Στο σημείο αυτό η Ευαγγελία Μαντά επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Τα σχολεία στα οποία υλοποιείται φέτος το πρόγραμμα των «σχολικών γευμάτων» δεν διαθέτουν κατά κύριο λόγο κυλικεία. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια από τον Δήμο να εντάξει στο πρόγραμμα υποβαθμισμένες -κατά κάποιο τρόπο- περιοχές και γενικότερα περιοχές που υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, όχι μόνο οικονομικές, αλλά ακόμα και απόστασης του σχολείου από τις περιοχές κατοικίας των μικρών μαθητών.

Θεωρώ πάντως πως πρόκειται για μία πολύ καλή προσπάθεια, καθώς τα δημοτικά που διαθέτουν κυλικεία, μπορούν να παρέχουν στους μαθητές πρωινό για παράδειγμα, ενώ με το εν λόγω πρόγραμμα, τα παιδιά αυτά εξασφαλίζουν και το μεσημεριανό τους γεύμα. Άλλωστε, το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των επιλεγμένων σχολείων με την σύμφωνη γνώμη των γονέων και των κηδεμόνων τους».

Υπενθυμίζεται ότι τα «σχολικά γεύματα» στόχο έχουν την αντιμετώπιση -όσο το δυνατόν καλύτερα- των αναγκών σίτισης των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην αποτροπή του φαινόμενου της σχολικής διαρροής. Το μενού του προγράμματος -που αφορά και στις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας- περιλαμβάνει ενδεικτικά από κρέας και ψάρι έως λαχανικά και όσπρια.