27 °C Rethymno, GR
10/07/2020

Σε κινητοποιήσεις οι αγρότες την Παρασκευή

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν το πρωί της Παρασκευής οι αγρότες, καθώς όπως υποστηρίζουν το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους έχουν οδηγήσει σε οικονομικό αδιέξοδο.

Ειδικότερα, ο Αγροτικός Σύλλογος Πλατάνου του Δήμου Αμαρίου καλεί την Παρασκευή 31-1-2020 στις 10:00 το πρωί σε συγκέντρωση στις Μάντρες.

Στην παραπάνω συγκέντρωση συμμετέχει και ο Αγροτικός Σύλλογος των Μελάμπων του Δήμου Αγ. Βασιλείου.

Η Επιτροπή Αγώνα των κτηνοτρόφων στα Ανώγεια καλεί την ίδια μέρα στο Μετόχι (Δισταύρι) στις 12:00 το μεσημέρι.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:

«Ο αγώνας των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων και αγροτών είναι δίκαιος, τα προβλήματα είναι κοινά για όλους μας, αυτά είναι που μας βγάζουν στο δρόμο, αυξάνονται καθημερινά, με πολύ μεγάλη δυσκολία κρατούμε το βιος μας, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ελάχιστες καθημερινές απαιτήσεις, δεν μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας».

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος μας βρίσκει σύμφωνους. Ανταποκρινόμαστε στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας με το πλαίσιο που περιλαμβάνει τις εξής άμεσες διεκδικήσεις:

  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές.
  • Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Αύξηση των εξευτελιστικών αγροτικών συντάξεων και μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
  • Καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Να αλλάξει ο κανονισμός ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Καμιά σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής.
  • Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις επιδοτήσεις – ενισχύσεις, οι οποίες προβλέπονται στη νέα ΚΑΠ.
  • Να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας.
  • Άμεση καταγραφή και αποζημίωση στο 100% της καταστροφής της παραγωγής για απώλεια εισοδήματος λόγω δάκου, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να σταματήσει η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και των αγώνων. Να καταργηθούν άμεσα τα «αγροτοδικεία».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων στηρίζει τους αγρότες στο μπλόκο του αγώνα στον κόμβο στις Μάντρες.

Σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει: «Στηρίζουμε όλους τους αγρότες που βγαίνουν στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωση τους Πανελλαδικά.

Έναν αγώνα ενάντια στην πολιτική που «αβαντάρει» τους μεγάλους και ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες πνίγονται στα χρέη, και έχουν μείνει απροστάτευτοι από το κράτος και τους μηχανισμούς του, οι οποίοι μόνο να χαρατσώνουν ξέρουν. Την ίδια ώρα, Υπουργείο και περιφέρεια παίζουν ένα άθλιο παιχνίδι ευθυνών στις πλάτες των αγροτών και πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον.

Οι βιοπαλαιστές παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση! Η μικρομεσαία αγροτιά στενάζει, προσπαθώντας να περισώσει ότι μπορεί από μια ελαιοκομική χρονιά που αφήνει την παραγωγή σχεδόν ολοκληρωτικά κατεστραμμένη, με ακέραια την ευθύνη κυβέρνησης – περιφέρειας.

Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, έχουν να κάνουν με την επιβίωσή τους.

Δυναμώνουμε τον κοινό αγώνας εργατών – αγροτών και απαιτούμε άμεσα αποζημίωση από την κυβέρνηση.

 Δεν θα τους περάσει! Θα υπερασπιστούμε τον ιδρώτα μας, το βιός μας, τη ζωή μας!

Ο αγώνας των αγροτών είναι και δικός μας αγώνας!».