18 °C Rethymno, GR
16/05/2021

ΜΕΣΩ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΑΡΚΙΝΓΚ

Σε λειτουργία από τον Μάρτιο το ηλεκτρονικό σύστημα έξυπνης στάθμευσης

-Προβλέπει αυτόματο σύστημα ελέγχου με εγκατεστημένους αισθητήρες υπό του οδοστρώματος σε κάθε οριοθετημένη θέση, η οποία θα έχει μοναδικό κωδικό θέσης

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί τον Μάρτιο το ηλεκτρονικό σύστημα έξυπνης στάθμευσης του Δήμου Ρεθύμνου, που στόχο έχει αφενός να αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά η πόλη και να εξυπηρετούνται χωρίς ταλαιπωρία οι οδηγοί.

Η σχετική κανονιστική απόφαση έλαβε το πράσινο φως από την Κοινότητα Ρεθύμνου και θα τεθεί προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου. Ακολούθως όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα καθημερινότητας πόλης θα ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τον τρόπο λειτουργίας του, ώστε σταδιακά να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το επόμενο δίμηνο. Το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα δίδει τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης στον οδηγό για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης μέσω εφαρμογής στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ ταυτόχρονα η οικονομική υπηρεσία θα έχει την πλήρη εποπτεία για όσους κάνουν κατάχρηση των θέσεων επιβάλλοντας άμεσα τα σχετικά πρόστιμα.

Ο στόχος του μέτρου είναι να αποσυμφορηθεί αφενός κυκλοφοριακά η πόλη και να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις μέσα στο κέντρο για την αναζήτηση μιας θέσης στάθμευσης και αφετέρου να υπάρξει αποτελεσματική εξυπηρέτηση των οδηγών, που μέχρι σήμερα ταλαιπωρούνται ψάχνοντας μια θέση να παρκάρουν. Παράλληλα μέσα από το σύστημα όσοι πολίτες κάνουν κατάχρηση της θέσης ελεγχόμενης στάθμευσης θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα, το ύψος των οποίων θα καθοριστεί με απόφαση της οικονομικής επιτροπής, αφού οι αισθητήρες που έχουν τοποθετηθεί σε κάθε θέση θα ενημερώνουν αυτόματα την υπηρεσία για οποιαδήποτε παραβίαση του μέτρου.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας πόλης, Θωμά Κρεβετζάκη, θα υπάρξει ένα χρονικό διάστημα έως ότου υπάρξει προσαρμογή στα νέα δεδομένα, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται και με τον σημερινό τρόπο αγοράζοντας κάρτες από τα περίπτερα. Ο στόχος ωστόσο είναι σταδιακά να «κατεβάσουν» τη σχετική εφαρμογή στα κινητά τους τηλεφωνά και μέσω αυτής να αγοράζουν χρόνο για την στάθμευση. Ωστόσο θα εξακολουθούν να υπάρχουν μεταπωλητές (περίπτερα) από τα οποία θα μπορούν να εξυπηρετούνται οι πολίτες που δεν έχουν ακόμα εξοικειωθεί με την τεχνολογία. «Εγκρίθηκε ομόφωνα από την Κοινότητα Ρεθύμνου η νέα κανονιστική για την ελεγχόμενη στάθμευση και στην επόμενη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο θα κληθεί να λάβει την τελική απόφαση για να προχωρήσουμε. Για το 2021 ισχύουν τα σήματα που δόθηκαν στους μόνιμους δικαιούχους της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μόλις ψηφιστεί το θέμα από το δημοτικό συμβούλιο θα ξεκινήσει η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου, αφού προηγηθεί βέβαια η ενημέρωση των πολιτών και αφού περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να υπάρχει εξοικείωση με το ηλεκτρονικό συστήματα. Από την στιγμή που θα υπάρχει πλέον εποπτεία του μέτρου θα δημιουργηθούν πολλές ελεύθερες θέσεις στάθμευσης για ολιγόωρη εξυπηρέτηση πάρκινγκ τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πόλης. Από τη στιγμή που θα υπάρχει εποπτεία θα υπάρχει και κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση. Το σύστημα εκμεταλλεύεται τις νέες τεχνολογίες και έχει on line ενημέρωση, οποιοσδήποτε χρήστης εισερχόμενος στην πόλη, τόσο για τις θέσεις στάθμευσης που υπάρχουν στο σύνολο των πάρκινγκ του Ρεθύμνου, όσο και για τις περιοχές της ελεγχόμενης στάθμευσης. Εκτιμώ ότι αρχές Μαρτίου θα τεθεί σε λειτουργεί το νέο σύστημα. Έως ότου υπάρχει εξοικείωση των οδηγών θα λειτουργούν παράλληλα και τα δυο συστήματα (παλιό και νέο). Τα περίπτερα θα εξακολουθούν να είναι μεταπωλητές, θα μπορούν δηλαδή οι οδηγοί να αγοράζουν χρόνο στάθμευσης από εκεί, αντί για κάρτα» τόνισε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο κ. Κρεβετζάκης.

Οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στην πόλη είναι 593. Επιπλέον υπάρχουν 27 θέσεις για ΑμεΑ και 30 θέσεις που έχουν προβλεφτεί για φορτοεκφορτώσεις. Ξεχωριστά από τις τρεις ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους της πόλης, που θα ενημερώνουν για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης όχι μόνο της ελεγχόμενης αλλά και στους εποπτευόμενους χώρους στάθμευσης του δήμου (πάρκινγκ), θα έχει τη δυνατότητα ο χρήστης της εφαρμογής να οδηγηθεί απευθείας μέσω της εφαρμογής σε θέση ελεύθερη.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Κρεβετζάκης ανέφερε: «Από τη στιγμή που θα μπει σε εφαρμογή το μέτρο θα απελευθερωθούν πολλές θέσεις, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός θέσεων που είναι παράνομα κατειλημμένες και για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα, που σε κάποιες περιπτώσεις πλησιάζει τις 40 μέρες. Εκτός από τις θέσεις που είναι κατειλημμένες από φυσικά εμπόδια και τρέιλερ έχουμε διαπιστώσει και σταθμευμένα Ι.Χ., τα οποία τα χρησιμοποιούν ως αποθηκευτικό χώρο. Με το νέο σύστημα που θα τεθεί σε λειτουργία όλες οι θέσεις θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.

Η ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης αφορά τις έξης περιοχές:

Βορειοδυτική Γωνία Δημοτικού Κήπου – Ηλιακάκη – Κουμουνδούρου – Μοάτσου – Δημοκρατίας – Ν. Ανδρουλιδάκη – Ζυμβρακάκη – Ασκούτση – Χορτάτζη – Γερακάρη – Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων – Ηγ. Γαβριήλ – Ηλιακάκη.

Επίσης, στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης συμπεριλαμβάνεται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης στη συμβολή των οδών Γιαμπουδάκη και Παναγιωτάκη (έναντι Εργατικού Κέντρου).

Οι θέσεις που ανήκουν στην ελεγχόμενη στάθμευση, είναι όλες οι νόμιμες διαγραμμισμένες και αριθμημένες θέσεις στάθμευσης εντός της άνω περιοχής, εκτός από τις θέσεις που έχουν άλλη χρήση (φαρμακείου, ΑΜΕΑ, φορτοεκφόρτωσης, ολιγόλεπτης στάσης κλπ.).

Χρονική Διάρκεια από 08.00 – 21.00

Δευτέρα έως Σάββατο, εξαιρούνται οι επίσημες τοπικές και εθνικές αργίες και για τις ώρες 08.00 έως 21.00 κάθε ημέρα.

Η στάθμευση για τα πρώτα 30 λεπτά είναι δωρεάν.

Ρυθμίσεις για τους κατοίκους της περιοχής

Οι μόνιμοι κάτοικοι της παραπάνω περιοχής, θα δικαιούνται άδειας ελεύθερης στάθμευσης εντός της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης, μετά από έγκριση και ένταξή τους στη βάση δεδομένων των δικαιούχων μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι θα εντοπίζονται αυτόματα από την εφαρμογή.

Επίσης, δικαιούνται άδειας ελεύθερης στάθμευσης εντός της άνω ζώνης, οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, που διαμένουν εντός της περιοχής: Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων – Γερακάρη – Χορτάτζη – Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη – Αρκαδίου – Β. Κορνάρου – Εθνικής Αντιστάσεως – Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Εφαρμογή και Έλεγχος του μέτρου

Για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην άνω περιοχή θα δύναται να χρησιμοποιείται αυτόματο τεχνικό σύστημα ελέγχου, με εγκατεστημένους αισθητήρες υπό του οδοστρώματος σε κάθε οριοθετημένη θέση, η οποία θα έχει μοναδικό κωδικό θέσης. Η δωρεάν χρήση ή η μίσθωση των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης δηλώνονται από τους χρήστες μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που διαθέτει ο Δήμος για την λειτουργία και την αστυνόμευση του μέτρου. Ο πολίτης θα μπορεί να αγοράσει τον χρόνο που θα σταθμεύσει σε συγκεκριμένη θέση είτε μόνος του είτε να απευθυνθεί σε συνεργαζόμενο καταστηματάρχη, συμβεβλημένο του Δήμου.

Τα δεδομένα κάθε στιγμή θα αποστέλλονται κεντρικά από τον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει οριστεί από την Υπηρεσία και θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για την νόμιμη ή μη χρήση της κάθε θέσης, καθώς και την πληρότητα ανά θέση, ανά δρόμο, ή στο σύνολο της ζώνης εφαρμογής του μέτρου.

Στάθμευση δικύκλων – βαρέων οχημάτων

Τα δίκυκλα δεν επιτρέπεται να σταθμεύουν εντός των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης που προορίζονται για αυτοκίνητα. Τα δίκυκλα δικαιούνται δωρεάν στάθμευσης εντός των ειδικά ορισμένων περιοχών για στάθμευση δικύκλων και μοτοσικλετών.

Τα βαρέα οχήματα, λεωφορεία και τρέιλερ και γενικά τα οχήματα που ξεπερνούν σε μήκος τα 5,50 μέτρα απαγορεύεται να σταθμεύουν στις οριοθετημένες θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να σταθμεύουν σε χώρους κατάλληλους όπως ορίζει ο Κ.Ο.Κ.

Ανταποδοτικότητα του μέτρου

Τα έσοδα που θα προκύπτουν από την ελεγχόμενη στάθμευση και τα πρόστιμα, θα είναι ανταποδοτικά, δηλαδή θα διατίθενται εξ’ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα εξυπηρετούν την βελτίωση του κυκλοφοριακού (θέσεις στάθμευσης, σήμανση, κυκλοφοριακές μελέτες κλπ.).