28 °C Rethymno, GR
26/07/2021

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Σε κινητοποιήσεις οι ξενοδοχοϋπάλληλοι

Στους δρόμους -βγήκαν  το πρωί ξενοδοχοϋπάλληλοι και εργαζόμενοι στον επισιτισμό, οι οποίοι διεκδικούν την επιστροφή τους στους χώρους δουλειάς χωρίς εργασιακές μεταβολές και υγειονομικά προβλήματα.

Η κινητοποίηση στο Εργατικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της πανελλαδικής μέρας δράσης και αποτέλεσε συνέχεια των κινητοποιήσεων στης 9 Απρίλη.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού, διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • καθολική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, στα τουριστικά καταλύματα, στον επισιτισμό, στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, στις βιομηχανίες ζαχαρωδών, στους φούρνους, στις αλυσίδες ταχυφαγείων.
  • όλοι στη δουλειά με όλα μας τα κεκτημένα δικαιώματα.
  • αναπλήρωση των μισθών στο 80% των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους συναδέλφους που θα τεθούν σε αναστολή, εάν το μέτρο συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.
  • ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα.
  • ένταξη στα μέτρα στήριξης, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων του κλάδου μας.
  • απόδοση δικαιούμενων επιδομάτων στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση αναστολής.

Στη συγκέντρωση μίλησε ο εκλεγμένος με τη Δ.Α.Σ. στο Δ.Σ. του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και στο Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού – Τουρισμού Μανιαβός Στράτος, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε «Σαν σήμερα 107 χρόνια πριν, δολοφονήθηκε ο Ρεθεμνιώτης πρωτεργάτης Λούις Τίκα που μαζί με εκατοντάδες άλλους έδωσαν τη ζωή τους για το 8ώρο, την αναγνώριση του Συνδικάτου τους από την εργοδοσία και η εφαρμογή κανόνων ασφαλείας. 107 χρόνια μετά τίθεται μπροστά μας το ερώτημα, θα δώσουμε συνέχεια στον αγώνα μας για να πάμε όλοι στη δουλειά ενισχύοντας το απεργιακό μέτωπο που συγκροτούν 100άδες συνδικαλιστικές οργανώσεις για τις 6 Μάη τιμώντας απεργιακά τη πρωτομαγιά και όλους τους ήρωες της τάξης μας που έπεσαν για τα κεκτημένα μας;;; Την απάντηση θα τη δώσουμε στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση, 10:00 η ώρα στο Δημαρχείο που ήδη καλούν άλλα σωματεία».

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στην Αντιπεριφέρεια όπου κατατέθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα αφού πέρασε με παλμό και συνθήματα μέσα από τη πόλη. Οι εργαζόμενοι φώναζαν «Όλοι οι εργαζόμενοι πίσω στη δουλειά, αρκετά ματώσαμε για τα αφεντικά».

Η Δ.Α.Σ. με το τέλος της συγκέντρωσης κάλεσε τους παρευρισκομένους να ανανεώσουν το αγωνιστικό ραντεβού στην Πρωτομαγιάτικη Πανελλαδική Απεργία στο Δημαρχείο στις 6 Μάη.

Αντιπροσωπεία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και υπαλλήλων συναφών επαγγελμάτων Νομού Ρεθύμνου, στο πλαίσιο της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν, καθώς ο κλάδος πλήττεται βάναυσα από την πανδημία του κορονοϊού επισκέφτηκε χθες την αντιπεριφερειάρχη. Την αντιπροσωπεία συνόδευε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Λιολάκης και ο περιφερειακός σύμβουλος Ρεθύμνης, κ. Νίκος Μανουσάκης.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης όλων των απασχολούμενων στον Τουρισμό, καθώς λόγω της πανδημίας εκατοντάδες επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν κλειστές για μήνες τώρα, με αποτέλεσμα καθημερινές απολύσεις εργαζομένων και την επιβίωσή τους αποκλειστικά από τα πενιχρά επιδόματα. Μεταξύ άλλων στο ψήφισμα που επέδωσε το Σωματείο αναφέρεται η καθολική υποχρεωτική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων στα ξενοδοχεία, καταλύματα και επιχειρήσεις εστίασης, η ανάκληση όλων των απολύσεων και απαγόρευση αυτών για το επόμενο διάστημα, αναπλήρωση των μισθών στο 80% των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή, αν το μέτρο συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες.

Η κα Λιονή δήλωσε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και τόνισε ότι ο πρώτος πυλώνας της ελληνικής αλλά και της τοπικής οικονομίας πρέπει σε αυτή τη δύσκολη στιγμή να ενισχυθεί άμεσα, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα τον τελευταίο χρόνο και βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία και την οικονομική καταστροφή.

Παράλληλα κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ρεθύμνου κ. Γιώργο Λιολάκη και τον γενικό γραμματέα του Δ.Σ. και πρόεδρο του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κ. Κωνσταντίνο Νικολιδάκη και συζήτησαν τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εργαζομένων σε επισιτισμό και τουρισμό .

Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον συντονιστή της Ν.Ε. Θοδωρή Δουλουμπέκη, τον αναπληρωτή συντονιστή Μανώλη Αυγενάκη και τα μέλη Μιχάλη Ανδρουλάκη, Δημήτρη Γρηγοράκη, Φωτεινή Καλπάκη, Χρυσούλα Μανουσάκη, Γιώργο Πολιουδάκη, Γιώργο Τρούλη δήλωσε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζομένων στον επισιτισμό με κυρίαρχα αυτά που αφορούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, την επέκταση του ταμείου ανεργίας έως ότου πραγματικά ξεκινήσουν να εργάζονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, την απόδοση δικαιούμενων επιδομάτων στους δικαιούχους με μονομερή δήλωση αναστολής και την πλήρη στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης εργασίας.

Μετά το πέρας της συνάντησης το κλιμάκιο της Ν.Ε και μέλη του κόμματος συμμετείχαν στην κινητοποίηση που είχε οργανωθεί από το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στα πλαίσια της κινητοποίησης της ΠΟΕΕΤ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ρεθύμνου, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, θα βρεθεί δίπλα στους εργαζόμενους στον αγώνα για τα δίκαια αιτήματα τους ενάντια στο σχέδιο νόμου Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο και θυμίζει τις πιο μαύρες ημέρες της ελληνικής χρεοκοπίας, όταν η ΝΔ καταργούσε τις συλλογικές συμβάσεις και θέσπιζε τον υποκατώτατο μισθό σε μια νύκτα.