27 °C Rethymno, GR
02/08/2021

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά του Ρεθύμνου

-Επάρκεια ντόπιου αρνιού στα κρεοπωλεία, σταθερές διατηρούν τις τιμές οι κρεοπώλες

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η αγορά του Ρεθύμνου με τους επιχειρηματίες να προσδοκούν τη δική τους «ανάσταση» μετά από μια πολύ κακή περίοδο με περιορισμένη κίνηση και καθηλωμένους τζίρους εξαιτίας των συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ήδη από τη Μ. Δευτέρα η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα αυξήθηκε σταδιακά με αρκετούς καταναλωτές να κάνουν τις πρώτες διερευνητικές ματιές για τα πασχαλινά δώρα και το γιορτινό τραπέζι.

Την τιμητική τους έχουν αυτές τις ημέρες τα κρεοπωλεία. Οι ελλείψεις ντόπιου αρνιού και κατσικιού στη χώρα ως συνέπεια της πανδημίας του κορονοϊού έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές σε άλλες περιοχές της χώρας να έχουν ανέβει στα ύψη και να καταγράφουν αύξηση που φτάνει και το 30%. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον νομό Ρεθύμνου, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, όπου σε συνεννόηση των κρεοπωλών του τόπου αποφάσισαν να διατηρήσουν χαμηλές τις τιμές σε μια προσπάθεια να σταθούν δίπλα στους Ρεθεμνιώτες καταναλωτές αντιλαμβανόμενοι τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών, Μιχάλης Κυριακόπουλος.

Ειδικότερα, όπως εξήγησε το πρόβλημα στη υπόλοιπη χώρα είναι τεράστιο σε σχέση με τις ελλείψεις που καταγράφονται σε ντόπιο κρέας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι στο νομό Ρεθύμνου από την περασμένη εβδομάδα σφάζονται περί τα 10.000 αρνιά – 2.500 σε κάθε σφαγείο. Οι ποσότητες είναι μεγάλες και καλύπτουν κατά προτεραιότητα την αγορά του Ρεθύμνου, για αυτό και υπάρχει επάρκεια στα κρεοπωλεία από ντόπια αμνοερίφια.

Οι τιμές σύμφωνα με τον πρόεδρο το Συλλόγου Κρεοπωλών κυμαίνονται στα 8,80 έως 9 ευρώ το κιλό για το αρνί και στα 9,30 ευρώ το κιλό το κατσίκι. «Στο νομό Ρεθύμνου, ο οποίος είναι κατά κύριο λόγο κτηνοτροφικός νόμος υπάρχει επάρκεια κρέατος. Τα σφαγεία μας καθημερινά από την περασμένη εβδομάδα σφαγιάζουν 2.500 αρνιά το κάθε ένα, άρα ημερησίως περί τα 10.000. η παραγωγή της Κρήτης είναι πολύ μεγάλη και αρκετές είναι οι ποσότητες που διοχετεύονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, η οποία καλύπτει τις ανάγκες της σε κρέας από τα νησιά. Για τον λόγο αυτό καταγράφουν αύξηση στην τιμή. Εμείς εδώ οι Ρεθεμνιώτες συνεννοηθήκαμε και παρότι αγοράζουμε παραπάνω από πέρυσι από τους παράγωγους, δεν επιβάλλαμε αύξηση παρά μια διαφορά της τάξεως των 30 λεπτών. Το αρνί στο Ρέθυμνο πουλιέται 8,80 έως 9 ευρώ και το κατσίκι στα 9,30 το κιλό, ενώ στην υπόλοιπη χώρα η τιμή αυτή μπορεί να φτάσει και τα 14 ευρώ. Ωστόσο οι κρεοπώλες του Ρεθύμνου αφενός έχουν σταθερή πελατεία και αφετέρου αναγνωρίζουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες, πολλοί εκ των οποίων τον τελευταίο χρόνο ζουν με επιδόματα. Έτσι αποφασίσαμε χωρίς να αυξήσουμε τις τιμές και διατηρώντας όσο μπορούμε τις περσινές να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους να πλαισιώσουν το πασχαλινό τραπέζι με τον καθιερωμένο οβελία», τόνισε ο κ. Κυριακόπουλος, προσθέτοντας ότι η όποια αύξηση καταγραφή δεν θα ξεπεράσει το 10% σε σχέση με πέρυσι σε ό,τι αφορά την αγορά του Ρεθύμνου.

Πάντως η ανησυχία που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό εξαιτίας των ελλείψεων που παρατηρούνται σε πανελλαδικό επίπεδο είχε ως αποτέλεσμα φέτος, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, να σπεύσουν στα κρεοπωλεία για να προμηθευτούν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι. «Η κίνηση είναι αυξημένη και πολλοί καταναλωτές αγωνιούν μήπως δεν βρουν ντόπιο αρνί και έρχονται νωρίτερα για να προλάβουν. Ο κόσμος δείχνει ότι θέλει να γεμίσει το πασχαλινό τραπέζι του, όπως μπορεί ο καθένας, αγοράζοντας έστω και μικρές ποσότητες», σχολίασε ο κ. Κυριακόπουλος.

Πάνω από 30% οι ελλείψεις σε ντόπια αμνοερίφια – Πολύ μεγάλες εξαγωγές

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, «οι ελλείψεις σε ντόπιο αρνί και κατσίκι υπερβαίνουν το 30% στην ελληνική αγορά». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται σε ποσοστό 50% στην αύξηση των ζωοτροφών (+37%), γεγονός που απέτρεψε πολλούς Έλληνες κτηνοτρόφους να διατηρήσουν τα ζώα τους και κατά 50% στις μεγάλες εξαγωγές που έγιναν.

Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω των προαναφερόμενων παραγόντων ωφελεί τους κτηνοτρόφους που μπόρεσαν να διατηρήσουν ζωικό κεφάλαιο και έτσι σήμερα πουλούν από 6,5 ευρώ/κιλό μέχρι και 7 ευρώ/κιλό, όταν πέρυσι διέθεταν προϊόν και κάτω των 5 ευρώ/κιλό».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μόσχος εκτίμησε επίσης πως «αν παραδοσιακά εξάγονται από τη χώρα μας 50.000-60.000 αμνοερίφια, φέτος ξεπέρασαν και τις 85.000».

«Ζεσταίνεται» η κίνηση στους εμπορικούς δρόμους της πόλης

Ζεσταίνεται δειλά δειλά η κίνηση στην αγορά του Ρεθύμνου με τους καταναλωτές να προσέρχονται στα εμπορικά καταστήματα για να τις καθιερωμένες πασχαλινές αγορές.

Η «υποχρέωση» των νονών δεν μπορεί να μην τηρηθεί και αυτό το Πάσχα.

Τα καταστήματα με τις λαμπάδες είχαν την τιμητική τους, καθώς πολλοί καταναλωτές αναζήτησαν καλό και ταυτόχρονα οικονομικό δώρο για τα βαφτιστήρια τους. Σίγουρα, η τιμή έχει για τους ίδιους τώρα τον πρώτο λόγο, ωστόσο προσπαθούν να επιλέξουν ένα αισθητικά όμορφο κερί με κάποια διακόσμηση και να το εξασφαλίσουν σε καλή τιμή.

Λαμπάδες απλές, χειροποίητες, περίτεχνα διακοσμημένες ή ακόμα και λαμπάδες με ήρωες από κόμικς και από τηλεοπτικές σειρές που προτιμά το παιδικό κοινό, φιγουράρουν στα καταστήματα. Τα δώρα για τα βαφτιστήρια και τα παιδικά παπούτσια έχουν την τιμητική τους με νονούς και νονές να σπεύδουν για τις αγορές τους.

Η καταναλωτική συμπεριφορά έχει αλλάξει με δεδομένο ότι ο κόσμος είναι περισσότερο επιφυλακτικός σε σχέση με την οικονομική κατάσταση λόγω της οικονομικής ανέχειας με την οποία είναι αντιμέτωποι και οι αγορές τους είναι κατ’ επιλογή με βάση την τιμή η οποία αποτελεί βασικό κριτήριο.

Η πρώτη αίσθηση των επαγγελματιών «δείχνει» ότι την Μεγάλη Εβδομάδα η αγορά θα ανεβάσει τους τζίρους, σε ένα αρκετά ικανοποιητικό επίπεδο.